Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mladen Kaselj
  • 20.06.2019. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Podgorje

Mladen Kaselj: Kada se živi od zemlje, važno je njome dobro gospodariti

Mladen Kaselj iz Podgorja kod Virovitice dvadeset je godina poljoprivrednik i danas raspolaže sa 100 hektara zemlje. Gdje kupuje gnojivo, koje hibride sije te kome predaje svoje proizvode, saznajte u nastavku.

Foto: Ana Marija Šokec
  • 2.157
  • 210
  • 0

Mladen Kaselj iz Podgorja kod Virovitice dvadeset je godina poljoprivrednik. Sa svojom obitelji živi od zemlje, stoga mu je važno s njom i dobro gospodariti. 

"Poljoprivredu sam krenuo raditi gotovo iz ničega, danas ipak raspolažem sa 100 hektara zemlje. Kao i svim ratarima, i meni je najvažniji prinos, a kako bi do toga i došlo savjetujem se oko sjetve, gnojidbe i zaštite, i sa Savjetodavnom službom i s prodajnim predstavnikom iz RWA Danielom Đajkićem", priča Kaselj. Primjerice tako, samo za gnojidbu Kaselj koristi različite vrste mineralnog i folijarnog gnojiva, a formulacija pak ovisi o kulturi.

"Gnojivo kupujem u pogonu RWA u Koriji, tamo kažem koju formulaciju trebam i oni mi u mješaoni zamiješaju. Kod njih iznajmljujem i rasipač za gnojivo zapremnine četiri tone, s tim priključkom znatno sam brži u gnojidbi svojih poljoprivrednih površina", govori Kaselj.

Pšenicu tretirao dva puta, primijenjen i regulator rasta

Kako kaže, s RWA Hrvatska surađuje već deset godina i najviše sije sjemena iz njihovog sortimenta, između ostalog i kukuruz INITIO, pšenicu SOFRU i IZALCO, dok od uljane repice trenutno ima ANNISTON i NAIAD.

"Nakon što sam krenuo raditi s RWA Hrvatska, shvatio sam da imaju kvalitetnu robu s prihvatljivom cijenom i relativno visokim prinosima, što mi je kao i svakom proizvođaču bilo jako bitno", prepričava početak svoje suradnje Kaselj i dodaje kako mu je osim kvalitetnog sjemenskog materijala važna i primjena kemijske zaštite: "Obavezno je obavljam na vrijeme, kako na žitaricama ne bi bilo bolesti i insekata. Ove godine dva sam puta tretirao pšenicu protiv bolesti i jednom protiv leme, tako da je pšenica zdrava, a nije ni polegla jer sam primijenio regulator rasta".

fv
Mladen Kaselj s predstavnicima RWA Hrvatska

Prva mješaona mineralnih gnojiva u Hrvatskoj

Osim kooperacije s RWA Hrvatska, Mladen Kaselj nakon žetve svoju robu također predaje u RWA u silose u Koriji: "Zadovoljan sam s cijenom merkantile u trenutku otkupa, silosi su mi blizu, a i isplata je korektna, ne čeka se dugo na novac", pojasnio je Kaselj, te preporučio i drugim poljoprivrednicima suradnju s RWA Hrvatska d.o.o.

Inače, poljoprivredni proizvođači virovitičkog kraja i ove će godine moći prodavati svoju merkantilnu robu u pogon RWA Hrvatska d.o.o. smješten u Koriji. Osim silosa, čiji je kapacitet oko pet tisuće tona, u Koriji RWA ima skladišne prostore, sušaru, a od 2017. godine i mješaonu mineralnih gnojiva, prvu takvu u Hrvatskoj. Kako bi u sezoni otkupa bilo, za to se tijekom cijele godine brine prodajni predstavnik i voditelj pogona Korija Daniel Đajkić.

"Nama na terenu posao je obilaziti OPG-ove, davati preporuke i savjete, pratiti usjeve, što nam ljudi na kraju vraćaju povjerenjem predajući nam svoju robu", zaključuje Đajkić.


Tagovi

RWA Hrvatska Otkup merkantilne robe Korija Silos Mješaona


Autorica

Marija Potak

Više [+]

Marija je inženjerka agronomije, ratarski smjer. Živi u Bjelovaru, udana je i majka dvojice sinova. Radila je nekoliko godina u novinarstvu, na BBŽ-radiju te pisala za lokalne novine Bjelovarac, tematika poljoprivreda. Trenutno radi u struci i kaže: Volim svoj posao, ali volim i pisati i pratiti aktualne teme.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/