Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primena pesticida
  • 27.01.2022. 07:30

Kako će nestašica herbidica u Brazilu uticati na globalnu cenu soje?

Ova vrsta pesticida se veoma često koristi u severnim regionima Brazila, jer soja stiže u vreme kada počinje sezona kiša. U EU je zabranjen

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 295
  • 14
  • 0

Brazilski uzgajivači su zabrinuti zbog nestašice herbicida koji se koriste za desikaciju useva soje. Prema Soybeansandcorn, brazilsko udruženje proizvođača soje i kukuruza (Aprosoya) ističe da nedostatak ovih herbicida može izazvati ozbiljne probleme i službeno su zatražili od Ministarstva poljoprivrede da im dozvoli hitnu upotrebu parakvata (paraquta) kako se žetva ne bi nepotrebno odlagala i ugrozila prinos i kvalitet semena.

Radi se o sredstvima koja izazivaju prisilno prekidanje vegetacije i sušenje biljaka kao i sazrivanje zrna u mahunama. Dužina perioda vegetacije je svojstvena za svaku biljnu vrstu. Kod soje je važno odraditi optimalnu setvu kako bi usev stigao za žetvu, ali i zbog omogućavanja kombajniranja. 

Ravnomerno sazrevanje

Naime, soja je biljna vrsta kod koje mahune sa zrnima sazrevaju u etažama. Sklona je pojavi da donje budu zrele, pa čak i pucaju, dok su gornje još uvijek zelene. To povećava gubitke tokom žetve. Zelene mahune mogu izazvati zagušenje mehanizacije, a tokom skladištenja delovi nezrelih i nedovoljno zrela zrna stvaraju probleme.

Ova vrsta pesticida se veoma često koristi u severnim regionima Brazila, jer soja stiže u vreme kada počinje sezona kiša. Previše kiše znači lošiju žetvu. Da bi sprečili gubitke, uzgajivači praktikuju desikaciju, a herbicide primenjuju kada lišće počne da žuti. To omogućava da se biljka i mahune ravnomerno osuše u periodu od sedam do deset dana posle aplikacije sredstva.

Soja je biljna vrsta kod koje mahune sa zrnima sazrevaju u etažama (Foto: R.Prusina)

Pored nestašice herbicida i drugih pesticida, tamo trenutno vlada i nestašica semena kukuruza.

Herbicidi zabranjeni u Evropi

U Brazilu, jednom od vodećih proizvođača ove kulture se za njenu desikaciju koristio herbicid parakvat, ali je uklonjen sa liste dozvoljenih. Ovo sredstvo je zbog štetnosti zabranjeno u Evropskoj uniji još 2007. godine. Otrovan je za ljude i druge sisare. Deluje putem udisanja i izaziva akutne probleme sa disajnim organima.

Kao zamenu za parakvat brazilski ratari koriste dikvat (diquat), ali njega nema dovoljno na tržištu.

U EU su u maju 2018. godine zabranili upotrebu i ovog pesticida jer stvara probleme ljudima koji su izloženi njegovom uticaju, pticama i životnoj sredini. Evropska Komisija je 2019. potvrdila njegovu zabranu.

Uzgoj soje: Kako ostvariti dobar prinos?

Valja podsetiti da se Emanuel Makron, predsednik Francuske koja predsedava Većem EU, zalaže za sprečavanje uvoza ovakvih proizvoda koji se proizvode na način i uz pomoć sredstava koje EU zabranjuje. Jer, kako kaže, na taj način se poljoprivrednici Unije stavljaju u nezavidan i podređen položaj. Oni moraju da poštuju zakonsku regulativu, dok u slučaju Brazila i soje to, kako vidimo nije slučaj. Jer, dok ga EU zabranjuje, na njenom tržištu se i dalje nalazi soja tretirana otrovnim herbicidima zbog čega su osim poljoprivrednika ugroženi i potrošači kao krajnji konzumenti.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Soja Herbicidi Paraquat Diquat Desikacija Parakvat Dikvat Zabrana Sazrevanje soje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da su za neke od značajnih inovacija u poljoprivredi zaslužne žene? 💡 Njihove vizije unapredile su poljoprivredne prakse, bilo da je reč o održivosti, tehnologiji ili biodinamici. Harijet Vilijams Rasel, Rejčel Karson i Mar... Više [+]