Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva repice
  • 07.09.2021. 09:00

Ne srljajte sa sjetvom uljane repice - čekajte do iza sredine rujna

Ako je godina povoljna, pa repica "preraste" stanje rozete i u zimu uleti prerazvijena, a zima bude prehladna, eto ti problema. Zato ne treba srljati sa sjetvom, savjetuje prof.dr.sc. Bojan Stipešević.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 610
  • 101
  • 0

Uljana repica je ozima kultura koja se najranije sije. Optimalan rok sjetve, prema dosadašnjim preporukama je pri kraju kolovoza i početkom rujna. No, s obzirom na sve izraženije klimatske promjene i blaže zime, ne treba žuriti, savjetuje prof.dr.sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. 

Prije same sjetve potrebno je obraditi tlo koje je, kako kaže, kako gdje. Savjetuje da svatko sam na njivi mora odrediti je li stanje pogodno za obradu. "Može po onoj 'ručnoj' metodi - ako se tlo stiskom lako mrvi i kruni, onda će tako raditi i plug ili neko drugo oruđe. Ako se stiskom oblikuje 'keramički uradak', onda je očito prevlažno, i bolje je sačekati dan-dva, nego obrađivati premokro, jer se ono tako zbija. Ako se pak ne može smrviti, onda je presuho pa će biti potrebno puno više goriva za obradu", objašnjava. 

Ističe kako je, glede vremena, dovoljno toplo i vlažno da repica proklija. Napominje da ona, kao i sve uljarice, treba razmjerno puno vode za svoje klijanje i nicanje, no, budući da je sjeme malo, onda ni vlage ne treba previše, a momentalno je još uvijek ima. 

Dobro podesite dubinu sjetve

"Prilikom sjetve uljane repice treba svakako obratiti pozornost na preciznost sijačice. Svaka sorta ima svoj ciljani sklop koga treba probati dostići te dobro podesiti dubinu sjetve", savjetuje ovaj stručnjak dodavši da je preporučena 1 cm. 

"Dublje se ide samo ako je suho, što ove godine nije, čak do 4 cm. No, onda je problem nicanja, jer je energija nicanja tako malog sjemena slaba. Također, ja ne bih previše žurio, nego čekao iza sredine rujna za sjetvu, jer ako je godina povoljna, pa repica "preraste" stanje rozete i u zimu uleti prerazvijena, a zima bude prehladna, eto ti problema", slikovit je Stipešević dodavši kako "sjevernjaci" mogu ići ranije jer se ondje i niske temperature javljaju ranije. 

"U nas je sve češći 'nebijeli' Božić, mrazeva gotovo da i nema do kraja prosinca, pa onda nema ni potrebe za srljanjem", zaključuje Stipešević. 

Herbicide je moguće izbjeći

Kada je riječ o korištenju herbicida uljana repica brzo raste, pokriva tlo i guši korove, pa je moguće izbjeći njihovu primjenu. 

No, može se dogoditi da zajedno s njom krenu nicati i ljetni korovi kao što su štir, loboda, dvornici, koštan i muhari. Iako će ih "spaliti" prvi mraz, ipak mogu negativno utjecati na početni rast i razvoj uljane repice. U tom slučaju se mogu primjeniti herbicidi nakon nicanja. 

Drastičan pad proizvodnje uljane repice u Hrvatskoj, statistika kaže čak 30 posto

Više štete ovoj uljarici će napraviti ozimi korovi koji niču tijekom cijele jeseni i do zime se pripreme za prezimljavanje, a neki od njih su pirika, ljulj, žabljak, divlja repica, mišjakinja, crvena mrtva kopriva i sl. Stoga bi trebalo primjeniti dozvoljeni herbicid koji sadrži aktivnu tvar metazaklor poslije sjetve, a prije nicanja. 


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Sjetva Rokovi sjetve Obrada tla Dubina sjetve Stanje tla Bojan Stipešević FAZOS


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.