Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Postrna sjetva
  • 07.07.2019. 12:00
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Nakon žetve pivarskog ječma u sjetvu postrnih usjeva. Jeste li već čuli za Zel-N-AX?

Ovu godinu smo započeli s novom pričom - to je postrna sjetva usjeva za zelenu gnojidbu. Zel-N-AX je djetelinsko-travna smjesa brazilske zobi i jare grahorice čiji cilj je da se razvije što više zelene mase, a grahorica koja fiksira atmosferski dušik ostavlja ga i za narednu kulturu, kaže Ivan Pozder, tehnički savjetnik Axereala.  

Foto: Axereal
  • 2.771
  • 399
  • 0

Žetva pivarskog ječma u Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske ulazi u zadnju fazu i prema riječima Julije Strinavić, tehnološko – komercijalna savjetnica tvrtke Axereal, do danas je u silose primljeno i uskladišteno više od 43 tisuća tona te žitarice od koje se proizvodi pivski slad. 

Zanimljivo je, a i vrijedno istaknuti da će ratari te renomirane tvrtke, ali i većina obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poljoprivrednih tvrtki s kojima Axereal ugovara proizvodnju ječma, nakon skidanja pivarskog ječma na dijelu tih površina posijati postrne usjeve, čini se mnogo više nego ranijih godina.  

U postrnu sjetvu sa Zel-N-AX 

"Do sada smo postrno sijali ranu sortu soje s tri nule Lissabon koja je jako prilagođena uvjetima sjetve u postrnim rokovima i koja u normalnim godinama daje dobre prinose. Osim soje, svake godine pokušavamo pronaći neke nove kulture koje bismo uveli u naš program, tako da radimo i pokuse sa suncokretom i sirkom u postrnoj sjetvi. A ovu godinu smo započeli s novom pričom - to je postrna sjetva usjeva za zelenu gnojidbu. Tako ćemo ove godine imati jedan novi proizvod koji se zove  Zel-N-AX.

Smjesa zob i grahorica 

Riječ je o djetelinsko-travnoj smjesi brazilske zobi i jare grahorice. Brazilska zob razvija veću biomasu od obične zobi. Dakle, cilj te smjese je da se razvije što više zelene mase, a samim time grahorica koja fiksira atmosferski dušik ostavlja ga i za narednu kulturu. Simbioza tih dviju kultura je jedna jako dobra priča", kaže Ivan Pozder, tehnički savjetnik Axereala.  

Kako dodaje, to će koristiti za zaoravanje u jesen za zelenu gnojidbu. "Budući da na velikim površinama nema gnojidbe stajskim gnojivom, gnoji se uglavnom mineralnim gnojivima, zelenom gnojidbom unijet ćemo u tlo i organske tvari. To činimo i zbog novog Zakona o zelenim plaćanjima, gdje soja u postrnoj sjetvi može biti jedna od kultura u plodoredu za zelenu gnojidbu i zeleno plaćanje, no ukoliko se u njezinoj proizvodnji koriste herbicidi, ona ne ulazi u zelena plaćanja.  

Što se tiče tehnologije proizvodnje u postrnoj sjetvi jako je važno odmah po skidanju ječma i drugih ozimih usjeva  pripremiti zemlju kako bi se sačuvala vlaga i odmah posijati postrne kulture. Za djetelinsko-travnu smjesu brazilska zob i jara grahorica norma sjetve je 25 kilograma sjemena po hektaru, a sije se žitnim sijačicama. Ovih dana uvjeti su za sjetvu dobri, u posljednjih mjesec dana palo je dosta kiše, u tlu ima vlage i sa nicanjem ne bi trebalo biti problema“, objašnjava Ivan Pozder. 

Ističe da su ratari sve više zainteresirani za postrnu sjetvu za zelenu gnojidbu jer vide da se dosadašnjim načinom ratarenja uz uporabu samo mineralnih gnojiva smanjuje organska tvar u tlu. U postrnu sjetvu se može ići i na površinama na kojima se žanju uljana repica i pšenica, jer da bi se ostvarilo pravo na zeleno plaćanje djetelinsko-travna smjesa ne smije biti zaorana prije 15. listopada, a do tog roka se usjev može dobro razviti i zaorati velika biomasa. Zaorane djetelinsko travne smjese odlična su pretkultura za sljedeće usjeva, uglavnom proljetne.

Brazilska zob razvija veću biomasu, a grahorica fiksira atmosferski dušik

Ova smjesa dobra je i za proizvodnju krme, u tom slučaju povećava se norma sjetve na pedeset kilograma po hektaru. Postrna sjetva ne zahtijeva veću gnojidbu, Ivan Pozder savjetuje manju gnojidbu dušikom u početnoj fazi, ovisno o kakvom se tipu tla radi, Grahorica je ta koja fiksira atmosferski dušik u tlo i samim time daje na raspolaganje zobi. 

Nakon skidanja ječma, slijedi postrna sjetva 

Brazilska zob razvija veću biomasu od obične zobi. Dakle, cilj te smjese je da se razvije što više zelene mase, a samim time grahorica koja fiksira atmosferski dušik ostavlja ga i za narednu kulturu. Simbioza tih dviju kultura je jedna jako dobra priča. PPK će sijati i soju i djetelinsko-travnu smjesu.  

"Naša tvrtka Axereal Croatia osigurala je dovoljno kvalitetnog sjemena djetelinsko-travne smjese, kooperanti se mogu javiti našim komercijalnim predstavnicima na terenu. Svima stojimo na raspolaganju i za bilo kakve dodatne savjete", zaključio je. 


Fotoprilog


Tagovi

Axereal Zel-N-AX Postrna sjetva Zelena gnojidba


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr