Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monitornig usjeva
  • 25.01.2022. 18:00

Minusi i golomrazica prijete evropskim usjevima - šta nas očekuje?

Zbog blage zime tokom januara tolerancija biljaka na niske temperature i mraz nije izgrađena, osim sjevernih i centralno-istočnih dijelova Evrope. Problem se može pojaviti crnomorskom regionu

Foto: Depositphotos/kunfu
  • 91
  • 21
  • 0

Blagi vremenski uslovi i padavine tokom januara 2022. godine u većem dijelu Evrope su pogodovali ozimim usjevima. Međutim, zbog izostanka hladnijih dana prilagodba na niske temperature i mraz je slaba što se posebno ispoljava na region Crnog mora, stoji u najnovijem izdanju Biltena JRC MARS - Monitoring usjeva u Evropi za januar. 

Onima koji su kasnije posijani ovakvi su uslovi pomogli da u razvoju skoro sustignu one koji su posijani u optimalnom periodu. Značajno je povećanje površina zasijanih uljanom repicom, posebno u Francuskoj i Njemačkoj.

Što se tiče žitarica, površine pod njima su ostale skoro iste lanjskima. 

Toplo i sušno vrijeme

U saopćenju ističu da zbog blage zime tokom januara tolerancija biljaka na niske temperature i mraz nije izgrađena, osim sjevernih i centralno-istočnih dijelova Evrope. Problem se može pojaviti crnomorskom regionu koji je kao "svjetska žitnica" od posebnog značaja. Snježni pokrivač je bio tanak i brzo se topio. Naglo zahlađenje je dovelo do golomrazice, a na parcelama gdje su usjevi kasnije posijani mogu se pojaviti štete.

Snježni pokrivač je bio tanak (Foto: Depositphotos/janka3147)

Mediteranski region pati od nedostatka kiše, naročito u području Španije, što negativno djeluje na ozime usjeve.

Za period od 1. decembra 2021. do 15. januara 2022. prema meteorološkom pregledu se navodi da je bilo nešto hladnije na jugu Skandinavije i baltičkom regionu, dok je na području sjeverne Skandinavije, Finske i Estonije broj dana s temperaturama ispod nule bio nešto veći nego inače.

U drugim dijelovima Evrope bilo je toplo, ali, naglašavaju, južna područja pate od suše i nedostatka padavina. Uz Španiju, tu je i sjeverozapad Italije.

Šta nas očekuje?

Prema modelima simulacije šteta od mraza do 15. januara nije bilo. Tolerancija na njega je dobro razvijena u usjevima sjeverne i dijelovima centralne Evrope, a najviše je izražena u Švedskoj i Finskoj, Baltiku, dijelu Poljske i sjeveru Ukrajine.

Do 27. januara nas očekuje priticanje hladnog vazduha preko istočne Evrope i istočnog Mediterana što će donijeti intenzivne padavine.

Za naredna tri mjeseca (februar, mart i april) predviđa se toplije vrijeme nego što je prosjek za ovo doba godine, a biće izraženija suša u zapadnom dijelu.

 


Tagovi

Prognoza Agro prognoza Magla Mraz Padavine Stanje usjeva Evropa Crnomorska regija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]