Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 27.02.2023. 15:00

Ozimi usjevi Europe u dobrom stanju?

Na jugu kontinenta je deficit oborina, što je dovelo do manje akumulacije vode. Rizik od šteta od mraza i dalje ostaje vrlo nizak

Foto: Depositphoto/2daydesign
  • 1.007
  • 59
  • 0

Ozimi usjevi su u većem dijelu Europe u dobrom stanju, dok suho vrijeme na jugu i dalje stvara zabrinutost. Izdanje Biltena JRC MARS - Monitoring usjeva u Europi za veljaču donosi pregled stanja usjeva koji su početkom godine bili izloženi toplinskom valu, a zatim je uslijedio prelazak u zimske uvjete. Biljke su povećale toleranciju na niske temperature i ne očekuje se šteta od izmrzavanja, navodi se u ovom dokumentu. 

Krajem siječnja temperatura je bila niža u zapadnoj i centralnoj Europi, dok su u južnoj i sjevernoj bile iznad prosjeka. Zatim je uslijedio njezin pad što je biljkama omogućilo da se pripreme. Rizik od šteta od mraza i dalje ostaje vrlo nizak.

Manjak oborina

U južnim regijama je izražen deficit oborina. To se najviše odnosi na južne i centralne dijelove Španjolske, sjever Italije, zapadnu Tursku i regiju Magreba.

Izrazit manjak zabilježen je u južnoj Španjolskoj i Portugalu gdje je od 15. siječnja uočen manjak od 50 mm. To znači da je bilo manje od 20 posto prosječne količine. U Italiji se zemljište još nije oporavilo od prošlogodišnje suše. Manjak se bilježi i na jugozapadu Francuske, južne Njemačke, istočnoj Ukrajini, jugu Rusije i Turskoj.

S druge strane, višak je registriran u dijelovima Slovačke, Mađarske i Hrvatske te središnjoj Rumunjskoj. 

Pšenica je dobro izgledala i prije snijega (Foto: K.Rastija)

Topla zima

U promatranom razdoblju, od 1. siječnja do 13. veljače, smanjen je učinak La Nina. U većem dijelu Europe bilo je manje hladnijih dana. Iznadprosječne temperature su zabilježene u Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i na zapadu Ukrajine. Na području zapadnog Balkana oborine su pomogle akumulaciju vode.

Dugoročna prognoza: Čeka nas toplije proljeće - a padavine?

Italiju, južnu, centralnu i jugoistočnu Europu te veći dio Turske karakterizirat će sušniji period od uobičajenog, s kišnim razdobljima u nekim planinskim i priobalnim područjima. Kraj veljače je donio padaline ispod 5 mm. Vjerojatnoća da će ožujak biti vlažniji je relativno niska za južnu Španjolsku i zapadni Balkan.


Tagovi

JRC MARS Bilten Prognoza Stanje usjeva Stanje ozimina Manjak oborina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]