Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWSponos
  • 28.08.2017. 12:00

Obrađuje 350 ha i sve što proizvede - proda!

Dragan Čolaković s obitelji obrađuje 350 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je 50 pod uljanom repicom. Usjevi i prinosi su mu vrhunski, a prodaje ih zadruzi.

Foto: Roberta Kljenak
  • 10.647
  • 505
  • 0

Uspješan poljoprivrednik Dragan Čolaković iz Šaga kod Valpova raspolaže s 350 hektara poljoprivrednih površina od kojih je na 50-tak posijao uljanu repicu. Kako kaže, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo postoji zahvaljujući tradiciji koju je djed prenio na oca, otac na Dragana, a Dragan na svoju djecu, od 1997. do danas.

Nekoć su se bavili stočarstvom te strpljivo i revno držali krave i bikove, no danas se, s obzirom na stanje u stočarstvu, a i na lokaciju gospodarstva gdje je niža vodoopskrba zbog čega nisu mogli ishoditi dozvolu za izgradnju većeg objekta, bave isključivo ratarstvom, a zahvaljujući tomu, žive od svog rada.

Jaka agrotehnika zahvaljujući potporama za kapitalna ulaganja

Govorimo li o agrotehnici, kod Čolakovića ima svega, od traktora, podrivača, grubera, tanjurače do sijačice. Ulaganja su u istu, tvrdi on, bila visoka, ali isplativa jer je kupovinu obavljao u vrijeme dobivanja potpora za kapitalna ulaganja. Unatoč tomu, proizvodnja mu je sve manje isplativa, a najviše ga muče niske cijene poljoprivrednih proizvoda. Ipak, ne odustaje od poljoprivrede već s uspjehom svoje proizvode plasira u poljoprivrednu zadrugu Agrobeketinci gdje postiže onakvu cijenu kakva je u to vrijeme aktualna na tržištu.

Dragan Čolaković
Kod Čolakovića ima svega, od traktora, podrivača, grubera, tanjurače do sijačice

"Smatram da proizvođači trebaju uvrstiti uljanu repicu u plodored jer ima dosta stabilnu i solidnu cijenu koja se kreće oko 2,35 kn/kg. Mišljenja sam da se ista u skorije vrijeme neće značajno mijenjati. Osim toga, kao kultura je dobra, kao i predusjev jer daje dovoljno vremena da se pripremi zemljište za sjetvu. Bitno je, stoga, naglasiti da sijemo oko 2,7-3,2 kg/ha. Turan je, pri tom, dokazao stabilnost, prinos i dobro ulje (48% uljnost), a s obzirom na to da svake godine sijemo KWS pokuse, ove ćemo godine sijati na svojim površinama Alvaro KWS", kaže Dragan.

Hibrid

Vlaga %

Prinos kg/ha (9% vlage)

Hybrirock

9,2

4326

Alvaro KWS

9,4

4588

Factor KWS

12,0

3993

Gordon KWS

10,0

4359

Umberto KWS

11,1

4431

Leonardo KWS

8,5

4311

Tablica 1. Rezultati pokusa OPG Dragan Čolaković

Pripreme za sjetvu, dodaje, počinju odmah nakon žetve jer im je prošle godine predusjev bio ječam. Čim su ga skinuli, krenuli su s prašenjem strništa s kratkom tanjuračom kako bi sačuvali vlagu. Poslije žetve ostalih kultura započeli su s bacanjem miješanog gnojiva i zatvorili vlagu s kratkom tanjuračom. U ovo je vrijeme zemljište u fazi mirovanja, te čekaju sjetvu gdje će proći, ovisno o korovu, sa strojem koji će površinski suzbiti samonikli ječam i korove i zasijati repicu s kombiniranom sijačicom koja ima pritisne kotače koji su bitni da bi stisnuli repicu te da bi se njima odradila pravilna sjetva.

Poticaji se trebaju dijeliti po kilogramu

"Prihranu obavljamo dušikom i folijarno s preparatima na bazi sumpora, a obzirom na to da repica ne treba navodnjavanje, isto nemamo.”, objašnjava Dragan koji je nezadovoljni korisnik poticaja jer se isti ne dijele po količini, nego hektaru.

"Poticaji bi se trebali dijeliti po kilogramu jer isto dobije onaj koji ne proizvede ništa i onaj koji proizvede nekoliko tona po hektaru", dodaje.

Pravilna i pravovremena primjena agrotehničkih mjera

Da je riječ o uspješnom poljoprivredniku, svjedoči i Dominik Mikolčević, KWS-ov product manager i prodajni predstavnik koji ovom poljoprivredniku dijeli korisne savjete o sjetvi najpogodnijih hibrida uljane repice.

"Čolaković je proizvođač koji je posljednjih godina tradicionalno sijao Turan na značajnim površinama koje broje od 50-70 ha, te postizao, iz godine u godinu, bez obzira na vremenske prilike, vrhunske usjeve i prinose.

Dragan Čolaković
Nekoć su se bavili stočarstvom, danas isključivo ratarstvom

Time je dokazao da se pravilnom i pravovremenom primjenom agrotehničkih mjera mogu postići vrlo visoki i stabilni prinosi tijekom niza godina. Kada govorimo o prinosima, isti se kod Čolakovića u prosjeku kreću oko 4 t/ha, a upravo stoga on je proizvođač koji može biti ogledalo za čitavu regiju. Govorimo li o potrebitoj količini sjetve hibrida po hektaru, tada govorimo o prosječna 3 kilograma, premda je u novije vrijeme granica puno niža, pa možemo reći da ista oscilira od 2.5-4 kg/ha ovisno o hibridu i frakciji sjemena" priča Dominik, zahvaljujući čijim će savjetima Dragan iskušati i Alwaro KWS.

Foto: Roberta Kljenak


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Dragan Čolaković Dominik Mikolčević Uljana repica KWS Poticaji


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)