Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva ozimina
  • 30.11.2020. 18:00

Obilna kiša u Europi otežala sjetvu ozimih kultura: Kakvo nas vrijeme čeka?

Hladnije vrijeme se očekuje u većini jugoistočne Europe, Italije i Turske te u nekim područjima Francuske i Španjolske. Što je s padalinama?

Foto: Renata Prusina
  • 60
  • 98
  • 0

Zapadna, središnja i jugoistočna Europa u listopadu su zabilježile veće količine padalina koje su na trenutak usporile ovogodišnju sjetvu, no sušniji uvjeti u studenom pomogli su u oporavku u zemljama Beneluksa, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. S druge strane, u Češkoj i Slovačkoj oborine su se nastavile i odgodile planirane aktivnosti na poljima, stoji u izvješću Agencije za praćenje poljoprivrednih usjeva (MARS).

Manje površina pod uljanom repicom

Značajna su kašnjenja zabilježena i u Mađarskoj, Rumunjskoj te Bugarskoj, a vrijeme bez oborina u studenom pomoglo je u završetku sjetve. Povoljni vremenski uvjeti ovoga mjeseca omogućili su da se u većini regija ipak obavi žetva jarih usjeva koja je inače predviđena za deseti mjesec. No, ne i u istočnoj Češkoj i Slovačkoj gdje su obilne kiše odgodile vađenje šećerne repe i berbu kukuruza.

Kada je riječ o sjetvi uljane repice, pogodni uvjeti stigli su prekasno u nekoliko glavnih zemalja proizvođača. Stoga se na razini EU očekuje da će zasijane površine biti ispod prošlogodišnje razine i petogodišnjeg prosjeka,

Presuho pa prevlažno: Kakvo je stanje sa sjetvom ozimih kultura?

Listopad i sredina studenog u velikim dijelovima istočne Europe okarakteriziralo je izuzetno toplo vrijeme. Veliki dio Ukrajine, južni dio europske Rusije, Baltičke zemlje i dio Bjelorusije suočili su se s najtoplijim vremenom još od 1979. godine. Također, izražen deficit kiše dogodio se u nekim područjima južne Italije, Grčke i Turske.

Kakvo nas vrijeme očekuje?

Prema budućim prognozama MARS-a, u većini sjeverne i istočne Europe te nekim područjima Pirinejskog poluotoka, Engleske i duž Alpa očekuje se toplije vrijeme od uobičajenog. S druge strane malo hladnije bit će u Italiji, većini jugoistočne Europe i Turske te u nekim područjima Francuske i Španjolske.

Što se padalina tiče, vlažni uvjeti, s kumulativnim oborinama od 20-40 mm (lokalno do 60 mm) predviđaju se u Portugalu, nekim područjima Italije, Njemačke, duž zapadnih obala Velike Britanije i Norveške (gdje se očekuju vrijednosti od 40-80 mm) te uzduž pojasa od Baltičkog mora prema Kazahstanu. U ostalim regijama očekuju se kumulativne oborine od 5-20 mm.

Stiže zima sa brojnim olujama?

"Dugoročna vremenska prognoza za prosinac, siječanj i veljaču ukazuje na to da će se uvjeti topliji od uobičajenih pojaviti u regiji srednjeg i istočnog Mediterana te onima oko Baltičkog mora“, prognoziraju iz Agencije za praćanje poljoprivrednih usjeva.


Tagovi

MARS Sjetva Žetva Žitarice Oborine Vrijeme


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.