Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od korova
  • 22.03.2017. 12:00

Nakon prihrane zaštititi ozime usjeve od korova

Na većini proizvodnih površina kreću ranoproljetni korovi te je potrebno čim se stvore uvjeti da se može ući u polje osim prihrane usjeva izvršiti i zaštitu od korova.

Foto: Diyana Dimitrova/bigstockphoto.com
  • 2.254
  • 152
  • 0

Ozimi usjevi se nalaze u različitim razvojnim fazama ovisno o roku sjetve. Na većini proizvodnih površina kreću ranoproljetni korovi te je potrebno čim se stvore uvjeti da se može ući u polje osim prihrane usjeva izvršiti i zaštitu od korova.

Suzbijanje se preporuča izvršiti tek nakon provedene kvalitetne prihrane kako bi žitarice bile u što boljoj kondiciji prije suzbijanja korova.

Najznačajniji ranoproljetni korovi

Najprisutniji su ranoproljetni korovi: mišjakinja (Stellaria media), mrtva kopriva (Lamium purpureum), čestoslavica (Veronica sp.), divlji mak (Papaver rhoeas), slakoperka (Apera spica venti), broćika (Galium aparinae), kamilica (Matricaria chamomilla).

Tretiranje je moguće izvršiti jednim od herbicidnih pripravaka: Granstar 75 DF, Granfan, Trick, Alister Grande, Filon 80 EC, Tornado Forte, Tolurex 50 SC, Duplosan-DP, savjetuje Mara Maglić iz Savjetodavne službe.

Primjena od prvog lista do kraja busanja

Većinu navedenih sredstava za zaštitu bilja preporučljivo je primijeniti od stadija kad je razvijen prvi list do stadija kraj busanja. Ukoliko se primijeti veliki problem jednogodišnjih travnih korova: slakoperka (Apera spica-venti), divla zob (Avena spp.), mišji repak (Alopecurus myosuroides) i dr. može se primijeniti herbicid Axial 50 EC.

Pripravci: Sekator OD, Hussar OD, Biathlon 4D, Mustang, su herbicidi koje je moguće primijeniti kada su ozimine prošle fazu busanja negdje do drugog koljenca.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice. Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno voditi evidenciju o tretiranju.

Foto: Diyana Dimitrova/bigstockphoto.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

PSS Korovi Zaštita Ozimi usjevi Strne žitarice Proljeće Herbicidi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.