Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja
  • 03.06.2021. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Račinovci

Odlična godina za pšenicu: Uz dobru genetiku mogu se očekivati iznadprosječni prinosi

Ako ne bude nekakvog ljetnog nevremena, očekujem rekordne prinose, oko 10 t/ha, procjenjuje Ivan Ostrihon zadovoljan stanjem pokusnog polja sedam sorata pšenice tvrtke RWA.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.773
  • 424
  • 0

"Ova godina je bila odlična za pšenicu. Iako je u našim krajevima bilo nešto većih problema s voluharicama, pa smo ih morali rješavati s čak tri tretmana, ako ne bude nekakvog ljetnog nevremena, očekujem rekordne prinose, oko 10 tona po hektaru", procjenjuje Ivan Ostrihon, ratar iz Račinovaca, koji na obiteljskom gospodarstvu s ocem i bratom obrađuje 180 ha zemlje. Konkretno oko 44 hektara pšenice, isto toliko kukuruza, a ostalo soje i uljane repice.

Ako je suditi po izgledu 2,6 ha pokusnog polja sedam sorata RWA pšenice, procjena je dobra. Na ruku će mu ići i temperature od 25-26 oC najavljene u idućih 15-ak dana koje pogoduju dobrom nalijevanju zrna.

Provjeravanje različitih sorata na vlastitom polju, naime, redovita je praksa ovog naprednog mladog poljoprivrednika koji tako prati najnovije trendove u tehnologiji uzgoja kako bi odabirom najboljih unaprijedio svoju proizvodnju.

Unaprjeđivanje proizvodnje uvođenjem noviteta

Za poštenu usporedbu uvijek primjenjuje jednaku agrotehniku. A ona uključuje standardnu predsjetvenu pripremu tla i sjetvu, te suzbijanje korova u jesenskom tretmanu, a leme u proljetnom, početkom svibnja.

Zaštita od bolesti odrađena je u tri tretmana – u fazi trećeg lista, zastavice i u vrijeme cvatnje. No u varijantama gdje je sjeme tretirano s fungicidom Systiva i tako zaštićeno od ranih jesenskih infekcija, bila su dovoljna samo dva tretmana u vegetaciji – u fazi zastavičara s Priaxorom za zaštitu od bolesti lista i Carambom u početku cvatnje, za zaštitu od bolesti klasa.

"Systiva utječe na samu fiziologiju biljke, koja je u startu bila razvijenija, imala jači korijenov sustav, bolje busala, te nije pokazivala nikakve stresne učinke kod proljetnog deficita mikroelemenata“, pojasnio je Ivan Naimarević iz BASF-a dodajući kako je u travnju, početkom vlatanja primijenjen i regulator rasta kako bi se izbjegla mogućnost polijeganja stabljike sorata višeg habitusa zbog jače gnojidbe dušikom.

Najprodavanija RWA sorta

Pedesetak je okupljenih poljoprivrednih proizvođača s ove cvelferijske tromeđe provjerilo kvalitetu odabranog oglednog RWA sortimenta - Obiwan, Solindo CS, Athlon, Izalco CS, Graindor i Tenor, predvođenih njihovom najprodavanijom sortom Sofru.

Ivan Ostrihon testira nove sortimente u svojim agroklimatološkim uvjetima

"Ova se krušna pšenica u tipu brkulje, s prinosima koji idu iznad 10 t/ha i oko 11 posto proteina, pozicionirala među vodeće u višegodišnjim pokusima te već uvelike dokazala i u širokoj proizvodnji. Usporedbe radi u 2020. bila je najrodnija u pokusu Ministarstva poljoprivrede, 2019. u PIK Vinkovcima, a prije toga u Podravci, Belju i tako dalje“, navodi Krešimir Grgić, prodani predstavnik tvrtke RWA Hrvatska za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Po vegetacijskoj skupini rana do srednje rana sorta, s 11-13 posto proteina Sofru ulazi u razred kvalitete B2 što praktično znači da uz varijantu jače gnojidbe može doći do druge klase. Nižeg je habitusa pa nema problema s polijeganjem stabljike.

I kvaliteta i kvantiteta

Već dugi niz godina na tržištu je i dobro etablirana ozima golica Athlon, u tipu proteinske, kvalitetne pšenice vrlo dobrih farinografskih osobina koja pretendira prema skupini A2.

"Odličan omjer prinosa i kvalitete. U demopokusu prošle godine ostvario je prinos 8,6 tona po hektaru s oko 13 posto proteina, što ga u kontekstu kodeksa čini vrlo interesantnim“, ističe Grgić i naglašava njegovu dobru tolerantnost na Fusarium, zahvaljujući kojoj je pogodan i za ekološki uzgoj.

U ponudi sorata poboljšivača je i relativno nova brkulja Izalco CS, najviša i najranija sorta ove kategorije. Ovaj nasljednik svima dobro poznatog standarda u proteinskim pšenicama Renana, posebno je interesantan zbog izražene otpornosti na najčešće bolesti i jako dobrog iskorištavanja dušika, kaže Grgić što ga s preporučenom nižom dušičnom gnojidbom čini pogodnim u ekološkoj proizvodnji.

No zanimljiv omjer kvalitete i kvantitete imaju i srednje rane sorte Graindor i Tenor. Golica Graindor s prošlogodišnjim prinosom od 9,1 t/ha i 12 posto proteina te brkulja Tenor s 9,4 tone i 11,5 posto ulaze u kvalitetnu grupu B1. U uvjetima jakog pritiska bolesti nužna je kvalitetna zaštita. 

Sorte nove generacije

Najviše su pozornosti privukli novi selekcijski materijali - od prošle godine na tržištu prisutan Obiwan te najnoviji Solindo CS. 

Pokus RWA pšenice u Račinovcima 

Obiwan u RWA-u vide kao budućeg nasljednika Sofrua u istoj B2 kvalitetnoj skupini. Ova brkulja, 3-4 cm viša i 1 dan kasnija od Sofrua, ima nešto bolju tolerantnost na bolesti, prije svega neugodne smeđe pjegavosti lista (Septoria tritici).

"U austrijskim pokusima Obiwan daje i do 10 posto bolje rezultate prinosa od Sofrua što želimo i ovdje pokazati. No, za to će nam trebati još neko vrijeme da se valorizira“, kaže Grgić ističući kako je ova srednje rana sorta pogodna za uzgoj odnosno daje stabilne prinose u svim područjima Hrvatske.

Sljedeća je pak generacija nasljednika njihove najprodavanije sorte srednje rana brkulja Solindo CS, najnovija RWA uzdanica prikazana na ovom demonstracijskom pokusu. Također u B2 kategoriji meke pšenice, za rekordne prinose traži kvalitetnu zaštitu od bolesti i primjenu regulatora rasta protiv polijeganja.

U službenim je pokusima u RH Solindo CS imao za 19 posto veći prinos od prosjeka standardnih sorti, ističu iz RWA, a u njihovim prošlogodišnjim pokusima prosječno 10,8 t/ha.


Fotoprilog


Tagovi

Ivan Ostrihon RWA Krešimir Grgić Sortiment pšenice BASF Ivan Naimarević


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]