Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupna cijena
  • 10.06.2021. 12:00

Otkupna cijena pšenice biće stabilna, a ratarima isplaćeno 300 KM/ha do početka žetve

Otkupna cijena pšenice biće u skladu sa onom u okruženju, a nadležni poručuju da će preduzeti sve što je neophodno kako semberski poljoprivrednici ne bi pretrpili gubitke.

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 257
  • 163
  • 0

Visina otkupne cijene pšenice kod nas biće u skladu sa cijenom u okolnim zemljama tako da poljoprivredni proizvođači neće biti oštećeni, zaključeno je prije dva dana na sastanku gradonačelnika Bijeljine, Ljubiše Petrovića i predstavnika ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, kao i predstavnika Agrarnog fonda sa Udruženjima poljoprivrednih proizvođača i mlinoprerađivača. 

Kako stoji u zvaničnom saopštenju Agrarnog fonda Bijeljine, pomoćnik ministra poljoprivrede RS, Zoran Maletić izjavio je da će nadležno ministarstvo ispuniti svoju obavezu i isplatiti 300 KM po hektaru, svim ratarima do početka žetve.

Pored toga i mlin "Stojanović i sin" otkupiće u prosjeku između 1.000 i 1.500 tona pšenice.

"Najvažnije je da cijena bude realna što se tiče otkupa, kao i da se uskladišti pšenica koja je proizvedena", istakao je Zoran Stojanović, vlasnik pomenutog mlina. Dodaje da će pokazatelj za otkupnu cijenu biti ona koja je i u okruženju. 

I ove godine podsticaji za ratare

Iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice smatraju da je ovo samo još jedan u nizu razgovora o otkupu pšenice, a kako ocjenjuje Savo Bakajlić, predsjednik ovog udruženja, svima nama je cilj da domaći poljoprivrednici ne pretrpe gubitke.

"Naše kapije su otvorene. Imamo oko 40 hiljada tona skladišnih kapaciteta, ali smo i tehnički i finansijski spremni da predstojeći posao odradimo kako treba", poručuje Slaviša Mijatović, iz firme "Žitorpomet", napominjući da će nastojati da budu konstruktivni u tim aktivnostima. 

Podsticaji za semberske ratare isplaćivati će se u vrijednosti od dva pfeninga za jedan kilogram, navode iz Agrarnog fonda Grada Bijeljine. Proizvođači samo trebaju da dostave traženu dokumentaciju, kao i do sada što je bila procedura. 

"Obaveza Gradske uprave je da poboljša uslove proizvodnje, otkupa i koordinacije oko same cijene pšenice. Cilj svih nas treba da bude da ta vrijednost iz godine u godinu bude viša, kao i izdvajanja u navedene svrhe, kako iz gradskog tako i iz republičkog budžeta", naglasio je gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović.

Vrijednost kukuruza najviša u protekloj deceniji - hoće li opstati domaće stočarstvo?!

 Kako smo nedavno pisali, u posljednjih deset godina cijena kukuruza dostigla je svoju maksimalnu vrijednost i sada iznosi 0,55 KM za jedan kilogram. Inače, riječ je o važnoj komponenti za stočnu hranu, a što je uzrokovalo velike probleme domaćim proizvođačima mlijeka, kao i uzgajivačima svinja i junadi. 

Prema mišljenju nekih farmera, u ovakvoj situaciji dobro im dođu premije od 0,2 KM po litru jer inače ne bi mogli opstati. Pored mljekara ni stočari nisu u boljem položaju - proizvedenu robu ne mogu prodati, gomilaju se viškovi a inputi su svakim danom sve skuplji. Nadležni su prošle godine intervenisali i otkupili viškove, ali i u 2021. ostali su isti problemi. 


Tagovi

Otkupna cijena Cijena pšenice Isplata podsticaja Semberski poljoprivrednici Skladištenje pšenice Otkup pšenice Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.