Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Findri
  • 18.04.2018. 13:30

Napredna i inovativna tehnologija u poljoprivredi koju možete nabaviti uz mjeru 4.1.

Unutar Liste prihvatljivih troškova za tip operacije 4.1.1., točka 3. Poljoprivredna mehanizacija i gospodarska vozila za vlastitu primarnu poljoprivrednu proizvodnju navode se aktivnosti koje svakako zaslužuju pažnju. Pogledajte koja je to oprema prihvatljiva!

Foto: Bigstockphoto/Standret
  • 1.292
  • 76
  • 0

Natječaj koji je otvoren u drugoj polovici ožujka 2018. godine ovoga puta dodatno vrednuje nove tehnike/tehnologije, kao i inovativne proizvode. U ovom članku bit će predstavljeni neki prihvatljivi troškovi koji će u okviru ovog natječaja biti i dodatno bodovani.

Unutar Liste prihvatljivih troškova za tip operacije 4.1.1., točka 3. Poljoprivredna mehanizacija i gospodarska vozila za vlastitu primarnu poljoprivrednu proizvodnju navode se aktivnosti koje svakako zaslužuju pažnju. Prije svega to se odnosi na korištenje opreme za preciznu poljoprivredu koja obuhvaća veoma široko područje. Težište je poljoprivrednim proizvođačima ukazati na neke mogućnosti korištenja opreme za preciznu poljoprivredu te time i olakšavanje radnih procesa.

Koja oprema je prihvatljiva?

Trenutačno objavljenim natječajem definirana je oprema koja se smatra prihvatljivom ukoliko uz pomoć opreme osiguravate:

  • promjenljiv rad sijačica, raspodjeljivača, prskalica korištenjem GPS-a
  • izradu mapa prinosa/gnojiva/korova/sjetve, snimanje polja npr. korištenjem dronova ili drugih beskontaktnih metoda
  • mjerenje podataka u realnom vremenu, npr. mapiranje prinosa kod kombajna
  • korekciju signala sa satelita na veću preciznost, korištenje baznih stanica ili drugih načina za postizanje veće preciznosti rada opreme
  • automatski rad sekcija sijačica, raspodjeljivača i prskalica, a uz pomoć GPS opreme
  • korištenje terminala koji su po ISOBUS standardu

Na kraju ćemo spomenuti i inovativne proizvode koji se također mogu vrlo dobro uklopiti u projekte, a dobivate informacije koje do sada niste imali.

Promjenljiv rad sijačica, raspodjeljivača i prskalica korištenjem GPS opreme

Iako ovakav način rada postoji već nekoliko godina, tek se u zadnje vrijeme malo aktivnije koristi i u Hrvatskoj. Ovakvim načinom rada sva tri nabrojena stroja - sijačica, raspodjeljivač, prskalica - osiguravaju promjenljivu dozu rada ovisno o parametrima. Parametri koji utječu na to su kvaliteta tla, različita količina hranjivih tvari u polju, odnosno želja za različitom dozom aplikacije zaštitnog sredstva.

Ako govorimo o sijačicama najmodernije izvedbe, kao npr. Vaderstad Tempo, svaka sekcija - baterija - ima mogućnost uključivanja/isključivanja. Rezultat rada takve sijačice vidljiv je na slici dolje.

ce
Sijačica može zasebno upravljati pojedinim sekcijama i npr. ovisno o kvaliteti tla aplicirati više/manje sjemena

Raspodjeljivači gnojiva rade na sličnom načelu. Dobivanjem ulaznih podataka o količini hranjivih tvari u zemlji dobiva se mapa na osnovi koje raspodjeljivači kasnije raspodjeljuju gnojivo upravo prema takvom predlošku. U tom slučaju ne dolazi do prekomjernog doziranja umjetnog gnojiva budući cijelo polje ne dobiva neku prosječno potrebnu količinu gnojiva, već različite zone dobivaju različite količine gnojiva. Istodobno, dio površine koji ima manje hranjivih tvari dobiva više gnojiva i dugoročno dolazi do veće ujednačenosti hranjivih elemenata u tlu.

Izrada mapa prinosa mjerenjem podataka u realnom vremenu

Izrada mapa prinosa može biti prvi korak ulaska u preciznu poljoprivredu. Kombajnu koji eventualno nema ugrađen sustav za mapiranje može se dodatno ugraditi oprema koja će osigurati preduvjete za mapiranje prinosa. Tada u realnom vremenu dobivate informaciju o prinosu na svakom pojedinom dijelu poljoprivredne površine te uz poznavanje vlastitih površina možete donositi zaključke zbog čega je prinos na nekim dijelovima slabiji. Tomu može biti više uzroka: količina hranjivih elemenata u tlu, eventualno prisutne depresije i dulje zadržavanje vode, heterogenost tla. Na osnovi informacije o prinosu možete donijeti i prve odluke o količini gnojidbe iduće vegetacijske sezone, pri čemu treba imati na umu da je ipak najrelevantniji podatak o gnojidbi tla dobiven tek nakon analize uzoraka tla.

Korekcija signala sa satelita za veću preciznost

Preciznost GPS opreme je različita i ovisi o preciznosti signala. U slučaju ako se ne dobiva nikakva korekcija, preciznost GPS opreme je najslabija i kreće se oko 20 cm. Želite li precizno sijati, tada morate imati korekciju signala sa satelita uz pomoć neke točne definirane točke na zemlji. U tom slučaju koriste se bazne stanice ili korekcije s baznih stanica mobilnih operatera. Tada se dobiva preciznost 2-4 cm koja je potrebna za rad sijačica.

ev
Korekcija signala sa satelita

Automatski rad sekcija sijačica, raspodjeljivača i prskalica

Već određeni broj godina na našem hrvatskom tržištu postoje prskalice koje posjeduju automatsku sekcijsku kontrolu rada. Uz pomoć ISO terminala i ISOBUS priključka priključnih strojeva u mogućnosti smo naprednim prsaklicama osigurati sekcijsku kontrolu rada, a time i ostvariti uštede u zaštitnim sredstvima koje se kreću od 1 do 3%, ovisno o obliku parcela. Na isti način upravlja se i raspodjeljivačima gnojiva te se istodobno rukovatelju stroja olakšava rad.

fe
Izgled ISO terminala koji istovremeno vrši i sekcijsku kontrolu prskalice

Kod sijačica koje imaju mogućnost uključivanja/isključivanja baterija imamo slučaj kao na slici gdje ne dolazi do preklapanja redova, polje izgleda urednije, a ostvaruje se i ušteda u sjemenu.

eff
Izgled polja zasijano Vaderstad sijačicom sa sekcijskom kontrolom

Inovativni proizvodi

U današnje doba vrlo brzog napretka na tržištu se pojavljuje mnogo inovativnih proizvoda. U zadnje dvije godine Sladorana koristi agroklimatske stanice za prognozu bolesti šećerne repe. Od unazad nekoliko mjeseci od strane istog proizvođača, Pessl Instruments, pojavio se na tržištu i proizvod Crop View koji je odmah na sajmu 2018. godine u Italiji dobio i priznanje o inovativnosti. Radi se o autonomnoj kameri koja je napajana putem solarnog panela i baterije i u tijeku dana dva puta dnevno radi fotografiju visoke rezolucije. To omogućuje da s vremenskim odmakom svakog dana pratite nicanje biljaka, njihov razvoj. Kamera može biti širokog ili uskog fokusa i tako dobivate sliku detalja ili širu sliku polja. Zanimljiva može biti i u slučaju imate li polje osigurano, a fotografije koje dobivate mogu služiti kao informacija i osiguravajućim kućama kod eventualnih šteta.

ce
iMETOS CropVIEW

Ovo je vrlo kratak pregled nekih prihvatljivih troškova u natječaju koji donose dodatne bodove. Smatrate li da svoj traktor, kombajn, prskalicu možete nadograditi nekim od sustava vezanih za preciznu poljoprivredu, slobodno se javite djelatnicima sirovinskih službi. Svakako vrijedi razmisliti i o agroklimatskim stanicama koje uz stručnu podršku iz šećerana mogu na vašim njivama osigurati manji broj tretmana zaštitnih sredstava, ali i smanjiti brigu o pojavi bolesti.

Nabavkom stanica ostvarite višestruku korist: pomozite si kako biste osigurali veći broj bodova na natječaju, šećeranama kako bi imala alat kojim će signalizirati pojavu bolesti šećerne repe. Ulog u opremu danas - i višestruko vraćeno sutra.

Autor: Željko Findri, Findri d.o.o


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Findri Šećerna repa Napredna tehnologija Precizna poljoprivreda GPS Sijačica Vaderstad Mjera 4.1. Operacija 4.1.1.


Partner

Findri d.o.o.

Zagrebačka 76a, 10360 Sesvete, Hrvatska
tel: +385 1 2012 851, e-mail: findri@findri.hr web: http://www.findri.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?