Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni traktori
  • 08.04.2020. 07:30

Mogu li električni traktori nadjačati dizelaše?

Postavlja se pitanje imaju li ovi traktori dovoljno snage da prestignu konvencionalne modele? Stručnjaci u poljoprivrednoj industriji smatraju da postoji nekoliko prepreka koje sprječavaju procvat i jačanje ove ekološke opcije.

Foto: JumpStory
  • 3.714
  • 187
  • 0

Kalifornijski dizajner Stephen Heckeroth svoj je život posvetio pronalaženju alternativa za fosilna goriva. Više od 40 godina proizvodi električna vozila i uređaje koje pokreće solarna energija, a pozornost su mu privukli i traktori. 

Heckeroth je 2012. otvorio tvrtku Solectrac Inc., koja je najviše usmjerena proizvodnji traktora na električni pogon. Pet godina kasnije, njegova dva modela, Compact Electric Tractor i eUtility, postali su, kako kaže, prvi komercijalno dostupni električni traktori u SAD-u, piše modern farmer.

Kombajn kojim se upravlja joystickom: Veća produktivnost, manji umor poljoprivrednika

"Traktori su tihi, a što je najbitnije, ne štete okolišu. Iako sam imao dosta ponuda od raznih tvrtki koje se bave proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije, Solectrac nisam želio prodati jer imam daljnje planove i želim raditi na njihovoj inovaciji", rekao je Stephen.

Ovisno o opterećenju, mogu raditi do 6 sati, a imaju i zamjenjivu bateriju. 

Zamjena za konvencionalne modele ili ipak ne?

Postavlja se pitanje imaju li ovi traktori dovoljno snage da prestignu konvencionalne modele? Stručnjaci u poljoprivrednoj industriji smatraju da postoji nekoliko prepreka koje sprječavaju procvat i jačanje ove ekološke opcije.

Mike Pankonin, stručnjak za vozila i strojeve kaže kako je najveći problem električnih uređaja kao i ovih traktora - baterija. 

"Trajanje baterije ovisi o opterećenju i poslu kojega stroj obavlja, a ono je kod većine poljoprivrednih radova jako veliko. Zato još uvijek smatram da su konvencionalni traktori puno učinkovitiji, ali i ekonomičniji. S njima se može raditi i po 12 sati, a da se poljoprivrednik ne brine hoće li ga u pola posla morati negdje ići puniti",  pojašnjava Pankonin.

Traktor bez kompromisa - Fendt 942 Vario

S njim se složio i dr. Roger Hoy, voditelj laboratorija na Sveučilištu u Nebraski gdje su Stephenovi traktori testirani. "Jako su dobro izvedeni, ali veliki im problem stvara baterija na kojoj se mora dosta poraditi. Osim nje, mislim da je veliki problem i u cijeni. Ona mora biti pristupačna prosječnom poljoprivredniku, a trenutno se traktori Solectrac prodaju po cijeni od 45.000 dolara", naglašava Hoy.

Heckeroth priznaje da će trebati neko vrijeme da svojim traktorima osvoji cjelokupnu poljoprivrednu zajednicu jer postoji puno onih koji se ne žele odmaknuti od tradicionalnog načina, ali se nada da će upravo on to uskoro promijeniti. 


Tagovi

Električni traktor Stephen Heckeroth Compact Electric Tractor EUtility Baterija Cijena Konvencionalni traktori


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]