Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drama OPG-a Zorić
  • 09.09.2015. 17:35

Osatina otima tuđi kukuruz - na terenu i policija?

Izgleda da je Divlji zapad promijenio kontinent, a da nas nitko nije obavijestio. Očajan poziv poljoprivrednika kojem Osatina na polju pokušava uzeti kukuruz koji je zasijao. Na polju je danas izbila borba strojevima, a tu je i policija.

  • 5.994
  • 865
  • 0

"U problemu sam velikom, žele uzeti moj kukuruz, tu je policija, a ovi napadaju strojevima, oprostite ne mogu duže razgovarati“ kazao nam je u kratkom telefonskom razgovoru Branko Zorić, poljoprivrednik iz Đakova.

Naime, kako smo doznali, do zemljšta koje obrađuje OPG Zorić i silira kukuruz, još jučer je došlo desetak traktora s prikolicama i silo kombajn tvrtke Osatina GRUPA d.o.o. čije je sjedište u Semeljcima i Zorićima pokušavaju nasilno uzeti kukuruz, te mu strojevima brane i sam prilaz zemlji. Mjesto radnje su Viškovci, a scenarij kao iz filma, traje i danas.

Nasilno oduzimanje zemljišta

"Sada je i policija tamo uredovala i pravnice iz Osatine došle su provocirati. Iz Osatine ih ima pedesetak, što s traktorima, što sa silo kombajnima i prikolicama, prepriječili su put, ne daju da čovjek završi svoj posao. Oni nisu ni posijali taj kukuruz, a sada su ga došli posilirati", javlja jedna poljoprivrednica koja je s grupom ljudi došla Zorićima dati podršku te im donijeti vode. Ističe da ne mogu vjerovati da se ovo događa.

Jakovina vraća dugove?

Kako doznajemo od nazočnih, ovo je samo nastavak priče o nasilnom oduzimanju zemljišta poljoprivrednicima, kojima je još uvijek na snazi ugovor o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta. Zemljište se dodjeljuje Osatina grupi, čime, tvrde poznavatelji tamošnje situacije, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina vraća svoje dugove toj tvrtki, s kojom je bio u poslovnom odnosu prije no što je prodao svoju poljoprivrednu ljekarnu, te im ostao dužan. Vlasnik Osatina grupe Mirko Ervačić iz Koritne, prijatelj je ministra Jakovine još od studentskih dana.

Šok i nevjerica

Zbog sličene situacije sa zemljištem, prijavu je nedavno podnijela i Ankica Bilonić, kojoj je nakon 20 godina, izbrisano zemljište u Ernestinovu.

"Gospođu Bilonić ispisali su iz sustava bez poštivanja procedure. Kada se briše zemljište iz ARKOD-a, mora se održati sastanak s osobom kojoj se briše, a eventualno se onda sastaje komisija. Oni su preskočili kompletnu proceduru, a to je apsolutno neracionalno", kazao je njezin odvjetnik Tihomir Volić iz Garešnice.

Branko Zorić, po svemu sudeći još nema odvjetnika i u velikom je šoku. Nisu nam poznati niti razlozi zbog kojih je tamo policija. Jedino doznajemo, da mu podršku daje skupina poljoprivrednika.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Branko Zorić Đakovo Kukuruz Strojevi Osatina grupa d.o.o. Semeljci Viškovci Policija Tihomir Jakovina Mirko Ervačić Koritna Ankica Bilonić Izbrisano zemljište Ernestinovo Tihomir Volić Garešnica


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer