Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zima bez snijega
  • 12.01.2022. 09:00

Ništa od snijega ove zime - što to znači za ozimine?

Ozimine bi trebale spavati zimski san pod snijegom koji je termoizolator za niske temperature. No, ni njih nema. Što to znači za usjeve?

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.132
  • 178
  • 2

Tresla se brda, rodio se miš - e tako bi se mogla opisati trenutna situacija s najavljivanim snijegom, barem što se Slavonije i Baranje tiče. Nema ga ni za lijek. 

Znamo da je on potreban ozimim usjevima kako bi ga zaštitio od niskih temperatura. No, ni njih ove zime nema, a gledajući dugoročnu prognozu, skoro ih neće ni biti. 

Zbunjena vegetacija

"Visoke temperature u ovo doba godine svakako "zbunjuju" vegetaciju, pšenicu i uljanu repicu i druge ozimine", komentira prof.dr.sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku te dodaje kako svi usjevi uglavnom rastu ukoliko je temperatura iznad njihovog temperaturnog praga, a za ozimine se uzima okvirno +5°C. 

"Tada se asimilati troše ne samo za 'hladni pogon', odnosno samoodržanje biljke nego i njezin vegetativni rast", pojašnjava profesor i naglašava da bi bilo bolje da tijekom zime nema rasta, nego da biljka miruje i ima svoj zimski san pod snijegom koji je termoizolator "minusa". 

Snijeg je u proljeće "vodonosac" (Foto: Depositphotos/janka3147)

"Trebalo bi to biti vrijeme u kojem će biljka obaviti što treba, kaljenje, odnosno procese neophodne za kasnije generativne faze kako bi u proljeće krenula punom parom. Najčešće ovakvo 'kreni-stani' stanje zbog prekida biokemijskih sljedova iscrpljuje biljku pa može biti manje otporna na napade patogena", pojašnjava te upozorava kako treba pratiti zdravstveno stanje i reagirati pravovremeno na uočene bolesti. 

Usvajanje hraniva

"Također, hladnije tlo zna "zakočiti" usvajanje hraniva putem korijena zbog čega se mogu očekivati njihovi vidljivi nedostatci kao što je žućenje zbog manjka dušika, primjerice, a pomoći nema."

Kada je riječ o oborinama, Stipešević kaže da je njih za ovaj dio godine bilo dovoljno, budući da temperature ipak ne pogoduju prevelikom isparavanju. 

Dakle, vlage je dovoljno no problem je ipak u nedostatku bijelog pokrivača. "Snijeg je tradicionalno 'vodonosac' u proljeće jer tada njegovo kopnjenje puni tlo i vodotoke. No, to je već problem regija koje su izvorište naših velikih rijeka, a manje lokalnih njiva", komentira. 

Dugoročna prognoza: Čeka nas zima bez snijega, ali s mogućim poplavama?

Ovaj stručnjak napominje kako će uskoro i veljača kada bi pred kraj mjeseca bilo poželjno krenuti u prihranu zimskih usjeva KAN-om. "Potrebno je oko 100-150 kg/ha, ovisno o analizi tla, stanju usjeva, očekivanom prinosu, da nas proljeće ne iznenadi", našalio se Stipešević. 


Tagovi

Zima Snijeg Termoizolator Ozimine Kaljenje Voda u tlu Vodonosac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs