Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 10.06.2014. 14:10
  • Ličko-senjska

Obavijest proizvođačima krumpira

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 52
  • 3
  • 0

Obilaskom usjeva krumpira primijećena je pojava ličinki krumpirove zlatice. Stoga upozoravamo proizvođače da redovito obilaze usjeve i obrate pozornost na pojavu ličinki krumpirove zlatice.

Na mlade ličinke (do 4mm veličine) djeluju insekticidi - regulatori razvoja kukaca: Match 050 EC, Nomolt. Insekticidi koji djeluju na ličinke i odrasle oblike zlatice, a primjenjuju se kad je 20 - 40 posto ličinki izašlo iz jaja, su: Confidor 200 SL, Boxer 200 SL, Rapid, Kohinor 200 SL, Congo, Dali, Actara 25, Calypso SC 480, Mospilan 20 SP, Alverde, Laser, Coragen 20 SC, Volley, Wizzzaard i dr. Kemijska zaštita je opravdana ako je na svakom šestom busu prisutno 10 - 15 ličinki. Na manjim površinama preporučamo, kako bi se smanjilo onečišćenje okoliša, ručno pobiranje svih stadija krumpirove zlatice.

Usjevi krumpira koji su u fazi zatvaranja redova potrebno je zaštititi protiv plamenjače krumpira i koncentrične pjegavosti lista krumpira. Kroz par dana najavljene se nove oborine i bit će stvoreni uvjeti za intenzivnije širenje bolesti. Na površinama na kojima se godinu za godinom uzgaja krumpir, povećana je opasnost od pojave navedenih bolesti.

Za zaštitu krumpira može se koristiti jedan od slijedećih fungicida: Antracol WG 70, Antracol combi WP 76, Bakreni antracol WP 63, Daconil 720 SC, Electis WG, Melody Duo WP i dr. Napominjemo da obavezno prije primjene sredstva pročitate priloženu uputu koja se dobije prilikom kupnje sredstva, te se pridržavajte svih mjera opreza. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik proizvođača u integriranu proizvodnju trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju ratarskih kultura za 2014. godinu. Primijeniti fungicide koji su dozvoljena za primjenu u integriranoj proizvodnji na temelju podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS).

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Potrebno je najmanje navesti trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, kulturu koja se tretira, količinu primijenjenog sredstva te veličinu tretirane površine (Pravilnik o uspostavi akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida - NN br. 142/12; Zakon o održivoj uporabi pesticida - NN br. 14/14). Također, Nemojte zaboraviti na obavezu pravilnog postupanja s praznom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja.

Martina Orešković, dipl. inž. agr.
e-mail: Martina.Oreskovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]