Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 04.07.2019. 10:30

O otkupu pšenice i u Saboru, cijena do 1,20 kn/kg je neprimjereno niska

Nekada smo pšenicu prodavali po 1,30 kuna za kilogram, a kilogram kruha bio je tri kune. Danas pšenicu prodajemo po jednu kunu za kilogram, a kilogram kruha je deset kuna, opisao je situaciju ispred HPK Mato Brlošić.

Foto: Pixabay/ThiloBecker
  • 3.391
  • 195
  • 1

Za razliku od lani kada se cijena kretala od 0,95 do 1,30 kuna, kilogram pšenice ove se godine otkupljuje po cijeni od 95 lipa do 1,20 kuna za klasu premium. Proizvođači koji su najavljivali da bi bili zadovoljni cijenom od 1,10 do 1,30 kn/kg, dakako, time nisu zadovoljni, preporuka je da pšenicu uskladište u silosima i čekaju povoljan trenutak za prodaju tržišnih viškova, a o pšenici i otkupu raspravljalo se jučer i u Saboru. 

"U okruženju i na Frankfurtskoj burzi cijene su više od 1,3. U Ministarstvu poljoprivrede se pozivaju na Pravilnik o ugovaranju odnosa u otkupu žitarica usklađen sa Zakonom o nepoštenoj trgovačkoj praksi. Ovo što se u Hrvatskoj danas događa je nepošteno, poljoprivrednici su prisiljeni u silose predati urod, a zatim ih se ucjenjuje s neprimjereno niskim cijenama ispod 1,2 kuna u uvjetima kada je proizvodnja 1,3 kuna. Cijene repromaterijala su ekstremno visoke", rekao je saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović te pozvao ministra poljoprivrede, Žito zajednicu, Hrvatsku poljoprivrednu komoru i vlasnike silosa da sjednu za okrugli stol i nađu rješenje za hrvatske poljoprivrednike i poljoprivredu.

Prodajemo pšenicu za kunu, a kilogram kruha je 10 kuna

"Ako se to ne dogodi većina poljoprivrednika će odustati od proizvodnje krušarice, onda ćemo zaključiti da je u interesu Vladi i ministru da se i dalje uvozi pšenica iz Bosne i Hercegovine. U 2018. uvezeno je 53 tisuće tona iz "velike žitnice“. Ili da se uvozi preko 60 tisuća tona smrznutog tijesta i pekarskih proizvoda u Hrvatsku. Čiji je to interes?, upitao je Vlaović. 

Zahuktala se žetva pivarskog ječma, pred vratima je žetva pšenice, a otkupna cijena?

O cijeni pšenice raspravljalo se jučer i na konferenciji za novinare u HGK Županijskoj komori Osijek. Samo u Osječko-baranjskoj županiji pšenicom je zasijano više 50 tisuća hektara, a očekuje se prinos veći od šest tona po hektaru. Kako je naglasio viši stručni suradnik Odjela za poljoprivredu i prehrambenu industriju HGK ŽK Osijek Ernest Nad, očekuje se urod od oko 320 tisuća tona pšenice, što će biti oko 10 posto više nego prošle godine. Također, prvi otkosi ječma pokazuju da bi prinos mogao iznositi i sedam tona po hektaru.

Da su nezadovoljni cijenom, rekao je i potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić, podsjetivši da su ratari nekada pšenicu prodavali po 1,30 kuna za kilogram, a kilogram kruha bio je tri kune. "Danas pšenicu prodajemo po jednu kunu za kilogram, a kilogram kruha je deset kuna. Bojim se da ovako nisku cijenu pšenice građani neće osjetiti te da će i dalje plaćati ekstremno visoke cijene pekarskih proizvoda", rekao je Brlošić.

Sklapanja ugovora pod nadzorom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

U Osijeku je bio i pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić koji je naglasio da novi Pravilnik o ugovornim odnosima pri otkupu žitarica donosi obvezu sklapanja ugovora otkupljivača i proizvođača te javnu objavu uvjeta otkupa, koji sadrže osnovne elemente ugovora, poput cijene i kvalitativnih parametara. "Pravilnik je usklađen i sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, a Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prati da kod sklapanja ovih ugovora i otkupa žitarica ne bude manipulacija sa zakonom", rekao je pomoćnik ministra. 

Donesen Pravilnik o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice

Inače, zbog klimatskih neprilika, prvi put se nakon puno godina očekuje istovremena žetva pšenice, ječma i uljane repice. Prema onome što su dosad objavili otkupljivači, otkupna cijena uljane repice je 2,30 kn/kg. Cijena kilograma merkantilne zobi kreće se od 0,75 do 0,90 kn/kg. Kako cijenu ječma uvjetuje cijena pšenice odnosno formira se na bazi prosječne cijene pšenice za srpanj i kolovoz, očekivanja ni tu nisu velika. 


Tagovi

Otkup pšenice Otkup uljane repice Otkupna cijena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.