Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tugomir Majdak
  • 10.09.2015. 10:15

Naši najbolji orači idu u Dansku!

Vodeća ruralna manifestacija u Hrvatskoj održana je ove godine u Suhopolju. Organizacijski iskorak Državnog natjecanja u oranju ponudio je svim posjetiteljima i mladim natjecateljima pravi doživljaj sela i otkrio najbolje u tom poslu.

  • 385
  • 111
  • 0

Virovitičko-podravska županija po drugi puta nakon 2010. godine, bila je domaćin Državnom natjecanju u oranju. Natjecanje je održano u Borovi kraj Suhopolja na parceli tvrtke DIBA d.o.o. koja se pokazala idealnom za ovakvo natjecanje, a u sklopu obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije.

Organizatori 13. natjecanja u oranju i 4. državnog natjecanja u oranju konjskim zapregama Republike Hrvatske su Virovitičko-podravska županija, Općina Suhopolje, Udruga orača Virovitičko-podravske županije i Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača. Na tu temu razgovarali smo s predsjednikom Svjetske oračke organizacije, Tugomirom Majdakom.

Unatoč kiši - približili se svjetskim standardima

Državno natjecanje u oranju je ove godine dostiglo novu organizacijsku razinu. Koje su to promjene u odnosu na prošlogodišnje natjecanje?

Natjecanje je održano u kišnim uvjetima, ali unatoč tome natjecatelji su pohvalili i kvalitetu parcele i samu organizaciju. Organizacijski iskorak je ove godine definitivno naš jarbol sa zastavama svake županije s natpisom i slikom svakog natjecatelja. Na neki način smo se uvelike približili svjetskim standardima i napravili velik organizacijski iskorak. Parcela je, bez obzira na kišu, bila odlično uređena, a zasijana su i dva reda sa travom koja su posjetiteljima omogućila lakše hodanje. I na parceli smo imali natkriveni prostor. Sustavnije smo prišli i organizaciji čak 16 županijskih natjecanja, a sva su, kao i državno bila iznimno dobro posjećena.

Oranju se pridružili i mlađi naraštaji

Jesu li ovogodišnji orači već sudjelovali na prošlogodišnjim natjecanjima?

Većinom su to naši poznati orači, ali dosta je mladih. Desetak sudionika prvi je puta došlo na Državno natjecanje u oranju. Naravno, naši prvaci su nešto u tome iskusniji i kvaliteta oranja je kod nekih bila premoćna naspram drugih. Na neki način, uspjeli smo približiti oranje i mladim generacijama.

U kategoriji plugova premetnjaka ove je godine prvo mjesto opet osvojio Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije sa 206,5 bodova koji će nastaviti svoje umijeće i na Svjetskom prvenstvu u oranju sljedeće godine, drugo mjesto odnio je Goran Šebalj iz Virovitičko-podravske sa 151,5 bodova, a treće Ivan Karavidović iz Brodsko-posavske županije sa 149 bodova.

Prošlogodišnji pobjednici, Tomislav Kuharić i Miljenko Hrgović idu u Dansku, gdje počinju pripreme i četiri dana službenih treninga prije svjetskog natjecanja koje će se održati 3. i 4. listopada 2015.

Krapinsko-zagorski orači odnijeli pobjedu

Ukupno po županijama najbolja je bila ekipa Krapinsko-zagorske županije, drugo mjesto pripalo je ekipi Koprivničko-križevačke, dok je Virovitičko-podravskoj pripalo treće od ukupno 16 županija. Koja je njihova tajna?

U kategoriji plugova ravnjaka prvo mjesto pripalo je Saši Višku iz Koprivničko-križevačke županije sa 178 bodova, drugo Radivoju Rekiću iz Virovitičko-podravske sa 153 boda, a treće Fran-Andreju Jalušiću iz Međimurske županije sa 129,5 bodova. Čini se da su naši natjecatelji iz koprivničko-križevačkog kraja bolje upoznati s tehnikom oranja, a to su i pokazali. No, vježbom i daljnjim zalaganjem lako ih u budućnosti mogu pobijediti i orači iz bilo koje druge županije. Važan je samo ozbiljan i profesionalan pristup uz koji ide kvaliteta oranja. Četiri organizacijska odbora i velika medijska pokrivenost od ovog je natjecanja učinila vodeću ruralnu manifestaciju u Hrvatskoj.

Nagrade za kvalitetnije bavljenje zemljom

Velik broj županija predstavio je svoje proizvode, a ove godine imamo i mnogobrojne sponzore. Od Petrokemije, Syngente, DeutzFahra, Poljodara, Pioneer sjemena, Poljoopskrbe MT, Tvornice šećera Viro, do Bayera, BC Instituta, RWA Raiffeisen banke, AgroPMD-a, Findrija, Monsanta, tvrtki KWS Sjeme, Sladorana, BASF, Hrvatski duhani, Agrochem maks, Poljodar, Diba doo, Šafran, Ferenčak, Agrokontrola, Cipro, Brana te još mnogih drugih.

Sva 32 natjecatelja na našem državnom prvenstvu dobili su nagrade od sponzora. Od zaštitnih sredstava do besplatne analize tla, sve što će im koristiti u kvalitetnijem bavljenju poljoprivredom.

Orači su u 2016. u Velikoj Gorici

Prema našim saznanjima, sljedeće godine ćemo gledati najkvalitetnije orače u poslu koji najbolje rade na velikogoričkim poljima, dok će u 2017. godini za domaćina kandidirati Sisačko-moslavačka županija. Velika je medijska pokrivenost od ovog natjecanja učinila vodeću ruralnu manifestaciju u Hrvatskoj pa ćemo kroz sljedeće mjesece intenzivno pratiti što se novoga kuha u oračkom loncu.


Tagovi

Tugomir Majdak Virovitičko-podravska županija Kišni uvjeti Zatave Državno natjecanje Oranje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]