Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 12.03.2018. 13:30

Održana prva CONVISO®SMART radionica o kontroli korova u šećernoj repi

Bayer i KWS održali su CONVISO SMART radionicu na kojoj su predstavili CONVISO®SMART tehnologiju kontrole korova u usjevima šećerne repe. Kako ju primjeniti i na što obratiti pozornost, saznajte u nastavku!

Foto: KWS
  • 488
  • 48
  • 0

Prošle godine na poljima Zavoda za sjemenarstvo i rasadničartsvo u Osijeku po prvi puta je predstavljena u polju CONVISO®SMART tehnologija. Već ove godine će je naši proizvođači isprobati i na svojima poljima. No, kako ju primjeniti i na što obratiti pozornost, koje su prednosti, saznali su na CONVISO SMART radionici od predstavnika tvrtke Bayer i KWS.

ved
CONVISO SMART radionica

Što je CONVISO ® SMART?

To je nova tehnologija kontrole korova u usjevima šećerne repe, u kojoj dvije ključne komponente, SMART KWS sjeme i CONVISO® ONE Bayer herbicid, funkcioniraju "rame uz rame". CONVISO®SMART sistem osigurava veću praktičnost, fleksibilnost, učinkovitost i održivost. Ova nova tehnologija uzgoja, s manjim brojem tretiranja šećerne repe postiže bolju kontrolu korova i uštede vremena zbog fleksibilnog vremena prskanja te bolju iskorištenost potencijala prinosa.

Koja je razlika između SMART sjemena šećerne repe i klasičnih sorti?

CONVISO® SMART sorte razvijene su klasičnim metodama uzgoja, bez genetskog inženjeringa i  jedine su sorte šećerne repe koje su tolerantne na CONVISO® ONE herbicid. Pružaju najbolju sigurnost usjeva uz primjenu CONVISO® ONE herbicida. One, mogu biti također tretirane i klasičnim herbicidima no, pokazat će istu varijaciju u svim drugim svojstvima kao klasične sorte.

Koje osnove trebamo znati o CONVISO® ONE herbicidu?

CONVISO® ONE je herbicid koji se koristi poslije nicanja, a pripada grupi ALS-inhibitora (HRAC B), sastoji se od dvije aktivne tvari (foramsulfuron i tienkarbazon-metil) te djeluje putem tla i preko listova. Učinkovito kontrolira korove jednokratnom primjenom (1 x 1l /ha) ili tzv. split primjenom (2 x 0,5l/ha) koja se najviše preporuča.

Pogledajte kako je bilo na CONVISO SMART radionici koju su organizirali KWS i Bayer:

Kada su vidljivi prvi učinci CONVISO®ONE herbicida u polju?

Nakon tretmana, blokira se unos vode i hranjivih tvari do korova. Trebat će nešto više vremena kako bi simptomi bili vidljivi, ali oni obuhvaćaju žućenje i zaostajanje korova. Prvi herbicidni učinak bit će vidljiv nakon otprilike 7 dana, a značajni simptomi i uvenule biljke pojavljuju se 8-14 dana nakon prskanja.

cre
Prvi herbicidni učinak bit će vidljiv nakon otprilike 7 dana

Koje su nove SMART sorte?

Nova KWS SMART sorta koja je predstavljena i na radionici te će biti i zasijana ove godine po prvi puta je SMART BELAMIA KWS. Sorta tolerantna na herbicid ALS inhibitor sintetaze. Vrlo visoke tolerantnosti na Cercosporu i Rhizomaniju. Sorta vrlo visokog prinosa korijena  te visoke do vrlo visoke digestije na površinama zaraženim Cercosporom. Sorta daje visok prinos šećera uz vrlo nizak sadržaj kalija natrija i alfa amino dušika te je pogodna je za vađenje u srednjim  i kasnijim rokovima vađenja.

U videu pogledajte više o CONVISO® SMART inovativnom sistemu kontrole korova!

Ako želite saznati više o samoj tehnologiji ili ćete istu i primjeniti ove godine i imate neka pitanja, slobodno kontaktirajte kolege iz tvrtke Bayer i KWS na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

KWS Bayer Radionica CONVISO SMART Hibridi Tehnologija Šećerna repa


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr