Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 15.05.2021. 18:00

Pad cijena pšenice na svjetskim burzama - kukuruz i dalje stabilan

Svjetski izgledi za pšenicu u nadolazećem razdoblju 2021./22. pokazuju veću proizvodnju i potrošnju, ali i više trgovine i relativno stabilne zalihe.

Foto: Depositphotos/conceptw
  • 263
  • 32
  • 0

Objavljena je prognoza Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) za nadolazeću žetvu pšenice, kukuruza i soje. Svjetski izgledi za pšenicu u nadolazećem razdoblju 2021./22. pokazuju veću proizvodnju i potrošnju, ali i više trgovine i relativno stabilne zalihe. Očekuje se da će se proizvodnja popeti na 789 milijuna tona, stoji u izvješću.

Što se tiče cijena na pariškoj burzi EuroNext, one za tonu kukuruza su porasle na 257,25 eura, a za pšenicu su pale na 225,50 eura u odnosu na prošli tjedan. Čikaška burza CME bilježi rast cijena za obje kulture. Na njoj se tonom kukuruza trguje po cijeni od 234,36 eura, a pšenice za 236,80 eura.

Kao razlog navode veću proizvodnju u Argentini, Europskoj uniji, Velikoj Britaniji, Maroku, Ukrajini te SAD-u, a koja bi trebala nadoknaditi nešto manje prinose u Australiji i Kanadi. Ruska proizvodnja od 85 milijuna tona koju očekuje USDA odgovara rekordnom rezultatu iz prethodne godine - uglavnom zbog povećanja površina pod ozimom pšenicom.

Prema ovoj procjeni, povećat će se i globalna potrošnja te žitarice za 7,8 mil. tona i to na novi rekord od 778,7 milijuna tona. Ističu i da će njezin izvoz rasti i to u Alžir, Indoneziju, EU i Bliski Istok. Međutim, za Rusiju se najavljuje da će ponovno biti njezin vodeći izvoznik s 40 mil. t. Predviđen je i veći izvoz iz EU, Argentine i Ukrajine. Europski je procijenjen na 33 milijuna tona, nakon prethodnih 30 u prošloj sezoni. Globalne zalihe ostat će stabilne na 295 mil. t, a Kina će imati većinski udio.

Svijet kupuje više soje

Predviđa se da će svjetska proizvodnja uljarica doseći 632 milijuna tona zbog rekordno posijanih površina. Također, očekuje se rast proizvodnje za 23 milijuna tona na 386 mil. Prognozira se i da će njihova globalna potrošnja porasti za 3 posto u nadolazećoj sezoni.

Brazilski prinosi mogli bi se popeti na rekordnih 144 milijuna tona, dok se najavljuje da će sljedeći argentinski prinosi narasti za pet milijuna tona na 52 mil. t. U SAD-u se predviđa povećanje proizvodnje soje sa 112,5 na gotovo 120 mil. t.

Međutim, i globalni izvoz soje mogao bi se povećati za jedan posto, na 172,9 mil. tona. Navedeno je da će se smanjiti američki udio, dok će se brazilski povećati s 50 posto u 2020./21. na 54 posto u 2021./22. Istovremeno se predviđa da će se kineski uvoz povećati za milijun tona. Globalne zalihe soje predviđaju se na 91,1 milijuna tona, što je porast od 4,6 mil.t.

Očekuje se da će se globalna proizvodnja suncokreta i uljane repice povećati za šest posto, jer se proizvodnja suncokreta povećava u Ukrajini, Rusiji i EU, a uljane repice je veća u Kanadi.


Tagovi

Cijene pšenice Cijene kukuruza Proizvodnja soje Tržište žitarica Svjetska tržišta


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.