Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Axereal Croatia
  • 04.09.2020. 09:00
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Na Danima polja soje Axereal predstavio i nove sorte - u prodaji od iduće godine

Soja je  u vrlo dobroj kondiciji, bilo je dovoljno oborina kroz cijelo vegetativno razdoblje, tako da smo zadovoljni onim što vidimo na ovim pokusima i očekujemo solidne prinose u žetvi sjemenske soje, istaknuo je Ivan Pozder, zadužen za dio marketinga Axereala.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 2.149
  • 316
  • 0

Tvrtka Axereal Croatia sa sjedištem u Novoj Gradiški organizirala je tradicionalni Dan polja soje. Na pokusnim poljima novogradiškog Poljoprivredno-prehrambenog kompleksa, tvrtke koja djeluje u sastavu te poznate francuske grupacije, okupili su se stručnjaci, poslovni partneri i promotori sjemenarskih kuća. 

Očekuju solidne prinose

Kako kažu u tvrtki, ova je godina bila naklonjena proizvodnji soje. "U ovom pokusnom polju s tridesetak sorti može se vidjeti sav naš asortiman sjemena soje od najranijih do kasnih sorti.

Soja je  u vrlo dobroj kondiciji, bilo je dovoljno oborina kroz cijelo vegetativno razdoblje, tako da smo zadovoljni onime što vidimo i očekujemo solidne prinose u žetvi sjemenske soje", istaknuo je Ivan Pozder, zadužen za dio marketinga Axereala. Dodao je kako posljednjih nekoliko godina ta grupacija puno ulaže u kvalitetu sjemenske proizvodnje u Hrvatskoj kako bi poljoprivrednici dobili što kvalitetnije sjeme kojim mogu ostvariti vrhunske prinose u proizvodnji te kulture.  

Nove sorte od iduće godine u ponudi

Sudionike Dana soje kroz pokusno polje na površinama PPK Nova Gradiška provela je Ana Marija Petrak, zadužena za razvoj programa soje. Ona je predstavila i posebno istaknula neke visokoprinosne i kvalitetne sorte koje su do sada pokazale izvrsne rezultate u proizvodnji, ali i neke nove koje je će Axereal imati u ponudi za sjetvu sljedeće godine.  

ES Pallador se odlikuje visokim prinosom, otkriva Petrak

"Ono što bih posebno izdvojila iz našeg sortimenta, nešto što je poljoprivrednicima zaista zanimljivo, to je sorta ES Tribor, koja pripada nultoj grupi zrenja. To je iznimno stabilna sorta, ne poliježe, ima kratak razmak internodija i što je najvažnije to je visoko prinosna sorta koja u proizvodnji može dati više od pet i pol tona po hektaru. Ova visokoproteinska sorta namijenjena je za proizvodnju od zapada do krajnjeg istoka Hrvatske", ističe Petrak. 

Dodaje kako je sorta Avril iz prve grupe zrenja, rana jedinica, također nešto novo. Petrak ju preporučuje za sljedeću sezonu. Avril se odlikuje nižim rastom, ima kratak razmak internodija i ne poliježe. Iznimno je prinosna sorta, ima potencijal rodnosti i do šest tona po hektaru, pa poljoprivrednim proizvođačima preporučujem i ovu sortu za sljedeću godinu. 

Kao vrlo ranu sortu (grupa 000) izdvaja, kako kaže, poznatu sortu Lissabon, odličnu za postrnu sjetvu. To je vrlo rana sorta, dužina vegetacije je sto dana i u postrnoj sjetvi može dati i do četiri tone po hektaru, ako se posije do sredine lipnja. 

Axerealovo pokusno polje s tridesetak sorti soje (Foto: Gamma-video studio)

"Izdvajam i sortu soje ES Pallador koja je u proizvodnji prisutna posljednje tri godine. Sorta je vrlo specifična zato što ima tu kopljastu formu  lista, lako se prepoznaje na oranicama. I ona se odlikuje visokim prinosima, proizvođači u Hrvatskoj sa Palladorom postižu prinose i više od pet i pol tona po hektaru. To je sorta koju su poljoprivrednici isprobali i zadovoljni su visokim prinosima", otkriva Ana Marija.

Povećavaju površine pod postrnom sojom

U razgovoru za AgroKlub, Petrak je istaknula da je Axereal prije sedam godina krenuo u projekt sijanja postrne soje sa sortom Lissabon i da se svake godine povećavaju površine pod postrnom sjetvom jer su poljoprivrednici pojedinih godina postigli odlične proizvodne i financijske rezultate uz minimalna ulaganja. 

"Zanimanje za naše visokoprinosne sorte soje raste iz godine u godinu. Posljednje dvije godine mi pakiramo 150.000 zrna u jednu sjetvenu jedinicu (vreću), zato što želimo da poljoprivrednici siju točno onaj sklop sjemenki za sortu koju mi preporučujemo. Za hektar trebaju obično 3 do 4 sjetvene jedinice tako pakiranog sjemena. Novost je i da imamo sjeme tretirano s visokokvalitetnim inokulantom kojeg smo dodali već u doradi, tako da proizvođači ne moraju to sami raditi", kaže Ana Marija Petrak.   

Pokusno polje nalazi se na površinama PPK Nova Gradiška

I Frederic Moulin, generalni menadžer Axereala Croatia istaknuo je da njihova grupacija poklanja veliku pozornost proizvodnji, doradi i pakiranju kvalitetnog sjemena visokoprinosnih sorti soje. 

"Sjemenska proizvodnja ključ je uspješne proizvodnje merkantilne soje koju organiziramo s našim partnerima. Tu su nam bitni genetski potencijali sorti s kojima se mogu postići prinosi iznad 5 tona po hektaru s maksimalnim postotkom proteina. Osim prodaje sjemena, mi od naših kooperanata i partnera i otkupljujemo merkantilnu soju kojom opskrbljujemo naše partnere na tržištu", kaže menadžer Moulin.

Investirali u doradu centra 

Priča kako su u cilju postizanja što bolje kvalitete sjemena soje u posljednje vrijeme investirali 500 tisuća eura u doradnom centru u Novoj Gradiški. "U njemu, među ostalim, imamo optički prečistač koji nam omogućava da sjeme očistimo od svih primjesa, pa čak i ne klijave zelene sjemenke. Time postižemo maksimalnu klijavost s maksimalnom energijom klijanja", kaže Moulin.

Od Stjepana Lalića, tehnologa u Poljoprivredno-prehrambenom kompleks Nova Gradiška, doznajemo da pod sojom imaju 530 hektara od najranijih do kasnih sorti. Ta kultura odlično izgleda, pa ratari te tvrtke koja djeluje u sklopu grupacije Axereal Croatia očekuju u predstojećoj žetvi odlične prinose. 


Fotoprilog


Tagovi

Dan polja soje Prinosi Sorte ES Tribor Avril Lissabon ES Pallador Investiranje Axereal Croatia Sjemenska roba


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]