Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kabasto krmivo
  • 01.02.2019. 09:00

Muzna grla: Sjenaža graška i žitarica - kvalitetno kabasto krmivo

Sjetva jarog stočnog graška se obavlja što ranije, čim vremenski uvjeti dozvole, odnosno krajem veljače, sredinom ožujka.

Foto: Pexels/Monserrat Solis Follow
  • 1.125
  • 64
  • 0

Stočni grašak u smjesi sa žitaricama predstavlja vrlo kvalitetnu krmu. Značaj uzgoja je posebno izražen u uvjetima promjene klime jer ga je moguće uzgajati u periodima godine kada ima dovoljno vlage i slobodnog zemljišta. Nakon skidanja usjeva je moguća sjetva druge kulture. Tako se racionalnije upravlja zemljištem kojeg, po pravilu, na farmi uvijek nedostaje, piše stručnjak Dragiša Marković.

Koristiti dorađeno kvalitetno sjeme visoke klijavosti i čistoće

Sjetva jarog stočnog graška se obavlja što ranije, čim vremenski uvjeti dozvole (kraj veljače-sredina ožujka). Količina sjemena stočnog graška ovisi od cilja uzgoja i gustoće sjetve (sklopa). Za proizvodnju zelene mase upotrebljava se 150-180 kg/ha sjemena graška i 40-60 kg/ha sjemena žitarica (zob, jara pšenica). Za sjetvu treba koristiti dorađeno kvalitetno sjeme visoke klijavosti i čistoće. Prvo se sije grašak na dubinu 5-6 cm, razmak redova 16 cm, a zatim unakrsno žitarica na dubinu 3-4 cm, razmaka redova 12 cm. Sjetva se može obaviti žitnom sijačicom da bi se optimalno rasporedilo sjeme kako ne bi došlo do zasjenjivanja i polijeganja usjeva.

Korištenje dušika

Prije sjetve ako nije obavljeno zimsko oranje potrebno je obaviti oranje (20-30 cm) da bi se osigurali dobri uvjeti za razvoj biljaka i sačuvala vlaga iz zimskog perioda.

S obzirom da grašak ima sposobnost vezivanja atmosferskog dušika kvržičnim bakterijama potrebno mu je samo prilikom početnog razvoja osiguratii manju količinu dušika (30-40 kg/ha), dok usjevu graška i žitarica treba osigurati 60 kg/ha dušika, 80 kg/ha fosfora i 120 kg/ha kalija.

Prinosi čiste mase zelenog graška dostižu od 25-35 t/ha. Prinosi u smjesama grašak-žitarice iznose od 30-50 t/ha zelene mase.

Sjenažiranje klasičnim siliranjem

Smjesa graška i žitarica se najčešće koristi kao zelena stočna hrana ili za spremanje sjenaže. Kao zelena krma se koristi u vrijeme cvjetanja graška i u fazi klasanja žitarica, a za spremanje sjenaže kada se formira 2/3 mahuna na grašku, a žitarica ne smije prijeći iz mliječne u voštanu zriobu. 

Stočni grašak - bogat izvor proteina i aminokiselina

Nakon skidanja, usjev se prosušuje od 50-55% vlažnosti nakon čega se sjenažira. Sjenažiranje je način konzerviranja vlažne biljne mase, nakon čega dolazi do mliječno-kiselinskog vrenja. Bitno je osigurati anaerobne uvjete (bez prisustva zraka) koji se osiguraju klasičnim siliranjem u silo trenčeve ili umotavanjem zelene mase u rolo bale i omotavanje u folije radi onemogućavanja prisustva zraka.

Dobro spremljena sjenaža graška i žitarica predstavlja vrlo kvalitetno kabasto krmivo u hranidbi muznih grla.


Povezana biljna vrsta

Stočni grašak

Stočni grašak

Sinonim: krmni grašak | Engleski naziv: Field peas, fudder peas | Latinski naziv: Pisum sativum ssp. arvense L.

Stočni grašak pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Korijen mu naraste do 1 m u dubinu i dobro je razgranat. Jednogodišnja je zeljasta biljka, mekane puzave stabljike zbog čega... Više [+]

Tagovi

Kabasto krmivo Stočni grašak Sjenaža Prinosi Sjetva Oranje Azot


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]