Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena gnojiva
  • 18.02.2023. 15:00

Padaju cijene gnojiva osim za kalijevo - potražnja i dalje slaba

Na međunarodnom terminskom tržištu urea trenutačno košta 320 USD po toni, a toliko je iznosila u siječnju 2021.

Foto: Depositphotos/s.telenkov
  • 11.768
  • 611
  • 0

Cijene dušičnih gnojiva i dalje padaju, tvrde analitičari globalne grupacije CRU koja se bavi ovim tržištem. Bez obzira na to, potražnja je i dalje slaba jer kupci očekuju daljnji pad. Na međunarodnom terminskom tržištu urea trenutačno košta 320 USD po toni, a toliko je iznosila u siječnju 2021., piše Agrarheute

U siječnju je koštala 410 USD/t, a u prosincu prošle godine 520 USD/t. Dakle, trend pada je i dalje prisutan iako je vrijeme za proljetnu prihranu i gnojidbu te bi po svoj logici cijene trebale rasti.

Glavni izvoznici s Bliskog istoka izvijestili su o FOB cijenama (kada je imenovana luka u koju se roba otprema, op.a.) uree od 357 USD/t u veljači i 345 USD/t u ožujku - u usporedbi s 450 USD/t u siječnju.

Rast će proizvodnja amonijaka?

Kada je riječ o amonijaku, očekuje se povećanje proizvodnje nakon što je u Europi pala cijena plina. 

Ipak, i za njime je potražnja neuobičajeno slaba, posebno s ključnih tržišta kao što su Indija, Brazil, Europa i SAD. 

U Njemačkoj su cijene dušičnih gnojiva i amonijaka također pod velikim pritiskom. U njihovim uvoznim lukama urea trenutno košta nešto manje od 565 eura po toni. To je oko 100 eura manje nego u siječnju, a ujedno i najniža cijena od rujna 2021. godine, dakle u 18 mjeseci. 

Kalcijev amonijev nitrat (KAS), najvažnije dušično gnojivo koje koriste tamošnji poljoprivrednici, trenutačno košta nešto manje od 475 EUR/t. U siječnju je iznosio 610 eura što je na razini iz listopada 2021. Otopina amonijevog nitrata uree (AHL) trenutačno košta gotovo 510 EUR/t u njemačkim uvoznim lukama, što je više od 100 eura manje nego u siječnju.

Kalijeva gnojiva i dalje skupa

Za razliku od navedenih, cijene kalijevih gnojiva ostaju i dalje visoke. Jedan od razloga je taj što 40 posto svjetske ponude dolazi iz Rusije i Bjelorusije, a drugi što kanadski proizvođači trenutno ne povećavaju svoje ograničene proizvodne kapacitete. Te tri zemlje činile su 70 posto ukupnog izvoza prije početka rata u Ukrajini. 

Rusija se preusmjerila na tržište Latinske Amerike i Indije, gdje je postizala rekordne cijene. Tako su iznosi za kalijevu sol na svjetskom tržištu naglo porasli 2022. s 221 USD/t na 562 USD što je bio najviši iznos od veljače 2009. 

Kada je riječ o globalnoj cijeni potaše, ona je definirana velikim kupoprodajnim ugovorima Kine i Indije, koje određuju tržište ostatka svijeta. Prošle su je godine kupovali za 590 USD/t u usporedbi s 247 USD godinu prije (2021.). Analitičari očekuju da će kineski i indijski ugovori ove godine pasti ispod 450 USD/t što bi trebalo smanjiti cijene na svjetskom tržištu. 


Tagovi

Cijene gnojiva Cijena uree Dušična gnojiva Tržište gnojiva Proizvodnja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]