Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Timac Agro
  • 16.02.2022. 12:00

Monitoring pšenice je bitan - na što obratiti pozornost?

Ovogodišnja pšenica na poljima za razliku od prošlogodišnje izgleda lošije. Nedovoljna ishrana nije jedini razlog njezina kašnjenja s razvojem i promjenama na listovima, upozoravaju iz tvrtke Timac Agro.

Foto: Timac Agro
  • 2.698
  • 217
  • 0

Visoke cijene gnojiva su natjerale proizvođače na reduciranu osnovnu gnojidbu pšenice. No, nedovoljna ishrana nije jedini razlog zašto pšenice kasne s rastom i razvojem te pokazuju vizualne promjene na listovima.

Ovogodišnja na poljima za razliku od prošlogodišnje izgleda lošije, upozoravaju iz tvrtke Timac Agro. Kako kažu, niz je faktora koji utječe na usporeni rast nadzemne mase i slab razvoj korijenovog sustava.

Najčešće se problemi manifestiraju promjenama boje na lisnoj masi. "Ako na listovima primijetite pojavu ljubičastih listova radi se o nemogućnosti usvajanja fosfora", ističu iz ove tvrtke rekavši da postoji mogućnost da ovog elementa u tlu ima, no on uslijed niskih temperatura, slabo razvijenog korijena i hladnih noći nije usvojen od strane biljke.

Pojašnjavaju da pšenica u tom slučaju umjesto klorofila koji je zelene boje stvara biljni pigment antocijan koji je ljubičasto modre boje. Promjene boje na listu zaustavljaju fotosintezu i biljka nema uobičajeni rast i razvoj. "Tu najviše pati razvoj korijenovog sustava koji je ključan u ovoj fenofazi", istaknuli su.

Ljubičasti listovi znak su nedostatka fosfora

Osim pojave ljubičaste boje moguće je zamijetiti i pojavu sušenja vrhova lista. A to su oštećenje uzrokovale niske temperature.

Buđenje vegetacije ispratiti dušikom i biostimulatorima

"Zimski pokrivač koji je trebao djelovati kao toplinski izolator je izostao i biljke su zimskom periodu bile izložene temperaturama koje su išle do -7°C", napomenuli su dodavši da se tu većinom radi o oštećenju listova bez obzira na starost lista te da su svi listovi podjednako oštećeni.

Važno je stimulirati razvoj korijena i novih vlati u busu. "Osim dušika koji je ključan u ovoj fenofazi pšenice biljkama treba dodatna podrška u vidu biostimulatora", navode dalje.

Zbog izostanka snijega listovi su podjednako oštećeni

Proizvođačima koji su zamijetili promjene boje na usjevu pšenice njihovi stručnjaci preporučuju što raniju prihranu dušikom i biostimulator Fertiactyl Starter.

"On će pomoći usvajanje dušika na način da će ubrzati razvoj korijena i time smanjiti gubitke ovog elemente do kojih inače dolazi ispiranjem", pojasnili su

Fertiactyl tehnologija

Inače, FERTYACTIL kompleks je biostimulativni organski kompleks koji se sastoji iz većeg broja pažljivo odabranih organskih molekula. Djeluje stimulativno na razvoj korijenovog sustava te na povećanje kapaciteta usvajanja hraniva od strane korijena.

Pored toga povećava pristupačnost hranjiva u gnojivu i tlu kao i brzinu apsorpcije te translokacije hranjiva u biljci.

"Ovaj kompleks stimulira proces fotosinteze i omogućava mu da se nesmetano odvija i u uvjetima abiotskog stresa. Osim NPK kombinacije sadrži ugljik, aminokiseline, biljne hormone te huminske i fulvo kiseline", pojašnjavaju njegov sastav iz Timac Agra.

Kako su istaknuli, zahvaljujući kompletnom proizvodu nekoliko dana nakon primjene moguće je vidjeti razliku na korijenju ali i nadzemnoj masi biljke.

Ključna uloga sekundarnog korijenja

Sekundarno korijenje pojavljuje se iz čvora busanja, a po čisto bijeloj boji može se razlikovati od starijeg korijenja.

Sušenje vrhova lista

"Upravo ono omogućava kvalitetnu i pravilnu ishranu vlati te klasova tijekom cijele vegetacije", napominju iz ove tvrtke zaključivši da Fertiactyl Starter stimulira razvoj korijena, naročito sekundarnog, kako bi mogao usvojiti više vode i hrane iz tla, posebno fosfor koji je neophodan za njegov dobar rast.

Za više informacija i savjeta obratite se tvrtki Timac Agro na 01 618 7862 ili office@hr.timacagro.com


Fotoprilog


Tagovi

Timac Agro Monitoring pšenice Promjene na listovima Ishrana bilja Fertiactyl tehnologija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/