Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 23.03.2023. 12:00

Novi zemljišni herbicid za rješavanje jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova

Ratarenje nije jednostavno kao nekad, korovi su sve otporniji, javljaju se nove podvrste - biljka gubi vodu i hranu pa je potrebno reagirati na vrijeme i pravom recepturom.

Foto: Krume Ivanovski
  • 6.886
  • 361
  • 0

Posljednjih godina ratari se sve više suočavaju s novim vrstama korova, koji prijete njihovim usjevima, herbicida je sve manje i sve se više zabranjuju. Stoga im preostaje da izaberu pravu kombinaciju kako bi proizvodnja uspjela, a vaga pokazala priželjkivane brojke.

Prije 20-tak godina bilo se lako riješiti korova, ali danas je preparata sve manje, rezistencija se pojačala, korovi su postali otporni na primjenu postojećih herbicida, javljaju se nove podvrste, a struka mora odgovoriti pravim izborom herbicida - što zemljišnom, što korektivnom.

"Poljoprivrednici to prepoznaju tek kada dođu u problem. Primjerice, često se javlja problem s višegodišnjim korovima tipa sirak iz rizoma, raznorazne podvrste muhara - pa treba biti dobar stručnjak da bi ih se riješilo. Ratari špricaju nekim standardnim sredstvom i vide da ne rješavaju problem, a onda zovu nas i pitaju za savjet“, rekao je Milan Čubelić, stručnjak za ratarstvo iz tvrtke AgroChem Maks, koja je predstavila novi zemljišni herbicid za kukuruz Tonale.

Ako ste primijetili da vaš kukuruz trpi zbog korova, bez obzira što više godina već koristite zaštitu, možda je vrijeme da prijeđete na drugi preparat.

Nema rezidua, a djeluje dvojako

Tonale je preparat osmišljen za suzbijanje travnih i širokolisnih jednogodišnjih korova. Ima dvije dobro poznate aktivne tvari i jednu novu prilagođenu baš za te vrste korova, a vrlo uspješno radi i preko tla i kontaktno. To je gotova zemljišna kombinacija koja sadržava tri aktivne tvari: mezotrion, terbutilazin i klomazon. Ove tri aktivne tvari se izuzetno nadopunjuju, djeluju u sinergiji i time ciljano rješavaju problem korova u kukuruzu, objašnjavaju stručnjaci.

Prezentacija preparata Tonale slavonskim ratarima.

Klomazon je aktivna tvar koja se do sada koristila isključivo za ratarske kulture poput soje i uljane repice, međutim ispitivanja su pokazala odličan učinak klomazona na suzbijanje korova u kukuruzu, naročito onom koji je već razvio rezistentnost na postojeće herbicide.

"Tonale je preparat koji ne ostavlja rezidue i nije perzistentan u tlu. Nije agresivan na kukuruz, naprotiv visoko je selektivan, a ima dvojako djelovanje - preko tla i lista. Svi ratari koji su ga probali bili su zadovoljni“, rekla je Mihaela Marković koja je predstavila učinkovitost ovog preparata poljoprivrednicima na konferenciji u Tuhelju.

Nužna je dobra priprema tla i kiša

Klomazon u Tonale-u dolazi u mikroinkapsuliranom obliku, objasnila je, a to mu omogućava da se ravnomjerno, sporo i kontrolirano otpušta. S druge strane ima produženo djelovanje na korove tipa koštan, muhare, svračice, te cijeli spektar jednogodišnjih širokolisnih korova poput loboda, ambrozije, te mračnjaka.

"Sve ih možete suzbiti sa zemljišnom kombinacijom Tonale, koja neće zaustaviti rast kukuruza, neće ga 'ušlagirati', tvrdi ova diplomirana agronomistica i poručuje poljoprivrednicima "ako koristite jednu te istu aktivnu tvar na vašim parcelama iz godine u godinu, stvarate otpornost korova i za vašu dobrobit trebate ju promijeniti“.

Tonale se može koristiti prije nicanja ili do faze trećeg lista. Foto: Predrag Radojčić

Ono što ovaj preparat izdvaja od konkurencije jest raspon njegove doze. Po službenoj registraciji koristi se 1,7 do 2 litre na hektar. Važno je ne prekoračiti dozu, pogotovo ako su u pitanju jako pjeskovita tla. Tonale se može koristiti prije nicanja, a poslije do faze trećeg lista.

Na pitanje slavonskog ratara može li se ovaj proizvod koristiti u kombinaciji s direktnom sjetvom, kada nema obrade zemljišta, Mihaela odgovara da je za svaki zemljišni herbicid nužna dobra priprema tla i da padne barem 15 litara kiše.

Važan je veći prinos i manji trošak

Tvrtka PPK Vlapovo, koja obrađuje 5.200 hektara zemljišta i najveći je domaći tovljač koji u sustavu krava-tele proizvodi telad mesnih pasmina, u zaštiti kukuruza koristi Tonale.  Njihov agronom Jakov Patrun kaže da već godinama na svojim ratarskim kulturama koriste zaštitna sredstva tvrtke AgroChem Maks, jer im je važan prinos i što manji trošak.

"Bitna nam je cijena u prvom redu, a njihova je korektna i ako mi neko sredstvo treba za sutra, znam da će to oni to riješiti“, rekao je Patrun.

Jakov Patrun, agronom iz tvrtke PPK Valpovo.

Posljednje dvije godine PPK Valpovo širi posao izvan osnovnog ratarenja, kaže on, pa uzgajaju i krumpir. Plan je ići na visoko dohodovne kulture uz pomoć navodnjavanja. Poljoprivreda se mijenja, a s njom i tehnologija i gabariti. "Kad sam počeo raditi 1986. godine, imali smo prskalice od 12 metara i 600 litara spremnika, a danas idu do 36 metara i 12 tisuća litara kapaciteta spremnika“, kazao je.

Potencijali proizvodnje su veliki, ali ratarenje nije lako kako drugi poljoprivrednici zamišljaju. Prosječni prinos kukuruza u Hrvatskoj je između 12 i 14 tona po hektaru, a lani je bio oko sedam.

"Zadnjih godina suša je uzrokovala mnoge probleme, a dogodili su se i tehnološki propusti kod odabira herbicida, što je dalo loše rezultate. Ako ne eliminiramo korove - nema prinosa, jer oni kradu biljci hranu i vodu, zato je važno odabrati dobru zaštitu, a to je svakako Tonale“, zaključio je Milan Čubelić iz tvrtke AgroChem Maks.

Pogledajte video prilog:


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Tonale AgroChem Maks Milan Čubelić Mihaela Marković Jakov Patrun


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com