Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 28.06.2015. 14:00

Najniža kvaliteta pšenice u zadnjem desetljeću!

Zbog izrazite suše koja se na prostoru Kanade i Njemačke odvija već neko vrijeme, postoji velika zabrinutnost oko usjeva pšenice i nedostatnih prinosa. Posebno se govori o lošoj kvaliteti pšenice koja je uspjela donijeti urod.

Foto: depositphotos.com,
  • 114
  • 6
  • 0

Ostvaruju se negativna predviđanja vezana za klimatske nepogode koje su oštetile mnoge usjeve diljem EU, SAD-a i Kanade, kao glavnih proizvođača. Najniža specifična težina pšenice u proteklom desetljeću rezultat je suše koja je pogodila velik dio ovog područja. Ni sadržajem proteina se ta pšenica ne izdvaja pa joj je kvaliteta u svakom slučaju niža nego prošlih godina.

Nedostatak vlage predstavlja veliku opasnost za usjeve na polju u Kanadi i Njemačkoj. Potrebno je između 30 i 40 litara kiše po četvornom metru.

Prosječna kvaliteta američke pšenice

Vrijeme i kvaliteta usjeva ponovno su dominantne vijesti na tržištu, a problemi dolaze iz područja Europe, Kanade i SAD-a. Početni podaci žetve iz SAD-a potvrdili su strahove oko kvalitete pšenice. Na temelju ograničenog broja uzoraka trenutno dostupnih, prosječni sadržaj bjelančevina i specifične težine crvene tvrde pšenice (Hard Red Wheat) manji je nego prošle godine, iznosi 12,2%, odnosno 76.9kg/hl. Ako se ove brojke nastave dalje kroz žetvu, to bi mogla biti najniža razina proteina od 2010., a najniža specifična težina u posljednih 13 godina.

U Kanadi se sa sušom povećava i zabrinutost za potencijal usjeva ove sezone. U Saskatchewanu koji je obično odgovoran za gotovo 50% proizvodnje kanadske pšenice, uvjeti proljetnih usjeva su ocijenjeni kao najlošiji još od 2010. 57% proljetnih usjeva pšenice u Saskatchewanu ocijenjeno je u dobrom ili odličnom stanju (15. lipnja), znatno ispod 87%, kako je bilo prije godinu dana.

Sušna njemačka polja

U EU, nedavno je suho vrijeme rezultiralo slabijom procjenom za njemačku pšenicu (Njemačko udruženje poljoprivrednih zadruga). U najnovijoj prognozi, udruženje je prognoziralo urod od 25.8Mt, za razliku od 26.9Mt prognoziranih u svibnju, a oko 7% ispod prošlogodišnje razine. U ovomjesečnom izvješću (MARS EU), prognoze prinosa za većinu usjeva žitarica revidirani su na niže razine u usporedbi s prošlomjesečnim prognozama zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Foto: depositphotos.com, @saharr


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žitarice Suša SAD Kanada Vremenski uvjeti Svjetsko tržište Proljetni usjevi Prognoze prinosa Sadržaj proteina Crvena tvrda pšenica Hard Rew Wheat Saskatchewan


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."