Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 18.03.2014. 13:20
  • Bjelovarsko-bilogorska

Obavite zaštitu uljane repice od sjajnika

Obaviještavaju se ratari neka zaštite uljanu repicu od repičina sjajnika i gljivičnih bolesti

  • 133
  • 8
  • 0

Pregledom usjeva uljane repice uočena je izuzetno jaka pojava repičinog sjajnika (Meliethes aeneus) i to ulovom u žute posude pregledom na terenu. Pojavi ovog štetnika pogoduje ovako toplo vrijeme, pa je potrebno obići usjeve uljane repice i napraviti pregled na prisutnost ovog štetnika.

Tretiranje treba provoditi ukoliko utvrdite prisutnost štetnika u kritičnom broju i prema mogućnosti ulaska u parcelu zbog vlage. Ovisno o rokovima sjetve uljana repica se nalazi u različitim fenofazama, a kritične brojke za suzbijanje sjajnika ovise o njima. Većina repica nalazi se u fenofazi po BBCH skali (52-59) od jasno vidljivih cvijetnih pupova do faze žutog pupoljka. U toj fazi pragom odluke smatra se 1-1,5 sjajnika po pupu, a na terenu nalazimo i do 5 sjajnika po pupu.

Od pripravaka za suzbijanje repičinog sjajnika dozvolu imaju slijedeći insekticidi na bazi:

  • pirimifos-metila (Actellic 50 EC , Pirimifos-metil 50 EC**) **Dozvole su prestale važiti, krajnji rok za prodaju i primjenu je 1.1.2015.
  • klorpirifosa (Pyrinex 250 ME)
  • klorpirifosa i cipermetrina (Chromorel-D, Nurelle-D, Pirel-D, Pinurel-D, Kalinorel-D EC, Terel*)
  • klorpirifos-metila (Reldan 40 EC*, Lino*, Rely 40) *Dozvole su prestale važiti no krajnji rok za prodaju i primjenu je 1.7.2014.
  • piretroida (Fastac 10 SC*, Fastac 10 EC, Direkt 10 EC, Alfa 10 SC*, Fascon*, Decis 1,25 EC***, Rotor 1,25 EC***, Roetem***, Decis 2,5 EC, Decide, Skud***, Decis 6,25 EG***, Poleci, Karate Zeon, Karis, Lambda 5 EC, Vantex, Beta-Baythroid EC 025***, Sumialfa 5 FL) *Dozvole su prestale važiti no krajnji rok za prodaju i primjenu je 1.7.2014. *** Dozvole su prestale važiti no krajnji rok za prodaju i primjenu je 1.4.2014.
  • pimetrozin (Chess 50 WG)
  • tiakloprid (Biscaya)

U fazi početka cvatnje pa nadalje, ukoliko nastupi vlažniji period postoji mogućnost za pojavom bolesti koncentrične pjegavosti (Alternaria spp), bijele truleži (Sclerotinia spp), siva plijesan (Botrytis cinerea) i dr. Suzbijanje ovih bolesti preporuča se upravo u fazama od pojave zelenog pupoljka do pune cvatnje BBCH (51-70) ovisno o uputama za svako sredstvo. Od pripravaka mogu se koristiti: Amistar extra, Ortiva, Pictor, Caramba, Prosaro 250 EC, Folicur EW 250, Foliar.

Prije tretiranja obavijestiti pčelare i tretiranje obavljati u ranim jutarnjim satima ili predvečer kada prestaje let pčela.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a sve je to propisano: Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Podatke o registriranim SZB u RH možete pronaći na našem, Agroklub portalu, u on-line bazi.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Repičin sjajnik Insekticidi SZB Bijela trulež Koncentrična pjegavost Siva plijesan


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]