Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja žitarica
  • 05.06.2022. 18:00

Očekuje se smanjenje raspoloživih žitarica u budućnosti?

Nepredvidljivost, promjena upotrebe, sjetvene površine, potražnja, politička previranja, ograničenja. Što nam donosi nova sezona?

Foto: Depositphotos/mulderphoto
  • 616
  • 72
  • 0

Zbog veće proizvodnje kukuruza najnovije procjene FAO-a ukazuju na povećanje globalne proizvodnje žitarica od 0,9 posto na godišnjoj razini u u 2021. godini. Najnovije izvješće pokazuje da će se njihova upotreba povećati u 2021/22. godini za 1,1 posto. To će najviše biti potaknuto većom potrošnjom hrane, prvenstveno pšenice i riže, i upotrebom kukuruza za druge namjene, uglavnom kao stočna hrana.

Hoće li ih biti dovoljno?

Zbog očekivanog pada globalne trgovine kukuruzom i utjecaja rata u Ukrajini na tržište, globalno trgovanje žitaricama u 2021/22. procjenjuje se ispod rekordnog nivoa za prošlu sezonu. Na osnovi procjena svjetske proizvodnje i iskorištenja ove robe, zalihe na kraju sezone u 2022. godini se povećavaju iznad svojih početnih razina, ali ostaju ispod rekordnih postignutih u 2018/19.

Kada je u pitanju proizvodnja u 2022. ukazuje se na vjerojatno smanjenje, što bi označilo prvi pad u četiri godine. Predviđa se da će svjetska proizvodnja žitarica pasti na 2.784 milijuna tona što je za 16 milijuna tona manje od rekordne. Najveći pad je predviđen za kukuruz, zatim pšenicu i rižu, a ječma i sirka će porasti u 2022. godini.

Svjetska upotreba u 2022/23. godini mogla bi pasti za 0,1 posto u odnosu na procijenjeni nivo 2021/22., na 2.788 milijuna tona. Rezultat je takav zbog očekivanog smanjenja upotrebe pšenice kao stočne hrane. Očekivanja su da će globalna potrošnja žitarica u prehrambene svrhe rasti zbog rasta svjetske populacije.

Smanjuju se zalihe (Foto: Depositphotos/AlexKosev)

Kakva su FAO predviđanja?

Na osnoiu početnih FAO-ovih predviđanja za globalnu proizvodnju te robe u 2022. i upotrebe u 2022/23. godini, ona ne bi bila dovoljna da ispuni očekivane zahtjeve za upotrebu. To znači da će doći do smanjenja globalnih zaliha od 0,4 posto u odnosu na njihov početni nivo, na 847 milijuna tona.

Kada se napravi pregled trenutne razine iskorištenosti i predviđanja zaliha, omjer svjetskih zaliha žitarica za upotrebu bi se smanjio sa 30,5 posto u 2021/22. na 29,6 posto u 2022/23., što je najniži nivo iz 2013/14., ali i dalje znatno iznad rekordno niskog od 21,4 posto registriranih u 2007/08. Očekuje se da će biti najveće smanjenje zaliha kukuruza, ali i ječma i riže, dok će one za pšenicu i sirak vjerojatno porasti.

Svjetska trgovina ovom robom bi mogla pasti na trogodišnji minimum koji se procjenjuje na 463 milijuna tona, 2,6 posto ispod nivoa 2021/22.

FAO indeks cijena žitarica u svibnju je dostigao novi rekord svih vremena i za 29,7 posto je iznad vrijednosti iz prethodne godine. Za očekivati je da će cijene i za narednu sezonu ostati visoke.


Tagovi

Žitarice Tržište žitarica Proizvodnja žitarica Proizvodnja pšenice Proizvodnja kukuruza FAO


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]