Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje korova
  • 24.03.2021. 10:30

Ozime žitarice: S herbicidima krenite kada se temperatura ustali desetak dana na 15°C

S uporabom treba pričekati zbog ponika termofilnih korova kojima trebaju nešto više temperature, ali i zbog usjeva koji svojim razvojem još nisu zasjenili površinu tla, savjetuju iz tvrtke Corteva Agriscience.

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.566
  • 242
  • 0

S prvim toplijim danima kreće vegetacija, ali i prisutnost neželjenih konkurentskih korovskih vrsta u zasijanim ozimim žitaricama. 

Najčešće su to jesensko/zimski korovi poput mrtve koprive, rusomače, poljske gorušice, mišjakinje, čestoslavice i drugih koji svojim habitusom zasjenjuju usjeve i iskorištavaju hranjiva koja su namijenjena uzgajanoj kulturi. 

Osim širokolisnih korova sve je više proizvodnih područja u Hrvatskoj koji imaju problema i s uskolisnim vrstama. Oni su također jako značajni za čistoću usjeva i smanjenje vlage, a neki od najčešćih su obična slakoperka, divlja zob, mišji repak, ljulj i stoklasa.

Herbicid Pallas 75 WG

Iako bi svi odmah požurili s herbicidnim tretmanima, stručnjaci savjetuju kako s njihovom uporabom treba pričekati zbog ponika termofilnih korova (osjak, štavelj, slak i samonikli suncokret) kojima trebaju nešto više temperature, ali i zbog usjeva koji svojim razvojem još nisu zasjenili površinu tla. 

Najbolje je stoga krenuti s tretmanom kada se srednja dnevna temperatura ustali na 15°C u periodu od desetak dana. 

Upravo u tom segmentu, tvrtka Corteva Agriscience Croatia d.o.o. ima rješenje u proizvodu Pallas 75 WG, herbicidu koji je namijenjen suzbijanju jednogodišnjih travnih te širokolisnih korovskih vrsta u žitaricama nakon nicanja.

Djeluje tako da blokira i usporava enzim acetolaktat sintaza (ALS), sprječavajući sintezu aminokiselina korova.

Razvoj osjetljivih korova se usporava nekoliko sati nakon primjene pripravka, a vidljivi učinci na korovima se primjećuju kroz nekoliko dana tj. simptomi kao što su kloroza i nekroza pojavljuju se najprije u gornjem dijelu meristema biljke dok je potpuno venuće biljka vidljivo već i kroz 10 dana, što ovisi o klimatskim uvjetima.

Vidljivi učinci kroz nekoliko dana

Ovaj se sistemični herbicid primjenjuje u dozi 250 g/ha uz utrošak 100-300 l/ha vode. Koristi se u proljeće na zdravo razvijene usjeve od sredine busanja pa do faze potpuno razvijenog drugog koljenca (BBCH 25-32). Može se miješati s fungicidima i insekticidima, ali ne i s regulatorima rasta. 

Ako su uskolisni korovi u jačem razvojnom stadiju obavezno je dodati okvašivač. U slučaju populacije divljeg maka ili je osjaka veći od 10 cm treba dodati pola doze ili 15 g/ha herbicida Lancelot™ SUPER.

"Primjenom ove kombinacije jednostavno nema korovske vrste koja će praviti probleme u vašoj proizvodnji, a zadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača bit će neizostavno“, poručuju iz tvrtke.

Za više informacija o sredstvima možete se obratiti kontakt osobi Zlatko Šefer: zlatko.sefer@corteva.com ili na mobitel: +385 99 537 9887.


Tagovi

Suzbijanje korova Herbicidi Pallas 75 WG Lancelot™ SUPER Širokolisni korovi Uskolisni korovi Vegetacija Corteva Agriscience Croatia d.o.o.


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]