Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vađenje repe
  • 03.11.2014. 17:35

Nekoliko tisuća konja na njivi kod Vrpolja

Ratarstvo je danas nezamislivo bez suvremene i teške mehanizacije. Pogledajte što smo sve vidjeli i doživjeli u jednom danu. Dan prije repa, noću vađenje, ujutro oranje i tako dalje - dok vrijeme odgovara.

  • 1.225
  • 166
  • 0

Ovo treba doživjeti. Na nekoliko hektara, neviđena gužva ogromnih strojeva. U 24 sata su se na njivi obitelji Zmaić u Vrpolju izmjenjivali Rope kombajni za vađenje šećerne repe i traktori s prikolicama koji su tu repu odvozili na kamaru. Odmah od jutra u akciju je stupio utovarivač, te ogromni Gebo pročistač repe.

Taj stroj čisti repu od blata i u isto vrijeme utovara u šlepere koji ju odvoze u županjsku Sladoranu. No, mi smo se okupili da u akciji vidimo Fendt 939 i plug Rabe Kormoran sa sedam brazdi, te John Deere 8530 s Heva valjcima i cambridge prstenovima. Heva je radne širine 6,3 metara i nju smo u oranicu, da tako kažemo, pustili nakon Kormorana. Kormoran je sa svojih sedam brazdi doslovce progutao onako kako samo Rabe i zna, dio njive na kojoj smo ga probali.

Vađenje repe kod Zmaićevih

Okupljeni poljoprivrednici, predstavnici Rabe i AgroPMD-a, istestirali su ga na ovoj parceli, gdje je noć prije vađena šećerna repa koja je dosta masna, vlažna i nabijena. Nakon toga smo prešli na strnište i ponovili isto. Ovo je vjerojatno najveći Rabe plug trenutno na oranicama Hrvatske i stoji 33 tisuće eura. Riječ je robusnom plugu s pretplužnjacima, rešetkastim daskama i svom potrebnom opremom. A iskreno rečeno, vukao ga je doista maestralni Fendt od 360 konjskih snaga, za čijim je upravljačem bio Josip Zmaić, inače i inicijator ove akcije.

Predstavnik Rabe, Bata Imre iz AgroPMD iskazao je zadovoljstvo kako se stroj pokazao u svim uvjetima, a o radu John Deere i Fendt traktora ne treba trošiti ni riječi. Bili su savršeni. Zanimljiva je bila i Heva. Ova danska tvrtka inače proizvodi teške i robusne strojeve. Njezini cambridge valjci i ravnjači prilična su novost za hrvatske poljoprivrednike, i upravo zato bila je također predmet interesa mnogih. Svo vrijeme smo se izmjenjivali na oranicama i u društvu ogromnih šlepera gledali kako nestaje ogromna kamara šećerne repe. Uz škrto jesensko sunce, imali smo priliku i sudjelovati na pravoj težačkoj zakusci. Kobasice u kotlovini, domaća rakija, bakin kruh iz krušne peći, ajvar i slično okrijepljivali su traktoriste, goste, kamionđije, vozače radnih strojeva i okupljene poljoprivrednike.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Obitelj Zmaić Josip Zmaić Fendt John Deere Rabe Heva Gebo Rope AgroPMD Šećerna repa Strojevi Bata Imre Robusni strojevi Kobasice Kotlovina Plug Kormoran


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce