Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 15.06.2021. 18:00

Padaju cijene na svjetskim burzama, kukuruz i dalje skuplji od pšenice

Globalna proizvodnja pšenice bi trebala rasti za 5,46 milijuna tona na novi rekord od 794,44 milijuna tona. Ona je na svjetskim burzama sve jeftinija, a padaju i cijene kukuruza.

Foto: Bigstock/SergBob
  • 233
  • 36
  • 0

Prošlog su tjedna na svjetskim burzama cijene pšenice pale, a kukuruza porasle. Međutim, ove sedmice se bilježi pad za obje kulture. Tome je pridonijelo najnovije izvješće Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA), prema kojemu bi globalna proizvodnja pšenice trebala porasti za 5,46 milijuna tona na novi rekord od 794,44 milijuna tona. Rezultat je to uglavnom veće proizvodnje u Europskoj uniji, Rusiji i Ukrajini.

Što se tiče EU, prognoza je povećana za 3,5 milijuna tona na 137,5 mil. t. zbog nedavnih kiša u sjevernoj i srednjoj Europi. Najveći rast bilježe Njemačka, Francuska i Rumunjska.

Indeks vegetacije (NDVI) mjeren satelitima pokazuje porast područja uzgoja pšenice u Europi. Njemačka je ovog mjeseca zabilježila najveći rast od 1,3 milijuna tona na 22,9 mil. t., piše agrarheute.

Procjenjuje se da su u Francuskoj povećane prognoze prinosa za 0,8 milijuna tona na 37,5 mil. t. U Rumunjskoj, koja je imala vrlo povoljno vremenske uvjete za rast usjeva, pa se očekuje porast prinosa za 0,5 mil. t. na 9,2 mil. tona. Rast od 0,3 mil. t. bilježi Litva, a 0,2 milijuna tona Poljska i Bugarska.

Kako se kreću cijene?

Žetva pšenice u Rusiji mogla bi biti veća nego prošle godine, smatra USDA. Isto vrijedi i za Ukrajinu. Ako se to zaista dogodi, analitičari smatraju da će europsko tržište biti pod znatnim pritiskom cijena. One za pšenicu su na čikaškoj burzi CME prošlog tjedna porasle na 219,08 eura po toni, a na pariškoj 211,25 €. Cijena ove ratarske kulture na MATIF-u je pala na 209 eura po toni. 

Što se tiče ruske proizvodnje, ondje je žetva povećana za milijun tona i to na rekordnih 86 mil. tona. Tamošnja proizvodnja ozime pšenice povećala se širom zapadnog dijela te zemlje i to zbog proljetnih kiše, a jara se sijala na većim površinama. Ovaj očekivani prinos je njihov rekord u posljednjih pet godina. Prema prognozi bit će nešto više ozime i to 64,5 mil. t., dok bi jare trebalo biti 21,5 mil. t. Od Ukrajine se očekuje povećanje prinosa za 0,5 mil. t. na rekordnih 29,5, a ozima čini udio od čak 97 posto.  

Globalna potrošnja pšenice povećat će se za 2,4 mil. t. na rekordnih 791,1 milijuna tona uglavnom zbog korištenja u hranidbi stoke u EU i Rusiji. No, veliki potrošač je i Kina, a predviđa se da će od ukupno 296,8 mil. t. zaliha čak 48 posto biti u toj državi.

Prema USDA-ovom izvješću svjetska žetva kukuruza u nadolazećoj sezoni bit će povijesnih 1.189,85 mil. tona, što je rast od 5,8 posto u odnosu na prošlu sezonu. Među najvećim proizvođačima u EU, očekuje se veća žetva u Rumunjskoj, Mađarskoj i Poljskoj. Francuska bi mogla zabilježiti pad, a u Italiji situacija ostati ista kao lani. 

Njegova cijena na CME-u je pala u odnosu na prethodni tjedan i to na 214,13 eura po toni, dok tona na EuroNext-u košta 261 €. No, još uvijek je skuplji od pšenice. 


Tagovi

Tržište žitarica Cijene pšenice Cijene kukuruza Svjetske burze


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.