Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer
  • 28.09.2018. 16:30

P9911 najprodavaniji je Pioneer hibrid u Hrvatskoj, a predstavljeni su i noviteti za iduću sezonu

Na pokusnom polju Antuna Maroševića u Španatu 20 je hibrida koji su prikazani na Danu polja tvrtke Pioneer, koja svojim hibridima pokriva oko 46% hrvatskoga tržišta.

Foto: Karolina Tušek
  • 13.688
  • 147
  • 0

Na pokusnom polju Antuna Maroševića 20 je hibrida koji su prikazani na Danu polja tvrtke Pioneer u Španatu. 

"Ovdje možemo vidjeti hibride FAO grupe od 300 do 570. Predkultura pokusu je bio suncokret, a kukuruz je sijan 21. travnja. Tla su dosta kisela te gospodin Marošević svake godine pokušava podizati pH za još bolje rezultate", rekao je promotor za ovo područje Marijan Nekić na samom početku.

"Ove godine došlo je do spajanja sa Dow i DuPont Pioneer u jednu veliku svjetsku kompaniju", istaknuo je Predrag Švarc, direktor prodaje, te nastavio: "Krećemo u novom smjeru, međutim Pioneer ekipa ostaje i dalje razvijati ovaj program, uz kukuruz tu je suncokret, uljana repica, lucerna i soja. Naši korisnici trebaju znati da se ovim spajanjem ništa ne mijenja, one kanale nabave proizvoda koje ste imali do sada, koristite i dalje."

Smanjene površine pod kukuruzom

Ove godine bilo je padova u sjetvi kukuruza, za nekih 10-ak tisuća hektara, spomenuo je Švarc, međutim ove godine Pioneer je zahvaljujući hibridima, razvoju i radom promotora na terenu i managera, postigao tržišno učešće koje procjenjuju na oko 46%. Zadovoljni su ovom godinom i kukuruzom i ostalim sortimentom, kažu iz tvrtke, te su najavili hibride koji će doći u prodaju iduće godine, a ima i nekih koji dolaze 2020. godine.

"Zadnjih godina smo uspjeli hibride koji su na svjetskom nivou dovesti i kod nas", pohvalio se Švarc.

Product i marketing manager tvrtke Pioneer Mario Bačani pokazivao je hibride na pokusnom polju, od kojih su neki bili stari dobro poznati te neki novi koji se još uvijek testiraju.

dc
P0725 preporuča se za silažu

P0725 je dobro poznati hibrid FAO grupe 500 i jedan je od najkasnijih u sortimentu. To je hibrid koji se najviše preporuča za silažu zbog visine omjera i zrna i mase. Zatim hibrid P0412 iz AQUAmax grupe, vrlo stabilan po pitanju prinosa. Može se koristiti i za spremanje silaže. FAO grupe je 520 i ima dobar "stay green" efekt - stabljika duže ostaje zelena što daje dodatnu prednost. Kvaliteta zrna je vrlo dobra, a zrno je više pigmentirano.

Zatim smo mogli vidjeti hibrid P0216 - klasični zuban, jedan od prvih hibrida iz AQUAmax grupe, FAO grupe 450. U ovoj godini po pitanju rezultata pri samom vrhu, ima visok kapacitet plodnosti. Idealan za istočno područje uzgoja.

P9911 najprodavaniji hibrid u Hrvatskoj

Hibrid P9911 je tvrdi zuban, a ujedno i najprodavaniji hibrid u Hrvatskoj! FAO grupa 450. Prilagođen je na cijelom području RH za sjetvu, za proizvodnju zrna. Stočari ga vole zbog kvalitete zrna, visoke postojanosti prinosa, pa je tako i prošle godine, koja je bila izrazito sušna, postigao vrlo dobre rezultate, rekao je Bačani.

"Novi hibridi koje očekujemo u 2019. su P9757 i Aquamax P9415. Ovo su hibridi koji su najviše odskočili u pokusima po pitanju prinosa, ne samo u svojoj vegetacijskoj grupi, već i u odnosu na kasnije hibride. Vlage su vrlo niske, agronomske karakteristike odlične, a prinosi sami po sebi dovoljno govore o kakvim je hibridima riječ", naglasio je Bačani.

dv
Na Danu polja vršilo se javno mjerenje svakog hibrida

"P9415 hibrid koji nas je, na neki način, možda i najviše iznenadio ove godine. FAO grupa 340. Po pitanju prinosa čak je nadmašio hibride iz 400 grupe. Vlage su vrlo niske, agronomija odlična", naglasio je Bačani.

Na kraju je bilo vaganje svakog hibrida kako bi vidjeli prinos i vlagu i kakve je rezultate koji hibrid u ovim uvjetima postigao.

Igor Čupić: "Pioneer je Mercedes među kukuruzima"

Među brojnim posjetiteljima ovih Dana polja, moglo se čuti zadovoljstvo onih koji su posijali Pioneer hibride kukuruza. Jedan od njih je i Igor Čupić iz Donjeg Miholjca koji je rekao kako su i ove godine posijali P0412.

"Prošle godine zbog suše jako se dobro pokazao. Ove godine još nismo krenuli u berbu, ali mislim da bi zbog povoljnih vremenskih uvjeta ove godine prinos trebao biti još i bolji. Posijali smo kukuruz na 25 hektara, a više od polovine sortimenta pripada Pioneeru. Ma Pioneer je, jednostavno rečeno, Mercedes među kukuruzima", našalio se Čupić.

dv
Igor Čupić iz Donjeg Miholjca

Zadovoljan je i Damir Filaković iz Španata: "Sijemo već 10-ak godina Pioneer hibride kukuruza. Nekad pokušam s nekim drugim hibridima, ali se brzo vratim Pioneeru. Lani smo bili jako zadovoljni prinosom. Ove godine očekujemo oko 12 tona po hektaru, ali tek trebamo krenuti s berbom. Posijao sam pet hektara kukuruza i sve je Pioneer."

Više fotografija pogledajte u galeriji ispod teksta, a za detaljnije informacije o hibridima kukuruza obratite se tvrtki Pioneer na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Dan polja Pioneer Kukuruz Španat Antun Marošević Hibridi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]