Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 06.11.2022. 13:30

Modernom mehanizacijom u smjeni posije oko 60 hektara

"Opcija da se uštedi na đubrivima nije dolazila u obzir jer bi se to u konačnici odrazilo na prinose", ističe Grumić

Foto: Slobodan Živanić/K3
  • 191
  • 30
  • 0

Vremenske prilike poslužile su ratare da uspješno odrade poslove u poljima i privedu ovogodišnju jesenju sjetvu kraju. Ratarsko preduzeće "Eko Bosanska Posavina" ove jeseni zasijalo je na području cijele Posavine 1.200 hektara strnih žita, pšenica, tritikale i sjemenskog ječma.

Na području Glamoča i Grahova također je zasijano oko 600 ha žitaricama.

Veća ulaganja

Pri kraju su radovi na još 300 hektara, a "zakočilo" je zbog pripreme, kaže Željko Grumić, tehnolog ratarske proizvodnje u ovom preduzeću. Ocjenjuje da su ove godinje ulaganja mnogo veća, nego ranije, ali sjetvene površine nisu smanjili.

Ozima sjetva pri kraju - šta ako ste "probili" rokove?

"Radim 12 godina ovaj posao i sjetva nikad skuplja nije bila nego sada. Imajući u vidu sve inpute, prije svega gorivo, dva puta je poskupilo sjeme, gnojivo do četiri pet-puta", navodi, te ističe da su imali problema sa nabavkom mineralnih đubriva.

Nema dobrih prinosa bez kvalitetne mehanizacije, kaže Grumić

Problemi u nabavci đubriva ih nisu zaobišli, tek u u osmom mjesecu uspjeli su nabaviti kompleksna mineralna đubriva. Kaže kako onih koncentrovanih koja su ranije koristili više nema na tršištu poput Uree, Map i KCL, pa su pribjegli drugima. Iako je njihova cijena znatno viša, sadržaj hranjivih materija isti je kao i prethodnih godina.

Koliko košta sjetva jednog hektara pšenice u BiH?

"Opcija da se uštedi na đubrivima nije dolazila u obzir jer bi se to u konačnici odrazilo na prinose, dobili bi fijasko na ljeto. Ima izrekaa u narodu, kako posiješ, tako i požanješ", ističe Grumić, dodajući da dobrih prinosa nema ni bez kvalitetne mehanizacije i dobre pripreme zemljišta.

Najviše su posijali pšenice, te nešto više tritikale u odnosu na lani zbog skupoće stočne hrane. 

Sijačica od 12 metara

Upravo zbog kvalitetne i moderne mehanizacije, u smjeni od 12 sati dvadesettrogodišnji Dario Komnenović posije između 50 i 60 hektara sa sijačicom od 12 metara.

Komnenović vozi traktor John Deere

"Savremena mehanizacija olakšala je rad, većinu posla završava auto-pilot. Traktor upravlja sam, sam ulazi u prohode", kaže Komnenović, koji vozi traktor John Deere gusjeničar sa 370 konjskih snaga.

AutoPath pamti prvi prolaz: Lakši rad na neravnom i kod zanošenja

Pored strnih žita, početkom septembra zasijano je oko 350 hektara uljane repice. Eko Posavina na području Derventa - Brod obrađuju 2.300 hekatara. Plan je da u narednim godinama prošire površine.


Tagovi

Jesenja sjetva Eko Bosanska Posavina Željko Grumić Dario Komnenović John Deere Đubriva Traktor


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.