Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kultiviranje
  • 02.06.2021. 12:20

Mehaničko suzbijanje korova - važno, ali se od toga odustaje

Veoma je važno u posao ući sa dobro pripremljenom mehanizacijom i voditi računa o dubini, ali i zaštitnoj zoni za kultiviranje.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 79
  • 4
  • 0

Međuredna kultivacija jedna je od najznačajnijih mjera njege usjeva. Njome se postiže prozračivanje površinskog sloja zemljišta, pogotovo u uslovima visoke vlage ili u slučaju zabarivanja. U sušnim periodima na taj način čuva se vlažnost u dubljim slojevima jer se kultivacijom prekida kapilaritet tla i sprječava isparavanje vode.

Pomenutom agrotehničkom mjerom suzbija se korov, što pozitivno utiče na intenziviranje mineralizacije organske materije u tlu.

Mehaničko suzbijanje stavlja se u drugi plan

Na poljoprivrednom gazdinstvu Milana Pupovca, inače mehanizatora po struci, kultiviranje je obavezna aktivnost. Kaže, veoma je važna pa je treba primjenjivati dokle god mašine mogu ući u gajeni usjev.

"Međuredna kultivacija je jedna od bitnih agrotehničkih mjera kod svih širokorednih kultura. Ove godine zbog vremenskih prilika taj posao je malo prolongiran, a meni se čini da mnogi poljoprivrednici od ove veoma važne operacije polako odustaju. Problem korova rješavaju hemijskim preparatima dok mehaničko suzbijanje stavljaju u drugi plan", kaže Pupovac.

Mnogi poljoprivrednici polako odustaju od ove veoma važne mjere, smatra Pupovac

"Pored suzbijanja korova, ona je veoma važna zbog aeracije tla, njegov toplotni režim je sasvim drugačiji pa gajena biljka bolje napreduje nego na zemljištima koja su tvrda, sabijena i hladna. Kultivatori su imali i uređaj za prihranu usjeva, tako da je uz suzbijanje korova moguća i prihrana, odnosno dodavanje azotnih đubriva, potrebnih u datom trenutku."

Sprovoditi je u poslije podnevnim satima

Veoma je važno u posao ući sa dobro pripremljenom mehanizacijom i voditi računa o dubini, ali i zaštitnoj zoni. Kao i kod drugih poljoprivrednih mašina i kultivator mora biti dobro pripremljen za posao. Izuzetno je značajno sa njim ući po tragu sijačice jer se red mora pratiti pošto se tako najbolje čuva usjev, onda nema lomova zasada.

"Ukoliko, primjera radi, kultiviramo kukuruz, potrebno je odrediti zaštitne zone. To su površine lijevo i desno od žitarica koje se ne kultiviraju i kada su biljke manje njihova površina je oko 15 centimetara, a kako rastu i ta zona se povećava da se ne bi uništile bočne žile, odgovorne za stabilnost kukuruza", objašnjava naš sagovornik i dodaje da se ta mjera ne treba raditi u jutarnjim satima kada je pritisak biljke jak, posebno kod spomenutog kukuruza jer tada može doći do loma usjeva, tako da je najbolje izvoditi je u poslije podnevnim satima.

Veoma je važno sa njim ući po tragu sijačice

"Prilikom izvođenja potrebno je i čistiti mašinu od zemlje i od korova kako ne bi bilo zastoja u radu. Na kultivatoru postoje radni organi - krute motičice koje sijeku korov, a u novije vrijeme postoje i elastični nosači motičica koji mnogo bolje čupaju i vade korovske vrste iz korijena. Pri tome ih treba podesiti na određenu dubinu u zavisnosti od zemljišne strukture"

Ako je tlo "visoko", lošijeg mehaničkog sastava, kultivacija ide dublje dok kod tvrdog i teško zbijenog, obavlja se pliće.

Broj mehaničkog suzbijanja korova zavisi od uzrasta biljaka i količine padavina. Preporuka je da kukuruz treba kultivirati poslije svake obilnije kiše, kako bi se konzervirala vlaga, dodao zrak korijenovom sistemu i razbila eventualna pokorica. Sve dok traktor može ući u njivu, a da ne ošteti kulture, ali ne manje od dva puta.


Tagovi

Kultivacija Suzbijanje korova Prozračivanje zemljišta Organska materija Priključne mašine Agrotehnička mjera


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".