Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 19.02.2019. 07:30

Odugovlače s prodajom pšenice zbog smanjenja zaliha i rasta cijena

Cijene ruske pšenice potaknute smanjenjem zaliha i povećanom potražnjom nastavljaju rasti i nalaze se trenutno na četvorogodišnjem maksimumu.

Foto: Bigstockphoto/masyuk1989
  • 819
  • 67
  • 0

Izvozne cijene ruske pšenice na međunarodnom tržištu i dalje bilježe rast. One su prethodni tjedan trgovanja zatvorile rastom od 3-4 dolara po metričkoj toni dostigavši tako najvišu vrijednost u posljednje četiri godine. Kako prenosi UkrAgroConsult jedan od glavnih razloga za rast cijena pšenice je smanjenje zaliha krušnog zrna. Cijene mlinske pšenice izražene u rubljama su dostigle vrhunac, dok su one u dolarskom iznosu na najvišoj razini još od srpnja 2014. godine. Treba spomenuti i to da proizvođači odugovlače s prodajom zbog konstantnog smanjenja zaliha i rasta cijena.

Rast cijena donosi neizvjesnost na tržištu

Trenutna situacija na domaćem tržištu žitarica učinila je rusku pšenicu nekonkurentnom na izvoznom tržištu. Cijena ruske pšenice na izvoznom tržištu postala je najveća među svim dobavljačima tog poljoprivrednog proizvoda. Značajan rast domaćih cijena, čak i pored jačanja rublje, donosi dodatnu neizvjesnost tržištu. Iako su zalihe krušnog zrna u Rusiji manje nego prije godinu dana, one su i dalje veće nego u prethodnim periodima.

Neznatan pad cijena kukuruza u Ukrajini

Prema preliminarnim podacima ukupnoj žetvi žitarica i uljarica za 2018. godinu koje je objavio Državni zavod za statistiku Ukrajine prošlogodišnja žetva je dostigla količinu od gotovo 70 milijuna metričkih tona. Konkretno, žetva kukuruza je procijenjena na 35,6 megatona. Prema preliminarnim informacijama iz trgovinskih izvora, Ukrajina je izvezla više od 10 milijuna tona kukuruza što je za 54% više nego prošle sezone. Treba reći i da su prošli tjedan cijene kukuruza neznatno smanjene, uglavnom pod utjecajem unutarnjih i vanjskih faktora.

Ukrajina proizvela više uljarica nego lani

Prema službenim podacima Državne službe za statistiku Ukrajine o proizvodnji uljarica ukupni prinos suncokretovog sjemena iznosio je 14,16 milijuna metričkih tona, što je za 15,7% više nego lani. Proizvodnja soje je porasla 14,4% u odnosu na prethodnu godinu na 4,46 megatona. Kako prenosi UkrAgroConsult ukupan prinos uljane repice porastao je za 25,1%, na 2,75 milijuna tona. Proizvodnja suncokreta porasla je ne samo zbog proširenih nasada (+ 1,7%), već i zbog većeg prinosa (+ 13,9%). Kod soje su nasuprot tome smanjene površine (-12,8%), ali je to nadoknađeno rastom prinosa (+ 31%). Kod uljane repice je suprotna situacija, zato što su posijane površine povećane (+ 31,9%), dok je prinos bio niži (-5%).

Kazahstan je povećao izvoz žitarica za 38%

Kazahstan je u periodu rujan-studeni 2017./18 izvezao 2,2 milijuna tona žitarica, odnosno 38% više nego u istom periodu prošle sezone. Izvoz pšenice povećan je za 27%, na 1,5 megatona, dok je izvoz ječma porastao za 72%, na 648,3 tisuća tona. Pšenica je uglavnom isporučivana u Uzbekistan, Tadžikistan i Afganistan, dok je ječam otišao u Iran, Uzbekistan i Afganistan. Ovome treba dodati da je izvoz pšeničnog brašna iz Kazahstana u promatranom periodu smanjen za 10% u odnosu na isti period prošle godine i iznosio je 591,5 tisuća tona. Robu su uglavnom kupili Afganistan, Uzbekistan i Tadžikistan.

Bjelorusija: Proizvodnja ulja biljnog porijekla porasla za 40%

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Bjelorusije, proizvodnja biljnog ulja je prošle godine (2018) povećana za 40% u odnosu na prethodnu 2017. godinu. Kako prenosi UkrAgroConsult ta zemlja je lani proizvela 290,8 tisuća tona biljnog ulja. Sve to je postignuto korištenjem vlastitih prerađivačkih kapaciteta, uključujući i zbog uvoza veće količina soje i uljane repice.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz pšenice Izvoz kukuruza Izvoz uljane repice Izvoz suncokreta Rusija Ukrajina Bjelorusija Kazahstan Izvoz Uvoz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.