Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 04.11.2015. 14:30

Neki izvoze - drugi potiču domaću preradu!

Svjetsko tržište žitarica pod utjecajem je suhog vremena u Rusiji i Ukrajini. Zabrinutost za urod nakratko je prekinula potražnja za ruskom pšenicom i potrebe za izvozom. Dok britanski ječam i pšenica obaraju rekorde i idu u izvoz, u Kini se subvencionira prerada domaćeg kukuruza.

Foto: depositphotos.com, fotokostic, Izvor
  • 52
  • 2
  • 0

Svjetsko tržište žitarica pod utjecajem je suhog vremena u Rusiji i Ukrajini. Zabrinutost za urod kukuruza i pšenice u sezoni 2015/2016 nakratko je prekinula potražnja za ruskom pšenicom i potrebe za izvozom.

Dok britanski ječam i pšenica urodima obaraju rekorde i ciljaju na izvoz, u Kini se subvencionira prerada domaćeg kukuruza. Kiša bi, unatoč svemu, mogla spasiti brazilski kukuruz i soju.

Zabrinutost za urod kukuruza i pšenice u Rusiji

Tržište žitarica ovisno je o trenutnoj vremenskoj prognozi. Suhi uvjeti u dijelovima Ukrajine i zapadne Rusije uzrokovali su zabrinutost za urod kukuruza i prognoze uroda pšenice u sljedećoj godini. Suho vrijeme u dijelovima SAD-a je također potaknulo na brigu oko zaliha pšenice. Cijene žitarica naglo su se nakon toga i oporavile. Cijene ruske pšenice dobile su potporu zbog izvozne potražnje, što je snizilo i izvozni porez.

Britanske žitarice obaraju rekorde

Prema podacima Defre, prosjek uroda pšenice, proljetnog i zimskog ječma dosegnuli su nove rekorde u 2015. Zimski ječam je procijenjen na 3.32Mt, dok je taj iznos bio 3.09Mt u 2014. To je najviši prinos od 2002. Očekuje se da će proljetni ječam dosegnuti 3.95Mt, sa 3.82Mt koliki je bio prinos u prošloj godini, kada su vladali loši sjetveni uvjeti. Prinos zobi i uljane repice također su visoki, iako su nešto niži.

Subvencije za poticanje prerade domaćih žitarica

U sezoni 2015/16 Kina bi mogla smanjiti kupnju kukuruza do 50%. Kako je Vladina politika nagomilavanja zaliha pri kraju, lokalni prerađivači su ohrabreni da koriste domaće žitarice kako bi reducirali nagomilane zalihe. Njima se također nude i subvencije u svrhu poticanja kupovine domaćih žitarica, što bi moglo rezultirati nižim zahtjevima uvoza.

Izvoz američke soje

Prošli tjedan je bio solidan za izvoz američke soje. 2Mt je bilo predviđeno za izvoz sredinom listopada, što je premašilo očekivanja tržišta koja su nagoviještala prodaju 1.2 do 1.8Mt. Tjedna prodaja žitarica porasla je za 40% u listopadu, prvenstveno zbog velike potražnje iz Kine.

Kiša će popraviti sve

Suhoća u Brazilu koja je probleme prouzrokovala soji bila je glavna smetnja tržištu uljarica, a što je pogodovalo prognozama za uljanu repicu. No, napredak sjetve slijedi prošlogodišnji korak (19.6% od 23. listopada, u usporedbi sa 20.1% u 2014.) te bi kiša ovog tjedna mogla poboljšati vlažnost tla za kukuruz i soju. Cijene ulja nastavljaju s padom zbog velikih zaliha i niske potražnje. Prognoze za proizvodnju indonezijskog ulja su pale.

Foto: depositphotos.com, fotokostic, Izvor: AHDB Cereals & Oilseeds


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Soja Rusija Kina SAD Subvencije Velika Britanija Ukrajina Svjetsko tržište žitarica HGCA DEFRA Proljetni ječam Ruska pšenica Zimski ječam


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić