Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Insekticidi
  • 03.02.2022. 13:30

Nema alternative? Za zaštitu šećerne repe ponovno odobren jedan od neonikotinoida

Utvrđeno je da ne postoji adekvatna alternativna metoda zaštite usjeva protiv štetnika, objavila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Foto: R. Prusina/arhiva AK
  • 506
  • 53
  • 0

Insekticidi na bazi aktivne tvari tiametoksam u Europskoj uniji su zabranjeni još 2018. godine. Međutim, iznimno su dopušteni za zaštitu šećerne repe jer je utvrđeno da ne postoji adekvatna alternativna metoda zaštite usjeva protiv štetnika, objavila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Riječ je o neonikotinoidu, skupini kemijskih spojeva o kojima se već godinama lome koplja raspravljajući o njihovoj štetnosti, ali i nedostatku alternativa. Naime, nakon što je utvrđeno njihovo štetno djelovanje na pčele, Europska komisija je 2013. godine Uredbom (EZ) br. 485/2013 zabranila korištenje tri aktivne tvari koje pripadaju u tu skupinu.

To su klotianidin, tiametoksam i imidakloprid, a njihova upotreba prvo je bila zabranjena isključivo za usjeve koje oprašuju pčele. Naposljetku, 2018. godine zabranjeni su za sve usjeve na polju, čime se njihovo korištenje ograničilo isključivo na uzgoj u zatvorenim prostorima.

EFSA dala zeleno svjetlo

Međutim, Hrvatska je krajem 2020. godine Europskoj komisiji podnijela zahtjev za korištenje tiametoksama u hitne svrhe za tretiranje šećerne repe protiv štetnika Agriotes sp.Atomaria linearisBothynoderes punctiventris i Chaetocnema sp. Razlog podnošenja zahtjeva je opasnost za usjeve koja se ne može suzbiti nikakvim drugim sredstvima, pojašnjavaju iz HAPIH-a.

Europska komisija zahtjev je proslijedila Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) koja je zadužena za procjenu rizika u EU. Nakon provedenog procesa procjene, EFSA je zaključila da je zahtjev za odobrenje korištenja tiametoksama u hitne svrhe opravdan zbog toga što ne postoji adekvatna alternativna metoda za suzbijanje navedenih štetnika kao i zbog toga što postoji rizik da štetnici postanu otporni na dostupne alternativne proizvode.

Hoće li doći do zabrane glifosata i što s neonikotinoidom?

Osim Hrvatske, zahtjev za odobrenje pojedinih pesticida za tretiranje šećerne repe podnijele su i druge zemlje članice.

Cjeloviti dokument procjene hitnog odobrenja za korištenje tiametoksama za tretiranje šećerne repe u Hrvatskoj dostupan je na mrežnim stranicama EFSA-e.


Tagovi

Tiametoksam Zaštita šećerne repe Insekticid Alternative Neonikotinoidi EFSA HAPIH


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024