Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan Pioneera
  • 18.10.2017. 12:00

Novi Pioneerovi hibridi prilagođeni sušnim uvjetima

Uz postojeće, prilagođene sušnim uvjetima, u Pioneeeru pripremaju novu generaciju hibrida kukuruza koja će, unatoč visokim temperaturama davati još više prinose, a na tržištu će se pojaviti za dvije godine.

Foto: Sandra Špoljar
  • 1.108
  • 56
  • 0

Poljoprivredne površine koje okružuju Visoko gospodarsko učilište u Križevcima te tamošnju Srednju gospodarsku školu, bile su mjestom održavanja regionalnog Dana polja Pioneera, na kojem je sudjelovalo 500-njak poljoprivrednika s područja sjeverozapadne Hrvatske kao i gosti iz susjedne Slovenije. Nakon onih održanih u Klisi nedaleko Osijeka i Gudovcu kod Bjelovara, bio je ovo treći ovogodišnji regionalni Dan tvrtke Pioneer.

"Od noviteta ovdje smo prikazali nove hibride kukuruza koja je Pioneer pripremio za sljedeću godinu i to iz grupe 300 hibrid P9537, iz grupe 400 hibrid P0164, te treći, kojeg danas nismo ovdje vidjeli, ali će se sljedeće godine također naći na tržištu, hibrid P1241, koji za razliku od prva dva, spada u grupu AQUAmax hibrida.

Pioneer 2019. na tržište uvodi novu generaciju hibrida

Pioneer ima u ponudi priličan broj novih hibrida koje smo uveli na tržište proteklih godina, no nastavit ćemo i dalje raditi na novitetima, prateći situaciju na tržištu i želje te potrebe naših kupaca. Nešto veći zaokret na tržištu hibrida kukuruza možemo očekivati u 2019. i 2020. godini. I ono što možemo zaključiti po pokusima, jest da nam dolazi jedna nova generacija hibrida s novom genetikom, koji će po prinosima odskakati od ovih postojećih", kazao je Mario Bačani, marketing menadžer tvrtke Pioneer.

Pokusno polje tvrtke Pioneer

S obzirom da smo svjedoci kako se klima poprilično izmijenila i da se susrećemo sa sve višim temperaturama i u ovoj su tvrtki vodili računa o tome te nove hibride prilagođavali takvoj situaciji, stvarajući one koji će lakše podnositi suše i vrućine.

“Grupa AQUA max hibrida je recimo upravo stvorena za takve sušne uvjete, jer i ova je godina dokaz da takve vremenske i temperaturne oscilacije utječu na prinose, pa smo primorani ići tim putem i selekcionirati hibride tolerantne na sušu. Primjerice, neki od njih su P9903, P0023, P0216, P0412 i jedan raniji hibrid P9241. Kao što vidite, čim smo s poljoprivrednicima razgledali pokusna polja naših hibrida, u kukuruz je ušao kombajn i krenula je berba. Najboljima su se pokazali hibridi P9911 i P9903. Zapravo možemo reći da su svi iz skupine AQUA max hibrida dali prilično zadovoljavajuće rezultate, oscilacije u prinosima su male i kreću se od 200 do 500 kg po hektaru“, ističe Bačani.

Osim hibrida poljoprivrednih kultura Pioneer će prodavati i zaštitna sredstva

Predstavnici Pioneera nazočne su poljoprivrednike upoznali i s novostima vezanim uz samo tvrtku. Naime, početkom rujna spojile su se dvije velike kompanija i to DuPont Paineer i Dow AgroSciences.

Grupa AQUA max hibrida je upravo stvorena za sušne uvjete, jer i ova je godina dokaz da vremenske i temperaturne oscilacije utječu na prinose, pa smo primorani ići tim putem i selekcionirati hibride tolerantne na sušu.

“I dalje ćemo vam kao i do sada donosititi najrodnije sjeme kukuruza i davati podršku tokom cijelog procesa uzgoja, a putem mreže naših promotora. Vlasnik se promijenio, no kod nas ćete i dalje moći pronaći odlične hibride kukuruza, suncokreta, uljane repice, a sada i lucerne te soje. Kompanija Du Pont se sastoji od tri cjeline, a mi smo u onoj vezanoj za poljoprivredu. Čak štoviše, odsad ćemo imati i veliku prednost pred konkurencijom, jer ćemo moći koristiti istraživačke programe i Pioneera i Du Pointa i Dow AgroSciencesa. Također, na tržište ćemo izaći i s nekim herbicidima i fungicidima, pa će se sva sva zaštitna sredstva koja su danas dostupna u svijetu, uskoro moći kupiti i u Hrvatskoj", kazao je okupljenim poljoprivrednicima Marko Jukić, direktor Du Pont Pioneer Hrvatska.

Rečeno je i kako se posljednjih desetak godina površine pod kukuruzom u Hrvatskoj sve više smanjuju, ali se povećavaju one zasijane sojom. Osim više otkupne cijene te mogućnosti dobivanja tzv. zelenog plaćanja, uzrok tome je i plodored. Jer, primjerice u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje je kukuruz godinama bio dominantan, pojavila se kukuruzna zlatica i poljoprivrednici su se morali okrenuti novim kulturama.

“Ove smo godine prvi put na hrvatskom tržištu počeli prodavati i soju. Imamo tri vrste i to PR91M10, PR92M22 i PR92B63. Rezultatima smo jako zadovoljni i nastavit ćemo ih i dalje prodavati. Usuđujem se čak reći da je soja danas možda i najdohodovnija kultura u Hrvatskoj“, zaključuje Mario Bačani iz marketinga tvrtke Pioneer.

Klima se promijenila pa su i hibridi prilagođeni sušnim uvjetima

Osim predstavnika Pioneera, tvrtke koja svojim hibridima pokriva 42% hrvatskoga tržišta, okupljene poljoprivrednike i poljoprivredne stručnjake pozdravili su i Denis Maksić, voditelj Odsjeka za poljoprivredu, ruralni razvoj, šumarstvo i lovstvo Koprivničko - križevačke županije i Toni Svoboda, ravnatelj Srednje gospodarske škole u Križevcima.

Foto: Sandra Špoljar


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Dan Pioneera Križevci Mario Bačani Denis Maksić Toni Svoboda Sušni uvjeti Marko Jukić Soja Kukuruz Kukuruzna zlatica Sjevorozapadna Hrvatska Hibridi AQUA max hibridi Srednja gospodarska škola DuPont Dow AgroSciences


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.