Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje korova
  • 02.03.2021. 10:30

Nepravodobno suzbijanje korova može smanjiti prinos žitarica i do 50 posto

Poznato je da korovi mogu smanjiti prinos, otežati žetvu i smanjiti kvalitetu zrna odnosno ostaviti primjese u konačnom proizvodu, napominju iz tvrtke AgroChem MAKS.

Foto: Shutterstock (AgroChem MAKS)
  • 1.332
  • 265
  • 0

S obzirom na sve izraženije klimatske promjene borba protiv korova na žitaricama postaje sve zahtjevnija i sve veći izazov današnjim poljoprivrednicima. Poznato je da, ako se oni ne suzbiju na vrijeme, mogu smanjiti prinose od 15 do 50 posto, otežati žetvu i smanjiti kvalitetu zrna odnosno ostaviti određene primjese u konačnom proizvodu.

Ipak, važno je napomenuti da iako ih je veliki broj, samo njih nekoliko može nanijeti značajnije ekonomske štete. Stoga je odabir pravog herbicida i pravog trenutka prskanja od presudne važnosti za uspješno suzbijanje korova u žitaricama.

Pallas 75 WG za pšenicu, raž i tritikale

Žitarice zakorovljuju tipični uskolisni i širokolisni te jednogodišnji i višegodišnji korovi. Ako na parceli pored uvijek prisutnih širokolisnih nalazimo i travne odnosno uskolisne korove onda je preporuka svakako primijeniti herbicid Pallas 75 WG

Riječ je o provjerenom i jednom od najučinkovitijih post-em sistemičnom herbicidu za suzbijanje travnih i određenih širokolisnih korova, a primjenjuje se u pšenici, raži i pšenoraži. Odlikuje ga vrlo učinkovito djelovanje na slakoperku (paulj, stršac ili aperu), ljuljeve, mišji repak, a posebno dobro djelovanje ima na divlju zob i stoklase (Bromus spp). 

Ovaj pripravak primjenjuje se od drugog lista do drugog koljenca žitarica (BBCH 12 – 32) u količini od 0,25 kg/ha uz dodatak okvašivača Optimus u dozi 25 ml/100 lit vode. Učinkovito suzbija i glavninu širokolisnih korova kao što su broćika ili priljepača (Galium aparine), jarmen, kamilica, rusomača, poljska gorušica, mišjakinja, čestoslavica, samonikla uljana repica i mnoge druge, no ako imamo problema s osjakom (Cirsium arvense) u kasnijim fenofazama, preporuka je dodati pola doze ili 15 g/ha herbicida Lancelot super.

Herbicid Pallas 75 WG je otporan na ispiranje oborinama već jedan sat nakon primjene, a korovne biljke ga usvajaju preko lista i preko korijena. 

Lancelot Super protiv širokolisnih korova

U slučaju da na parceli prevladavaju samo širokolisni korovi onda se može primijeniti samo Lancelot Super. Visoko je učinkovit sistemični herbicid namijenjen svim proizvođačima koji žele visoku djelotvornost u suzbijanju ekonomski značajnih jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova u svim strnim žitaricama. 

Suzbija najproblematičnije korove kao što su broćika ili priljepača, kamilica, poljski slak, poljska gorušica, mak, mišjakinja, poljski jarmen, ljubica, modri različak, samonikla uljana repica, samonikli suncokret, limundžik, šćir, štavelj, a osobito je značajno njegovo nadmoćno djelovanje na osjak.

Što se tiče same primjene, koristi se u vrlo maloj dozi od svega 33 g/ha. Djeluje i preko tla i preko lista što sprječava i kasniji ponik korova, a upravo zbog tog dvostrukog načina djelovanja smanjuje se mogućnost razvoja rezistentnosti u korova. 

Pokazuje vrlo visoko translokacijsko djelovanje, a već jedan sat nakon primjene, kiše ne mogu umanjiti njegovu učinkovitost. Može se miješati s fungicidima, herbicidima (Pallas), insekticidima i folijarnim gnojivima. 

Za više informacija obratite se tvrtki AgroChem MAKS d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

AgroChem MAKS d.o.o. Suzbijanje korova Pallas 75 WG Lancelot Super Širokolisni korovi Travni korovi


Autor

Mato Antunović

Više [+]

Mato Antunović, dipl.inž.agr., stručni je suradnik tvrtke Agrochem Maks d.o.o. za područje središnje i sjeverozapadne Hrvatske.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]