Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena pšenice
  • 21.01.2022. 16:30

Opet raste: Cijenu pšenice određuje sukob između Rusije i Ukrajine - i što još?

Bilo kakve napetosti između ove dvije zemlje utječu na trgovinu pšenicom preko važnih crnomorskih luka. No to nije jedini razlog

Foto: Depositphotos/guffoto
  • 2.509
  • 209
  • 4

Samo nekoliko dana nakon što smo pisali da su cijene žitarica pale na najnižu razinu u četiri mjeseca, one su ponovo porasle i to za više od 10 eura po toni. 

Na današnji dan cijena tone pšenice na pariškoj EuroNext burzi iznosila je 274.75 EUR/t, a na čikaškoj CME burzi 277.10 EUR/t

Razlog ovome zamjetnom rastu je, kako komentiraju na agrarheute, strah od eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine. Naime, te dvije zemlje crnomorske regije su među najvećim globalnim izvoznicima te žitarice. Bilo kakve napetosti između njih, a svjedoci smo da je situacija vrlo ozbiljna, utječu na trgovinu pšenicom preko važnih crnomorskih luka. 

Naime, te dvije zemlje zajedno izvoze oko 60 milijuna tona pšenice što čini gotovo 30 posto ukupne globalne trgovine tom žitaricom. 

Također, zalihe pšenice u Rusiji se smanjuju, zbog čega je u prosincu prošle godine uvedena izvozna kvota od 8 milijuna tona. 

Bitnu ulogu igra i Kazahstan koji je treći po važnosti izvoznik u regiji. U toj zemlji se odvija velika politička kriza što je također umanjilo količine ove robe na svjetsko tržište. 

Kretanje cijena pšenice na svjetskim burzama možete pratiti Baze podataka > Tržište > Pšenica

Snažna globalna potražnja, ali i suša u ključnim regijama Južne Amerike, a s druge strane niske temperature bez snijega u SAD-u, također su neki od čimbenika zbog koje će ratari zasigurno sa zanimanjem pratiti ovo tržište. 


Tagovi

Cijena pšenice Tržište žitarica Ukrajina Rusija Sukob Rast


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/