Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija d.d.
  • 28.09.2021. 16:30

Osnovna gnojidba okopavina u jesen povećava otpornost na sušu

Okopavine se obavezno proizvode u plodoredu te se na zaostale žetvene ostatke prethodnog usjeva mogu prije zaoravanja primijeniti UREA ili UAN, savjetuju stručnjaci tvrtke Petrokemija. 

Foto: Depositphotos/ fotokostic
  • 2.910
  • 239
  • 0

Kukuruz, šećerna repa, suncokret, soja i krumpir najznačajnije su okopavine koje za rast, razvoj i stvaranje visokih prinosa trebaju pojedina hranjiva, posebice dušik i kalija te u nešto manjoj mjeri fosfor. 

Potrebe ovih kultura za hranjivima ovise prvenstveno o kemijskoj analizi tla, potrebi biljaka za pojedinim hranjivom, genetskim potencijalom pojedine sorte ili hibrida, vremenskim uvjetima tijekom vegetacije, gnojidbi predkultura i planiranim prinosima. 

Okopavine se obavezno proizvode u plodoredu te se na zaostale žetvene ostatke prethodnog usjeva mogu prije zaoravanja primijeniti UREA ili UAN, savjetuju stručnjaci tvrtke Petrokemija

"Primjenom UREE ili UAN-a u količini 100-125 kg/ha ili 120-150 l/ha dolazi do brže razgradnje žetvenih ostataka i smanjuje se dušična depresija“, ističu.

Mineralna gnojiva na punu dubinu

Manje količine hranjiva mogu se unijeti organskim gnojivima npr. stajnjakom i gnojnicom, dok se veće količine dodaju primjenom mineralnih koja sadrže pristupačne oblike hranjiva koji se po kemijskom sastavu ne razlikuju od onih iz tla, stoga ih biljke lako usvajaju. 

Gnojidba mineralnim gnojivima u osnovnoj obradi tla okopavina obavlja se u jesen na težem glinastom ili u rano proljeće na lakšem pjeskovitom tlu. U jesenskoj osnovnoj obradi zaoravaju se na punu dubinu oranja što omogućuje dublji razvoj korijenovog sustava. 

"Ova gnojidba je važna za ishranu biljaka u sušnom periodu godine i u stresnim uvjetima rasta jer su tada i potrebe biljaka za hranivima veće, a ujedno su biljkama tijekom cijele vegetacije na raspolaganju dovoljne količine hraniva“, napominju iz Petrokemije.  

U osnovnoj gnojidbi primjenjuju se formulacije gnojiva koja sadrže više fosfora i kalija, a manji udio dušika, kao što je kompleksno mineralno gnojivo NPK 7-20-30 u količini 300-600 kg/ha ovisno o rezultatima kemijske analize tla i očekivanom urodu pojedine kulture.

Ovisno o pristupačnosti hranjiva fosfora i kalija u tlu, u osnovnoj gnojidbi okopavina mogu se primijeniti pojedinačna gnojiva, kalijev klorid - KCl ili složena dvojno kompleksna gnojivo s većim sadržajem fosfora, monoamonijev fosfat - MAP. 

U siromašna ili slabo opskrbljena tla fosforom, a bogata kalijem potrebno je u osnovnoj gnojidbi unijeti NP 11-52 MAP granulirani u količini 120-250 kg/ha. U slučaju kada su tla siromašno opskrbljena kalijem, a bogato fosforom potrebno je u osnovnoj gnojidbi unijeti kalijev klorid K2O 60 granulirani u količini 150-300 kg/ha. Količine unosa ovih gnojiva ovise o kemijskoj analizi tla i planiranom prinosu pojedine poljoprivredne kulture.

Preporuke za osnovnu gnojidbu

Kukuruz, kao najzastupljenija okopavina ima visoke zahtjeve za osnovnim hranjivima jer razvija veliku količinu organske mase. Na srednje plodnim tlima za dobre prinose, preporučuje se korištenje 180-210 kg/ha dušika (N), 130-150 kg/ha fosfora (P2O5) i 200-220 kg/ha kalija (K2O).

Kada je riječ o šećernoj repi, njoj su za rast i razvoj neophodne optimalne količine hranjiva kroz cijelo vegetacijsko razdoblje, a koje se kreću oko 150-170 kg/ha dušika (N), 120-140 kg/ha fosfora (P2O5), 220-250 kg/ha kalija (K2O).

Soja, kao leguminoza, obogaćuje tlo dušikom pomoću razvoja bakterije Bradyrhizobium japonicum na korijenu fiksirajući ga iz zraka. U proizvodnji soje dušik je neophodno unijeti u proljeće, u vlažna, hladna, slabo plodna tla i kisele reakcije. 

Potrebe ove kulture za hranjivima kreću se ovisno o plodnosti tla i mogućnosti fiksacije dušika: 40-80 kg/ha dušika (N), 110-140 kg/ha fosfora (P2O5) i 140-160 kg/ha kalija (K2O).

Velike potrebe za gnojidbom, posebice dušikom, a zatim fosforom i kalijem jer stvara veće količine organske tvari ima i suncokret. Njegove potrebe za hranjivima, ovisno o plodnosti tla, kreću se u količinama 130-150 kg/ha dušika (N), 120-140 kg/ha fosfora (P2O5) i 150-170 kg/ha kalija (K2O).

Krumpir najbolje uspijeva na rahlim i prozračnim tlima, umjerene vlažnosti. U gnojidbi krumpira za optimalne prinose treba od hranjiva dodati 180-210 kg/ha dušika (N), 120-140 kg/ha fosfora (P2O5) i 180-200 kg/ha kalija (K2O).

"Osnovnom obradom tla u jesen omogućuje se ne samo unos hranjiva u zonu korijena, već se i povećava kapacitet tla za zrak i akumulacija vode kako bi poljoprivredne kulture i u sušnom periodu godine lakše prebrodile toplinski stres i stvorile visoke prinose značajne kvalitete“, poručuju iz Petrokemije.   

Za više informacija obratite se tvrtki na jedan od niže navedenih kontakata ili na besplatni broj telefona 0800 647 647.


Tagovi

Petrokemija Okopavine Gnojidba Mineralna gnojiva Osnovna gnojidba Dušik Kalij Fosfor


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024