Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 08.09.2017. 13:30

Optimalnom agrotehnikom do najviših prinosa uljane repice

Optimalan rok sjetve uljane repice je period od 5. do 25. rujna. Saznajte koji su optimalni uvjeti.

  • 1.238
  • 97
  • 0

Uljana repica najbolje uspijeva na dubokim, humusom i kalcijem bogatim ilovastoglinastim dobro dreniranim tlima. Vrlo dobre rezultate daje i na nešto vlažnijim, ali prozračnim i hranjivima bogatim tlima.

Uljana repica zahtijeva neutralnu do slabo alkalnu reakciju tla (pH 6,6-7,6), ali dobro podnosi i tla kisele reakcije do pH 4,5. U pogledu klimatskih, optimalni uvjeti u vegetacijskom periodu podrazumijevaju količinu oborina od 570-780 mm s temperaturom za klijanje i nicanje sjemena od 20-30°C. U pravilnom plodoredu uljana repica ne bi trebala biti sijana 4-5 godina nakon bilo koje uljarice, a najpovoljniji predusjev su strne žitarice. Nakon njihove žetve je potrebno prašenje strništa do dubine od 15-ak cm.

Shematski prikaz priprema za sjetvu uljane repice

Nakon dva do tri tjedna treba obaviti predsjetveno oranje na dubinu 25-30 cm zajedno s dodavanjem gnojiva za osnovnu gnojidbu, a nakon oranja obvezno je zatvaranje brazde radi očuvanja vlage. Optimalan rok sjetve je period od 5. do 25. rujna što ostavlja dovoljno vremena za pravilan razvoj i kvalitetnu pripremu biljke za niske temperature (optimalna suma srednjih dnevnih temperatura iznosi od 800 do 900°C). Prilikom sjetve potrebno je ostvariti gustoću od 45-50 biljaka po m2.

Uobičajena dubina sjetve je 1-2 cm

Uljana repica se sije najčešće žitnim sijačicama uz zatvaranje svakog drugog ulagača sjemena čime se postiže razmak između redova oko 25 cm. Uobičajena dubina sjetve je 1-2 cm osim u uvjetima suše i na laganim tlima gdje treba sijati na dubinu 2,5 cm. U takvim je uvjetima dobro nakon sjetve obaviti valjanje površine kako bi se pojačao kontakt sjemena sa tlom te osiguralo brže i ravnomjernije nicanje.

Više o tehnologiji uzgoja uljane repice pogledajte niže u animacijskom videu.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

KWS Uljana repica Sjetva uljane repice Uzgoj uljane repice


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić