Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja strnih žita
  • 17.06.2019. 12:00

Mićo Petrović: Teško je ako za 100 kg mineralnog đubriva moramo dati 300 kg pšenice

Jesenas je u Srpskoj pšenica zasijana na oko 40.000 hektara, a za poljoprivrednike je osiguran podsticaj od 200 KM po hektaru zasijane pšenice i premija od 0,5 maraka po toni za otkupljeni ovogodišnji rod.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 201
  • 26
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske i Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi organizovali su na imanju PD "Semberija" u Bijeljini tradicionalnu manifestaciju "Dani polja strnih žita". Stručnjaci i poljoprivrednici su imali priliku da na oglednim poljima vide oko 50 sorti pšenice, ječma, zobi i raži od desetak selekcionarskih kuća iz regije.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu Republike Srpske Miroslav Bojić kaže da je jesenas u Srpskoj pšenica zasijana na oko 40.000 hektara, a za poljoprivrednike je osiguran podsticaj od 200 KM po hektaru zasijane pšenice i premija od 0,5 maraka po toni za otkupljeni ovogodišnji rod:

"Premija će biti plasirana za hljebne sorte pšenice. U ovoj godini smo podsticaje bazirali na pružanju podrške za nabavku poljoprivredne mehanizacije i kapitalne investicije. Biće prihvaćeno oko 1.000 zahtjeva poljoprivrednika za nabavku mehanizacije i za to će se izdvojiti oko 4,7 miliona KM. To je ozbiljna mjera koja može dati dobre efekte u narednom periodu. Inače, ukupni podsticaji iznose oko 71 milion KM. Imamo i zahtjeve za nabavku sistema za navodnjavanje, za tehnološku opremu u oblasti stočarstva".

Prinos će biti nešto manji, ratari se nadaju zaštiti od uvoza

Mićo Petrović, poljoprivrednik iz Broca očekuje da ih država konačno zaštiti od nekontroliranog uvoza pšenice: "Mora se razmišljati i o paritetima u poljoprivredi, ne možemo ispoštovati agrotehničke mjere ako za 100 kilograma mineralnog đubriva moramo dati 300 kilograma pšenice".

Zbog obilnih padavina mnogi poljoprivrednici nisu mogli da uđu u njive da zaštite pšenicu od biljnih bolesti i usjev je zahvatila fuzarioza klasa, infekcija koja može znatno da umanji prinos i kvalitet roda.

Slično razmišlja i Ilija Lazić iz Velinog Sela, koji ove godine pod pšenicom ima oko 15 hektara: "Ne očekujem neke promjene u odnosu na prošlu godinu, kada su otkupne cijene u pitanju, ali bili bismo zadovoljni i sa 0,35 maraka po kilogramu. To je neka sredina između cijene pšenice od prije desetak godina od 0,45 maraka, i prošlogodišnje, kada smo dobivali od 0,22 do 0,27 maraka", pišu novosti.rs.

Ocjene stručnjaka u pogledu prinosa su podijeljene, prije svega zbog nepovoljnih vremenskih prilika ovog proljeća, ali tamo gdje su primijenjene sve agrotehničke mjere očekuje se oko sedam tona po hektaru.


Tagovi

Dani polja strnih žita Bijeljina Prinos Žitarice


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.