Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje orača
  • 25.08.2019. 09:00
  • Požeško-slavonska, Kaptol

Natjecanje orača: Najbolji Nikica Marić, Miroslav Bartolović i Marija Bralić

Ovim natjecanjem pokazujemo da obiteljska gospodarstva nisu odlučila otići, pogotovo mladi ljudi, otići inatom slavonskog čovjeka ostati i opstati na ovog grudi", naglasio je Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije.

Foto: Požega.eu
  • 921
  • 126
  • 0

U Općini Kaptol održano je 16. natjecanje orača Požeško-slavonske županije, kojemu je ova općina domaćin po treći put. Natjecalo se deset orača u dvije kategorije: 6-ero u kategoriji  orači premetnjaci i njih četiri kao orači s ravnjacima.

Uz muške orače vještinu oranja pokazale su i dvije žene: Ivona Majetić i Gabrijela Ciganović. Kako se nekada oralo, pokazala su i trojica orača uz pomoć konja, što je ujedno bilo podsjećanje na vremena oranja bez mehanizacije.

Obiteljska gospodarstva nisu odlučila otići

Natjecanje je proglasio otvorenim župan Alojz Tomašević, posebno zahvaljujući svima koji su pomogli da se ono održi, piše požega.eu. 

"Šesnaest godina zaredom Slavonija odlučuje pokazati kako najbolje orati slavonsku i hrvatsku grudu, pokazuje kako su ljudi prije obrađivali svaku stopu ove zemlje konjima, svojim najboljim prijateljima, koji su s njima ratovali i svatovali, umirali i pjevali. Danas su otišli u povijesne prostore, a došla je mehanizacija. Ovim natjecanjem pokazujemo da obiteljska gospodarstva nisu odlučila otići, pogotovo mladi ljudi, otići inatom slavonskog čovjeka ostati i opstati na ovog grudi", naglasio je župan Majetić. 

Najbolji će na državno natjecanje

Prvo natjecanje orača održano je također u Općini Kaptol, zatim još jedno, tako da je ovo, 16. po redu zapravo treće u kaptolačkoj općini, u kojoj je poljoprivreda glavno zanimanje stanovništva.

Imali su stariji pokoji savjet za mlađe

"Nakon 16 godina vraćamo se u Kaptol, počeli smo na parceli Tomislava Tomića, zatim kod Trenkova i opet dolazimo na ishodište, gdje je počelo. Poljoprivreda je ovdje temeljna djelatnost, dakle i oranje, pa se nadam da će mladi orači pokazati svoje znanje, a koji budu najbolji predstavljat će Požeško-slavonsku županiju na državnom natjecanju", rekao je Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol.

Najbolji Nikica Marić, Miroslav Bartolović i Marija Bralić

Natjecanje su novčano pomogli uz Općinu Kaptol, Požeško-slavonska županija, sve ostale općine i gradovi u Županiji te brojne tvrtke čija je djelatnost povezana s poljoprivredom.

Najbolju brazdu s plugovima premtnjacima imao je dugogodišnji ratar i iskusni poljoprivrednik Nikica Marić iz Alaginaca, drugo je mjesto pripalo Ivanu Ivaniki iz Gornjih Emovaca, a treće Josipu Tomaševiću Alilovaca.

Pobjedu s plugom ravnjcima odnio je Miroslav Bartolović iz Alolovaca, na drugom je mjestu Marko Iličić isto iz Alilovaca, a treće je zauzeo 14-godišnji Patrik Pilaš iz Viškovaca.

Među oračima s konjima najbolje je bila Marija Bralić iz Nove Lipovice kod Čaglina, dok je na drugom mjestu Igor Del Vechi iz Požege, a trećem Zdravko Bičanić iz Emovačkog Luga.

Za oranje treba biti maher 

"Nikakve posebne tajne u oranju nema. Treba biti maher i dugo godina u tom poslu. Svakako da treba biti dobar traktor i plug, a i trening je potreban u oranju. Zemlja je danas bila dosta teška za oranje i borio sam se da oranje odradim najbolje što mogu. Uz ratarstvo se bavimo i stočarstvom. Od malih nogu sam zaljubljenik u traktore. Imam 29 godina. Deset sam godina u ovom poslu, a naravno da sam na poljoprivredi radio i kao školarac. Moram istaći da sam se prije 16 godina ovdje prvi put na istoj parceli natjecao i sad sam opet ovdje. Tada sam bio peti. Dvije se godine nisam natjecao. Odlučio sam da se ove godine natječem jer je ipak ono bilo u mom selu, mojoj općini", rekao je Miroslav Bartolović pobjednik s ravnjacima.

Na mladima svijet ostaje

Iskusni poljoprivrednik iz Alaginaca Nikica Marić natjecao se 13. puta do sada na Županijskom natjecanju. Ove je godine odnio prvo mjesto.

"Prije 16 godina sam ovdje bio i natjecao se i bio sam treći. Što se tiče tehnike mogu samo reći da sam 28 godina poljoprivrednik. Kroz te godine sam zaradio znanja, a i tehniku. Oranje se ne može odjednom naučiti. Što se tiče plugova, zahtjevnije orat premetnjacima, ali i za ravnjak treba dosta preciznosti", rekao je Nikica Marić.

Srednjoškolka Gabrijela Ciganović prvi puta na natjecanju

Po prvi puta se odvažila natjecati i oračica Gabrijela Ciganović kojoj je bilo važno sudjelovati na natjecanju.

"Spontano sam se odlučila javiti na natjecanje. Volim traktore. Kod djeda, koji je imao puno zemlje, sam naučila voziti traktor. Nije mi problem sjesti u traktor i raditi što god treba. Planiram ostati raditi u poljoprivredi. Školujem se za veterinarskog tehničara i volim tu struku isto kao i ratarske i druge poslove", rekla je Gabrijela.

Uz predsjednika Udruge orača Požeško-slavonske županije Branka Pilaša, nagrade i priznanja je uručio načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

Suci na natjecanju su bili: Juraj Klarić iz Osijeka, Željko Kucinić iz Starih Perkovaca i Dario Đurđević


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Natjecanje orača Oranje Dvije kategorije Nikica Marić Miroslav Bartolović Marija Bralić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/