Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 21.01.2016. 14:10

Novi kukuruzni izbornici iz Syngente!

Syngenta predstavila inovacije među hibridima kukuruza, a i dodatne popuste za članove OptiTech kluba!

  • 991
  • 115
  • 0

Syngentini hibridi kukuruza svojom stabilnosti u proizvodnji, visokim prinosima i kvalitetom zasigurno su pri samom vrhu u RH, a da njihovi stručnjaci konstantno rade na inovacijama, mogli smo se uvjeriti ovih dana kada je Syngenta započela sa predstavljanjem novih hibrida kukuruza poljoprivrednicima diljem Hrvatske.

Nakon Požege i Međimurja, Syngenta Corn Show održan je i u Čepinu, a restoran Zelenkrov ispunilo je tristotinjak sudionika. Sve je proteklo u duhu nogometa jer iz Syngente kažu kako imaju "izbornika svih izbornika" koji je sastavio idealan Syngenta tim za uspješnu proizvodnju kukuruza! Ispod članka pogledajte foto galeriju sa događaja.

Nova godina, novi hibridi!

"Posebnu preporuku za sezonu 2016. predstavljaju novi hibridi SY Arioso, SY Dartona i SY Kreon", navodi Zoran Lugar iz Syngente.

Novi hibridi kukuruza iz Syngente - SY Arioso, SY Dartona i SY Kreon!

SY Arioso iz skupine FAO 300 je hibrid odličnog potencijala prinosa suhog zrna u svim uvjetima proizvodnje. Za ovog zubana preporučeni je sklop 80.000 do 85.000 biljaka/ha razmaka 16 - 18 cm, a ima izrazito visok potencijal prinosa u svom starosnom razdoblju. Vrlo je stabilan u različitim uvjetima proizvodnje te adaptibilan na svim tipovima tala. Odlikuju ga i odlična tolerantnost na polijeganje, brzi rani porast te brzo otpuštanje vlage, što rezultira vrlo niskom vlagom zrna u berbi. Preporuča se za rane sjetve, kada prosječna temperatura tla na dubini sjetve dosegne 8 do 100C.

Iz grupe FAO 390 nam dolazi univerzalni hibrid za sve tipove tla i sve uvjete proizvodnje - SY Dartona. Također zuban, jednakih sjetvenih preporuka kao i Arioso, čvrste stabljike koja ne poliježe. Iznimno visok potencijal za prinos kvalitetnog zrna odlika je i ovog hibrida koji ujedno vrlo brzo otpušta vlagu, a i stabilan je i adaptibilan na srednje teškim i teškim tlima. Preporuča se njegova sjetva za intenzivnu proizvodnju i postizanje najviših prinosa vrhunske kvalitete.

FAO grupa 420 također je bogatija za novi hibrid - SY Kreon. Dugi, ujednačeni, kompaktni klipovi, visoke kvalitete zrna, tolerantni na bolesti (fusarium). Vrlo čvrste stabljike koja ne poliježe, a preporučeni sklop biljaka po ha je 68.000 - 75.000, na razmak od 19 - 21 cm između biljaka. Njegova sjetva se preporuča za proizvođače koji žele kvalitetno i zdravo zrno, za intenzivnu proizvodnju i berbu u zrnu i klipu. Ovaj hibrid stabilan je i u uvjetima stresa izazvanog sušom i visokim temperaturama.

Strategija zaštite kukuruza od korova

Uzgoj kukuruza nije moguć bez njegove zaštite od korova, o čemu nam je više ispričao Pero Barišić, Syngentin predstavnik za Baranju i istočnu Slavoniju.

"Za uspješno suzbijanje korova od iznimnog je značaja zaštitu provoditi dovoljno rano, kada korovi još ne konkuriraju usjevu. Tu predstavljamo herbicid Lumax koji je trojna kombinacija herbicidnih djelatnih tvari koja predstavlja cjelovito rješenje za suzbijanje najšireg spektra jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u kukuruzu."

"Sa svakim danom odgađanja primjene herbicida kad nastupi konkurentski odnos korov-kukuruz (2-3 lista kukuruza), izgubimo 2-3% prinosa sa svakim dodatno razvijenim listom (200-300 kg zrna).", upozorava Barišić.

Ovaj herbicid ima najizraženije djelovanje na tvrdokorne korove poput lobode, abutilona, ambrozije, dikice.. Vrijeme primjene Lumaxa je nakon sjetve kukuruza, do stadija 3 lista, za suzbijanje jednogodišnjih i širokolisnih korova.

Za period nakon nicanja korova, tu su dva post-em (postemergence) herbicida - Elumis Peak i Elumis Banvel.

Trostruka pouzdanost Elumis Peak herbicida, zbog tri djelatne tvari, omogućava najširi spektar djelovanja na korove poput sirka, ambrozije, abutilona, čička.., a primjenjuje se u fazi 4 - 7 listova kukuruza. Njegovo jedinstveno 'klokan' pakiranje sadrži 4,5 l Elumisa te 60 g Peak-a, a njime proizvođač dobiva najpovoljniju cijenu herbicida po hektaru.

Za potrebe proizvođača koji pak proizvode kukuruz na manjim površinama, iz Syngente predstavljaju Elumis Banvel, u novom ekonomičnom pakiranju za površinu 0,7 ha. Ovaj herbicid se primjenjuje u stadiju od 3 do 5 listova kukuruza, a kada su jednogodišnji uskolisni korovi u fazi 1-2 lista, pa do početka busanja, a jednogodišnji širokolisni u razvojnoj fazi 2-4 lista, no ne više od 5 cm visine. Odlično suzbija sirak, koštan, ambroziju, abutilon, čičak te brojne druge korove, neovisno o oborinama.

Ostvarite popust na kupnju kombinacije sjemena kukuruza i herbicida!

Novi popusti za članove OptiTech kluba!

Vrlo jednostavno - postanite član Syngenta OptiTech kluba, tokom godine sakupljajte račune za kupljene Syngenta proizvode, a Syngenta će vas na kraju godine nagraditi za vjernost, u vidu poklon bona za popust. U obzir dolaze samo R1 i R2 računi na kojima su jasno naznačeni ime, adresa i OIB kupca. Prihvaćaju se samo računi članova OptiTech kluba, a kako postati članom, saznajte OVDJE.

Uz standardne popuste na vrijednost ukupne potrošnje Syngentinih proizvoda, ove godine kupnjom Syngentinog sjemena kukuruza i Syngentinog herbicida (Lumax, Elumis Banvel ili Elumis Peak) za površinu zasijanu Syngentinim kukuruzom ostvarujete i dodatni popust. Kako se popust obračunava, saznajte iz .pdf dokumenta koji se nalazi ispod članka.

Vi budite izbornik svog tima i iz Syngentine palete proizvoda odaberite ono što najbolje odgovara vašem usjevu! Za više informacija o svim navedenim proizvodima, kontaktirajte Syngenta stručnjake na jedan od niže navedenih kontakata!


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Kukuruz Popust Elumis Peak Syngenta Corn Show FAO 390 SY Kreon Pero Barišić Zoran Lugar


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić