Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer sjeme
  • 28.10.2019. 10:30
  • Koprivničko-križevačka, Križevci

Odličan urod kukuruza potvrdio da Pioneer s razlogom ostaje među vodećima u branši

Ova će se godina, slažu se i stručnjaci i poljoprivrednici, opravdano moći smatrati godinom kukuruza. Površine pod tom kulturom u Hrvatskoj su se, u odnosu na prošlu godinu, povećale za 20 tisuća hektara, odnosno bila je posijana na više od 280 tisuća hektara. Urod pojedinih hibrida iznenadio je i same proizvođače.

Foto: Sandra Špoljar
  • 4.203
  • 170
  • 0

"I u mojem je slučaju sve počelo s Evom. Tamo negdje, sad već daleke 1984. godine", uz smijeh nam je rekao poljoprivrednik Mišo Bodin iz Radeljevog Sela, kojega smo, uz brojne druge poljoprivredne proizvođače iz sjeverozapadnog dijela Hrvatske, sreli na Regionalnom danu polja, koje je, u organizaciji tvrtke Pioneer sjeme održan na polju Ratarna kod Srednje gospodarske škole u Križevcima. Mišo se, naime, prisjetio kako je upravo hibrid Eva, bio prvi Pioneerov kukuruz kojega je posijao na svojoj zemlji i brao ručno. I sve do sada ostao je vjeran toj tvrtki. 

"Dobro se sjećam i Volge i Stiere, iako je to doista bilo davno, ali eto ostali su mi u dobrom sjećanju, a zadovoljan sam i sadašnjim, tako da ponosno mogu reći da sam Pioneerovac već više od tri desetljeća. Sin Branimir završio je školu za veterinarskog tehničar, ali odlučio je ostati na poljoprivredi. Zajedno obrađujemo 180 hektara zemlje na kojoj nam rastu pšenica, kukuruz i uljana repica, a držimo i stotinjak grla junadi. U mladosti sam bio sam na sebe ljut što sam ostao na zemlji, a sad mi je, evo čak i drago da sin ide mojim putem. Budući da je stoke u našem kraju jako malo, mislim da mu je ovako i bolje. Pioneerovi hibridi, a imali smo ih desetak vrsta i ove su nam godine odlično rodili, čak mogu reći da imamo i neplaniranog viška, što nas je, naravno, ugodno iznenadilo", zaključio je Mišo Bodin.

Sjedinjenje triju tvrtki u jednu veliku rezultirat će proširenjem asortimana

U razgovoru i dalje ostajemo u sadašnjosti, zanimajući se usput i što nam Pioneer sprema u skoroj budućnosti. A osoba koja je uvijek najbolje upućena u to je Mario Bačani, product i marketing manager tvrtke Pioneer.

"Pioneer je odnedavno sjedinjenjem postao dio nove tvrtke u sastavu koje su, osim njega još i tvrtke DuPoint i Dow AgroSciences. Kao takvi spremamo za tržište dosta novih proizvoda. Osim novih tretmana sjemena, novih hibridasredstava za zaštitu bilja, od sljedeće ćemo godine tržištu ponudi i jedan potpuni novi proizvod pod nazivom N-lock koji se koristi kao fiksator dušika u površinskim slojevima tla, dakle upotrebljava se prije ili pak poslije sjetve, kad kukuruz ima šest ili manje listova. Zadržava odnosno fiksira dušik u zoni korijena te sprječava njegovo ispiranje u dublje slojeve tla i podzemne vode. Na taj način dušik ostaje pristupačan biljci duže vrijeme i u većim količinama. Naravno, kao i svake godine, pripremili smo i nekoliko novih hibrida od kojih izdvajam P8812, FAO grupa 200 - rani hibrid za postrnu sjetvu ili kasnije rokove sjetve, zuban, P9978, FAO grupa 300 - visokoprinosni zuban za intenzivnu proizvodnju zrna, P0200, FAO grupa 400 - također hibrid koji spada u sam vrh po pitanju prinosa zrna te P0217, FAO grupa 400 - AQ hibrid, kasna FAO 400 RANA FAO 500.

VD
Predstavljeni su i novi hibridi

I u 2021. sigurno stižu još dva pojačanja od kojih će jedan biti hibrid P9889 iz ranije FAO 400 grupe. Od novih sorata soje dolazi nam P21T45 - materijal koji po grupi dozrijevanja spada između M10 i M22", otkriva nam Mario Bačani. 

I veliki dio ovogodišnjeg uroda kukuruza bit će izvezen

Dok kombajni počinju s berbom brojnih, ovdje zasijanih Pioneerovih hibrida kukuruza, poljoprivrednik Zlatko Blažotić iz Peteranca, mjesta nedaleko od Koprivnice, kaže nam kako su i kod njega Pioneerovi hibridi odlično rodili, no u nekim drugim segmentima poljoprivrede, situacija ja daleko od ružičaste.

"Kod kuće imam silose i uglavnom se bavim ratarstvom. Tek s vremena na vrijeme na gospodarstvu imam i nešto malo grla stoke. Telad se, nije tajna, uvozi iz Rumunjske, jer je kod nas stočarstvo na koljenima, a žitarice već godinama izvozim u Italiju, jer tamo imam stalne i provjerene kupce. Znači naša zemlja je tu samo kao neki poligon na koji s jedne strane dolaze kamioni s rumunjskom teladi, a oni druge odlaze put Italije s našim žitaricama. U svemu tome i s takvim balansiranjem ja jesam u plusu, ali gledajući općenito, žalosno je što nam se Hrvatskoj to dogodilo", iskren je podravski ratar Zlatko Blažotić.

No, u Križevcima smo se okupili zbog Pioneera, pa izdvajamo još neke novosti iz te tvrtke, vezane uz proizvode koji će se slijedeće godine pojaviti na tržištu.

Uskoro nova zaštitna sredstva za pšenicu, soju i uljanu repicu i suncokret

"Kako je vrlo važno pratiti korak s novim tehnologijama i samim potrebama tržišta, tvrtka Corteva Agriscience predano radi i na razvijanju novih molekula.

Tako će se uskoro u prodaji naći novi herbicid za žitarice, Quelex (Arylex active) za suzbijanje širokolisnih korova. Isto tako ponudit ćemo i herbicidno rješenje u uljanoj repici u proizvodima Belkar i Korvetto (Arylex active), te u suncokretu - Viballa (Arylex active). Uskoro i na tržištu RH također možemo očekivati i novi fungicid za žitarice, Inatreq™ Active. Kroz veliki broj pokusa, Inatreq je kontinuirano pokazao izvanredno djelovanje protiv Septorie, kao i jaki učinak na hrđe i druge bolesti žitarica. Budući da je zaštita bilja važna stavka u svakoj poljoprivrednoj proizvodnji tvrtka Corteva AgriScience pokušava kupcima svojih proizvoda u isto vrijeme biti i partner koji će štiteći njihove usjeve minimalno utjecati na okoliš i korisne organizme u prirodi, jer priroda je budućnost svih nas, bez obzira proizvodimo li ili kupujemo zaštitna sredstava", poručuje Mario Bačani, product i marketing manager tvrtke Pioneer. 

Dražen Ipša iz Dubovice, mjesta u Varaždinskoj županiji, Pioneerovim je hibridima također vjeran već godinama, jer su, kako kaže, namijenjeni intenzivnijoj proizvodnji i nisu genetski limitirani.

Neki Pioneerovi hibridi rezultiraju i s više od 15 tona po hektaru

"Drugim riječima, što više daš, to više dobiješ. Znači sposobni su za davanje maksimalnih prinosa, primjerice po hektaru se može dobiti i preko 15 tona suhog zrna. Osobno, hibride iz grupe 300 sijem tamo gdje planiram sjetvu, gdje su laganija tla, na zemljištima s velikim potencijalom, no sad su mi bili najzastupljeniji oni iz grupe 400. Bavim se isključivo ratarstvom, obrađujem 90 hektara i radim nešto iz usluge. Najviše imamo kukuruza, a potom slijede pšenica i ječam. Ove smo godine imali i šećernu repu, no nije nam se pokazala isplativom, pa ćemo probati sa suncokretom. Uspijem se sam isfinancirati, imam svoje strojeve i mogu reći da sam zadovoljan", kazao nam je Ipša.

rgf
Neki Pioneerovi hibridi rezultiraju i s više od 15 tona po hektaru

"Pioneer i dalje nastavlja s pozitivnim trendovima prodaje sjemena u Hrvatskoj tako da smo, ne samo prodali više sjemena zahvaljujući većim površinama pod kukuruzom, nego smo uspjeli podići i svoj tržišni udio. Sve to dokazuje da idemo dobrim smjerom, da imamo najbolje hibride, odličnu podršku na terenu, ali i ono što je najvažnije, odlične farmere, koji su prepoznali kvalitetu i prednosti naših hibrida. Jer upravo je odabir, uz agrotehniku, ključan za postizanje dobrih prinosa", zaključio je na Regionalnom danu polja, održanom u Križevcima, Mario Bačani.

Ova će se godina, složili su se i stručnjaci i poljoprivrednici, opravdano moći smatrati godinom kukuruza. Površine pod tom kulturom u Hrvatskoj su se, u odnosu na prošlu godinu, povećale za 20 tisuća hektara, odnosno bila je posijana na više od 280 tisuća hektara. Takvo povećanje bilo je očekivano zbog dobrih rezultata protekle godine kad se kukuruz ponovno pokazao kao najprofitabilnija kultura. Stoga je, s obzirom na uvjete koji su bili, i u ovoj 2019. realno očekivati vrlo dobre prinose, koji će u većem dijelu Hrvatske biti na prošlogodišnjoj razini, izuzev područja gdje je stajala voda i na kojima se kasnilo sa sjetvom.


Fotoprilog


Tagovi

Corteva Agriscience Pioneer Regionalni dan Križevci Mario Bačani Darko Ipša Zlatko Blažotić Mišo Bodin Hibridi kukuruza


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner