Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prva prihrana
  • 08.02.2020. 12:00

Ne odugovlačite s prvom prihranom pšenice i uljane repice

Čim se dnevna temperatura zraka ustali na 10℃ potrebno je, bez odugovlačenja, krenuti s prvom prihranom kako se ne bi preskočio optimalan rok njene primjene, savjetuju iz Petrokemije.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 4.061
  • 336
  • 0

Prihrana je neizostavna agrotehnička mjera kojom se biljci stavljaju na raspolaganje biogeni elementi čija je uloga osigurati nesmetan rast i razvoj kao preduvjet za ostvarenje visokih prinosa odlične kvalitete.

"Čim se dnevna temperatura zraka ustali na 10℃ potrebno je, bez odugovlačenja, krenuti s prvom prihranom kako se ne bi preskočio optimalan rok njene primjene. Preskočena prva prihrana ili njeno kašnjenje uzrokovat će gladovanje usjeva i u startu smanjiti šansu za ostvarenje željenog i očekivanog uroda. Prva prihrana treba biti dobro isplanirana i provedena dušičnim gnojivima. Kolika je stvarna količina dušika potrebna za prvu prihranu konkretnog usjeva može se izračunati na temelju poznavanja ukupne potrebe pšenice i uljane repice za dušikom, utvrđene gustoće sklopa i podatka o zalihi dušika u tlu (Nmin analiza)", pojašnjava Ruža Vukadin, specijalistica za primjenu gnojiva u Petrokemiji d.d.

Oprezno s dušikom - ni previše ni premalo

Ova stručnjakinja upozorava da ako se primijeni prevelika količina dušika može doći do bujnijeg rasta nadzemne mase na uštrb razvoja korijenovog sistema.

"On će zbog toga imati slabiju moć usvajanja hranjiva, a isto tako se biljke pliće ukorijenjuju zbog čega će im sposobnost podnošenja stresnih uvjeta izazvanih dužim sušnim periodima u kasnijim fazama razvoja biti znatno smanjena. Plitko ukorijenjena uljana repica sklona je polijeganju, a jako bujna nadzemna masa podložnija je napadu bolesti i štetnika. Ako se pak primjeni nedovoljna količina dušika na početku vegetacije ne stimulira se regeneriranje korijena i lisne mase, te usjevi zaostaju u rastu i razvoju što rezultira smanjenom količinom i kvalitetom uroda.“ 

Za prvu prihranu su najbolja mineralna gnojiva KAN ili ASN

Najbolji izbor za prvu prihranu su formulacije mineralnih gnojiva koje sadrže amonijsko-nitratni oblik dušika. "Nitratni oblik dušika biljke su u stanju brzo usvojiti i ugraditi u životno važne spojeve, a ako i dođe do nepovoljnih temperaturnih oscilacija zbog čega staje metabolizam biljke nitratni dušik se skladišti u biljci bez neželjenih posljedica. Amonijski pak dušik ima sposobnost vezanja na koloidne čestice tla što ga čini postojanijim u tlu i duže biljci na raspolaganju" pojašnjava Vukadin te ističe kako je zadovoljavajuća količina dušika koju treba usjevima osigurati u prvoj prihrani  40-60 kg/ha jer biljke u ovoj fazi razvoja nemaju dovoljno razvijen korijen za usvajanje većih količina hraniva.

Usjevi pšenice i uljane repice posijani u optimalnim rokovima sjetve uz primjenu svih potrebnih agrotehničkih mjera trenutno su u dobroj kondiciji, a da tako i ostane treba ih prihraniti s mineralnim gnojivom KAN ili ASN.

Sekundarna hraniva za nesmetan rast i razvoj

KAN je mineralno gnojivo koje uz dušik sadrži još kalcij i magnezij, sekundarna hraniva vrlo važna za nesmetan rast i razvoj. Dušik i magnezij su značajni elementi za nesmetano odvijanje fotosinteze, a povećanjem intenziteta fotosinteze povećava se i prinos. Pozitivna svojstva KAN-a će naročito doći do izražaja na tlima kisele reakcije.

ASN je mineralno gnojivo, koje sadrži dva vrlo važna građevna elementa, a to su dušik i sumpor. Sumpor pospješuje iskorištenje primijenjenog dušika, a osim toga sudjeluje u izgradnji proteina, aminokiselina, enzima, vitamina biotina i tiamina, te povećava sadržaj ulja. Primjeni li se ASN na tlima alkalne reakcije i u sušnim uvjetima njegov učinak će biti maksimalan.

"Bez obzira koju od ovih dviju formulacija odabrali za prvu prihranu nećete pogriješiti. Okvirna količina, koja u ovoj fazi razvoja pšenice i uljane repice može zadovoljiti njihove potrebe za dušikom je 150 – 250 kg/ha ASN-a ili KAN-a", zaključuje Vukadin.

Za više informacija o osnovnoj gnojidbi okopavina, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Prva prihrana Uzgoj pšenice Uzgoj uljane repice KAN ASN Mineralna gnojiva Petrokemija d.d.


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]