Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljetno prašenje strništa
  • 10.08.2017. 18:00

Ne zaboravite obaviti ljetno prašenje strništa!

Po završetku žetve strnih žitarica, ali i uljane repice, ne prestaje briga o požetim površinama - strništima. Ne smije se dogoditi da nakon žetve "zaboravimo" na strništa do jeseni ili zimske brazde.

Foto: Savjetodavna služba
  • 3.053
  • 217
  • 0

Po završetku žetve strnih žitarica, ali i uljane repice, ne prestaje briga o požetim površinama - strništima. Ne smije se dogoditi da nakon žetve "zaboravimo" na strništa do jeseni ili zimske brazde.

Uobičajeni naziv za ovaj zahvat je ljetno prašenje strništa. Veći dio poljoprivrednika - ratara, već je usvojio praksu plitke obrade tla tzv. "gruberima" kojima se zbog širine zahvata i načina djelovanja na tlo, u kratkom vremenu može plitko obraditi i prorahliti velike površine, čime se postiže nekoliko pozitivnih utjecaja na tlo. Ipak, dio poljoprivrednika još nije usvojio ovakvu praksu, a ona je poželjna i preporučljiva.

Vodite računa o korovima

Nakon žetve žitarica te nakon što se zbrine slama (baliranjem i odvoženjem za stelju ili sječkanjem), treba čim prije pristupiti prašenju strništa. Žetvom poljoprivredne kulture, tlo više nije prekriveno vegetacijom pa dolazi do pojačanog gubitka vlage iz tla evaporacijom. U slučaju dugotrajnijeg sušnog razdoblja, što u ljeti nije rijetkost, isušuje se veći dio oraničnog sloja što kasnije otežava jesensku obradu tla jer se formiraju veliki agregati tla koji se teško usitnjavaju i otežavaju i poskupljuju obradu.

Za postrnu obradu prednost treba dati kultivatorima većeg zahvata koji plitki površinski sloj usitnjavaju i time se sprečava daljnje isušivanje tla dok se dijelom unose u tlo žetveni ostaci. Tako usitnjeno tlo, pomiješano sa žetvenim ostacima predstavlja prirodni malč koji sprečava prekomjerni gubitak vlage i isušivanje tla. Ukoliko se ne prakticira sjetva postrnih usjeva za zelenu gnojidbu, svakako treba voditi računa o korovima koji naknadno niču, pogotovo u slučaju značajnijih oborina koje osiguravaju dovoljnu količinu vlage za njihovo nicanje i rast.

Ukoliko na parceli postoji problem zakorovljenosti višegodišnjim korovima koje je teško mehanički uništiti, tada se može pristupiti kemijskom suzbijanju korova nekim od totalnih herbicida na bazi glifosata. Kada se radi o jednogodišnjim korovima, tada se korovi mogu uspješno suzbijati mehaničkim putem što je za okoliš, vodotoke i podzemne vode ekološki prihvatljivije.

Podrivanje i kalcifikacija

U periodu nakon žetve može se izvoditi i operacija dubinskog rahljenja tla - podrivanje. Ova operacija ima za cilj produbljivanje oraničnog sloja tla čime se omogućuje dublje zakorjenjivanje biljaka, razbijanje "tabana pluga"“ koji može nastati pri obradi tla na istu dubinu i u uvjetima kada je tlo vlažnije od optimalne vlažnosti. Ako se radi o tlima na kojima povremeno stagnira oborinska voda, koja imaju lošu propusnost, ova operacija će osigurati povoljnije vodno zračne odnose u tlu što će svakako imati pozitivan učinak na kultivirano bilje. Provođenje podrivanja se preporuča izvoditi na suhom tlu jer je učinak podrivanja veći i dugotrajniji.

Pored podrivanja, ukoliko se radi o kiselim tlima, poželjno je provesti kalcifikaciju. Treba svakako voditi računa da se prethodno napravi analiza tla. Temeljem rezultata analize tla može se dati egzaktna preporuka koja ovisi o tipu tla, utvrđenoj pH vrijednosti i vrsti materijala za kalcifikaciju kojeg treba primijeniti.

Zaključno, ljetne mjesece treba iskoristiti kako bi tlo održali u dobrom stanju, odnosno za njegovo popravljanje kroz zahvate podrivanja i kalcifikacije ukoliko postoji potreba.

Autor: Slavko Kopilović, dipl.ing. agr.

Foto: Savjetodavna služba


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Strništa Ljetno prašenje Postrna obrada Žetva


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]