Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja uljane repice
  • 23.05.2018. 09:00

Očekivano napadao sjajnik i miševi, ali sprema se i napad niže otkupne cijene uljane repice?

Bilo je neuobičajenih klimatskih situacija, nešto problema sa štetnicima ali uljana repica je dobra. No, na burzama vlada nestabilnost i postoji bojazan da će cijena biti u otkupu niža od prošlogodišnje

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.330
  • 160
  • 0

Bilo je muke dosta s repičinim sjajnikom, ali ipak možemo reći da je uljana repica ove godine dobra, rekao je jedan od okupljenih poljoprivrednika, ali kojega kao i većinu najviše muči najavljen pad otkupne cijene za ovu kulturu. Naime, prošle godine je bila osnovna cijena za standardnu kvalitetu 2,20 kuna, a prema još uvijek neslužbenim najavama ove godine ne bi trebalo biti više od dvije kune. Obzirom da su troškovi proizvodnje uljane repice i do 80 posto od prihoda proizvođači nisu baš veseli.

No, i dalje površine pod uljanom repicom rastu već više godina. Ove je posijano približno 53.000 hektara, što je povećanje od 10 000 ha u odnosu na prošlu godinu istaknuto je na već tradicionalnim Danima polja uljane repice u organizaciji Tvornice ulja Čepin i Savjetodavne službe, održane, dakako na poljima oko Čepina. Odnosno, parcelama tvrtke Žito.

Mjesec dana do žetve

"Rezultat je to višegodišnjega truda i napora kako bi se sustavno povećavale površine pod uljaricama, koje su vrlo isplative. Brz otkup, brzo plaćanje i svi argumenti za sijanje repice su tu", rekao je Josip Bičvić, predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin. Kapaciteti ove tvornice u mogućnosti su preraditi 150 tisuća tona uljarica godišnje, što repice, što suncokreta. "Mi smo zainteresirani za otkup svih količina uljarica", rekao je, ali istaknuo kako je još uvijek prerano govoriti o cijeni repice, jer je to čista burzovna roba i da se cijena formira isključivo u odnosu na burzu. Još je mjesec dana do žetve, a u trenutku kad žetva krene, cijena koja bude formirana na burzi, bit će i na terenu tako da cijena ne ovisi ni o Tvornici ulja Čepin, ni o Žitu, ni o Agrokoru ili bilo kojoj drugoj tvrtki.

"Danas govoriti o cijeni za mjesec dana u vremenu nestabilnosti na burzama, rasta cijene nafte i trgovačkih ratova, nezahvalno je, jer se može svašta promijeniti. Doista se može dogoditi da cijena bude niža od prošlogodišnje koja je u prosjeku bila od 2,40 do 2,60 kn", rekao je u izjavi medijima Bičvić, prvi čovjek jedinog našeg prerađivača uljane repice u kojoj planiraju preraditi do 70.000 tona, a što je inače i potreba hrvatske industrije dok će ostale količine izvesti u tvornice u okolnim zemljama.

Pokusi uljane repice i ove godine su zanimljivi što ih vodi Savjetodavna služba i prisutne su sve sjemenarske kuće koje su zastupljene svojim sortama i hibridima na hrvatskim oranicama. Juraj Klarić, viši stručni suradnik Savjetodavne službe, je istaknuo kako izostanak kiše i vrlo visoke temperature u travnju, nisu uobičajena situacija i doveli su do toga da je cvatnja trajala kraće. Vegetacija je kasnila, pa se samim tim kasnilo i s prihranama jer je tlo bilo previše vlažno. U godinu se ušlo s dva tjedna zakašnjenja, a sad ispada da će žetva početi dva tjedna ranije nego prošle godine, a ta je razlika, kako je rekao Klarić okupljenim poljoprivredncima u Crnoj svinji, ugostiteljskom objektu Žita na tzv. Ovčari, i nadoknađena već u cvatnji. Visoke temperature i nedostatak oborina uvjetovali su i veću pojavu štetnika kao što su repičin sjajnik i pipa, pojasnio je, ali i dodao da je bilo problema i s miševima.

Predstavile se sve sjemenarske kuće

Pokusi su odrađeni na parceli zapadno od Čepina a predusjev je bila pšenica. Obrada tla je slijedila Dondy podrivačem, te dva puta sa sjetvospremačem. I ove godine, na isti dan, 13. rujna, kao i prethodne sezone obavljena je sjetva sijaćicom Lemken radnog zahvata šest metara.Oosnovna gnojidba je bila s 350 kg po hektaru 0:20:30, te sa 130 kg Uree. Obavljena je i prihrana s 200 kilograma KAN-a, kao i sa 195 kg UAN-a. Tako je ukupno dodano Dušika 170, fosfora 70, te Kalija 105. Zaštita od štetnika obavljena je 6. travnja s dozom od 0,15 po litri na hektar sredstvom Chess, dok se protiv korova u listopadu išlo s 0,80 po litri za hketara focus ultra. Isti dan, 14.10.2017. obavljena je iz zaštita od boelsti sa sredstvom Caramba, a proljetos, 16. travnja s Pictorom.

Iz svake sjemenarske kuće su nas na pokusnoj parceli upoznali sa svojim kreacijama, ali i u biti sa stanjem usjeva. Tako smo vidjeli kako u pokusu izgledaju hibridi KWS-a, Dekalba, Syngente, RWA, BC instituta i Mauthnera. Bc Institut, u suradnji s Francuskim partnerom Caussade-Semences predstavio nam je hibride Memori i Sirtaki, te CSZ 4182 i Etendar CL.

Dekalb je uz standardne hibride DK Exstorm, DK Imminent CL i DK Explicit, predstavio i novi hibrid DK Exalte, šampion ranog porasta u kombinaciji s dvostrukom tolerantnošću na trulež te otpornost na pucanje i osipanje komuški. KWS je u pokusima imao čak 11 hibrida, a među njima i tri nova hibrida: ALVARO KWS, LEONARDO KWS i UMBERTO KWS. Syngenta je nastupila sa svojih pet aduta, Bluestar, SY Florida,  Casidy, RNX 3434 i RNX 3526, dok su stručnjaci RWA nam pokazali u polju svoje hibride Marcelo, Naiad, Edimax,  Cesario, Anniston , Kinetic i MON 6003, dok smo od Mauthnera vidjeli  Pedra, Harry, Berny, codimil, COD 16202 i Codinel.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Uljana repica Čepin Dani polja Tvornica ulja


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.