Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladišni štetnici
  • 16.09.2018. 13:30

Najčešći skladišni štetnici - kako pravilno zaštititi žitarice, grahorice i druge usjeve

Nakon završetka žetve žitarica borba za očuvanje postignutog prinosa i kvalitete ne prestaje već se nastavlja i u skladištu.

Foto: Bigstockphoto/alisa24
  • 8.312
  • 208
  • 0

Jesen donosi plodove našeg rada koje valja pravilno uskladištiti i zaštiti. Približava se vrijeme skladištenja poljoprivrednih proizvoda i zbog toga preporuka je očistite skladišta, šupe, ostave i sve ostale skladišne prostore. Nakon završene žetve žitarica borba za očuvanjem postignutog prinosa i kvalitete ne prestaje već se nastavlja i u skladištu.

Najznačajniji insekti koji mogu utjecati na kvalitetu i količinu uskladištenog proizvoda (žitarica) u skladištu su: žitni žižak, žitni moljac, kukuruzni žižak, ambarev moljac, brašneni moljac, mali i veliki brašnar, grahov žižak i dr.

Žitni moljac je jedna od najznačajnijih skladišnih štetnika kukuruza i pšenice

Žitni žižak (Sitophilus granarius) ima više generacija godišnje, imago (odrastao kukac) je veličine  oko 4 mm, smeđe do crne boje. Žitni žižak živi isključivo u skladištima hraneći se  i razmnožavajući u svim vrstama strnih žita, kukuruzu i riži. Ženka polaže jaja u samo zrno. Ispiljene ličinke razvijaju se i hrane u zrnu i mogu pojesti i onečistiti 70%  sjemena.

Rižin žižak (Sitophilus oryzae) crvenkastosmeđi dužine oko 3 mm. U našim uvjetima ima 3 do 4 generacije godišnje, a u zagrijanom žitu i više. Žižak riže je sposoban širiti zarazi tijekom vegetacije na njivi.

Kukuruzni žižak (Sitophilus zeamais) po izgledu je sličan žižku riže.

Žitni moljac (Sitotroga cerealella) je jedan od najznačajnijih skladišnih štetnika kukuruza i pšenice. Leptir je žućkasto smeđe boje, dužine oko 10 mm. Štetu čini ličinka koja se hrani sjemenom. Ženka ovog štetnika polaže jaja u zrno ili između zrna. Ispiljena ličinka se ubuši u zrno hraneći se unutrašnjosti sjemena. Takva zrna, razumljivo, gube upotrebnu vrijednost. U slučaju toplih ljeta i blagih zima može doći do većeg broja generacija što dovodi i do prekobrojnosti ovog štetnika, a samim tim i velikih gubitaka.

Preporučuje se u zimskom periodu grah skladištiti na temperaturu od 0°C (Foto: Danijela Plavšić)

Mali brašnar (Tribolium confusum) je najviše prisutan u mlinovima i pekarama. Napada brašno, mekinje, sve vrste žita, suho voće, povrće, stočnu hranu i čokoladu. Imago je kestenjasto smeđ (slika u krugu).

Veliki brašnar (Tenebrio molitor) je najveći skladišni štetnik među kukcima. Crne je boje i dužine 15 mm. Napada žita i sve prerađevine od žita, krumpir, meso, čak i drvo. Velike štete pričinjava drvenim dijelovima mlinova u koje se zavlači radi čahurenja. Ne čini velike štete jer se rijetko pojavljuje masovno.

Grahov žižak (Acanthothoscelides obtectus) živi u skladištima kao i u prirodi. Žućkasto zelenkaste boje dužine 3 do 5 mm. Osnovna mjera u suzbijanju ovog štetnika je izlaganje graha niskoj temperaturi. Preporučuje se grah u zimskom razdoblju skladištiti na temperaturu od 0°C ili što bliže toj temperaturi.

Surinamski brašnar (Oryzaephilus surinamemsis) dug je oko 3 mm tamnosmeđe boje. Napada pšenicu i ostala žita, brašno, kruh, tjesteninu, suho voće, rjeđe duhan ili sušeno meso.

Duhanar (Lasioderma serricorne) u praksi se ovaj štetnik zove "duhanski žižak". Crvenkasto smeđe je boje veličine 2 do 4 mm. Duhanar napada suho lišće duhana u balama ili isjeckani duhan, cigarete, sjeme duhana, zatim kakao, čokoladu, kikiriki, biber, rižu, žito i proizvode od žita, suho voće i suhu ribu.

Kako se boriti protiv skladišnih štetnika?

Značajne mjere borbe su: održavanje higijene skladišta tj. održavanje skladišnog prostora urednim i čistim, uklanjanje starih žitarica zaostalih zaliha, održavanje odgovarajuće temperature i provjetrenost objekta, a također vrlo bitna preventivna mjera je obavljanje detaljne dezinsekcije prostora prije unošenja zrne mase tj. novog roda. Dezinsekcija podrazumijeva primjenu dozvoljenih insekticida za tu namjenu.

Na tržištu je sve manje dozvoljenih sredstava čime se problem povećava, to su sljedeće aktivne tvari na bazi: pirimifos-metil, cipermetrina ili malation, korištene u zemljama gdje je dozvoljena njihova primjena. Trgovački naziv fosfida je: pelete, palete i kuglice. Važno je napomenuti, tamo gdje se još upotrebljava ovaj vid zaštite, da se prilikom razgradnje oslobađa plin fosfin koji na sva živa bića djeluje kao inhibitor disanja. U zatvorenim prostorijama je vrlo otrovan plin za sva živa bića podrazumijevajući i čovjeka. Obično se u tom periodu radi DDD (dezinsekcija, deratizacija, dezinfekcija) skladišnog prostora.


Tagovi

Skladišni štetnici Skladištenje žitarica Žižak Brašnar Moljac


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]